Middelburg Dronk

Mariposa

Een café-restaurette dat tussen 1976 en september 1983 was gevestigd op de Turfkaai 1. In dat jaar ging de zaak failliet. De zaak werd in april 1984 opgevolgd door De Burcht van Antwerpen en later Het Roosje (2) en Time Out.

Geschiedenis

1976
A. de Jongh

A. de Jongh (oftewel Harry de Jongh, die samen met zijn vrouw Annemiek Adamse-de Jongh in de Sint Janstraat woonde, op nummer 51) opende Mariposa in 1976 en stopte noodgedwongen in 1983. Op de hoek van de Turfkaai en de Sint Janstraat vind je Het Roosje, dat in feite is opgebouwd uit drie panden. Het voorste, 'De Burght van Antwerpen' herbergde voor en na de Tweede Wereldoorlog een sigarenzaak, daarna trok men het pand 'Oudenaerde' erbij en werd het een friteszaak met café. Enige jaren geleden verdween de friteszaak. De genoemde panden op nummer 2 en 3 hebben een lange geschiedenis, maar die geschiedenis werd niet alleen door café's geschreven. Tussen 1900 en 1950 zaten er bijvoorbeeld een klerenmaker (Byou!) en sigarenzaak in het pand, maar in de jaren '20 zat er dan weer wel een café, namelijk: Het Roosje. Anno 2011 is op nummer 1 een tandartsenpraktijk met bovenwoning gevestigd. Tussen 1960 en 2000 zaten er verschillende zaken op nummer 1 en 3: Lubercquo, Mariposa en De Burcht van Antwerpen. Het Roosje (2) werd opgevolgd door café Time Out.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Mariposa/fotos.


Naamgeving

Gezien de advertenties voor een vlindertekenwedstrijd tijdens het 5-jarig jubileum werd er vermoedelijk verwezen naar het Spaanse woord voor vlinder. Mariposa is echter ook een Spaanse vruchtenwijn.

Bijzonderheden

  • In 1881 vraagt J.M. Bulterijs een drankvergunning aan voor het pand Turfkade H 186 (later vernummerd tot 1). Hij zit dan al van 1869 in het pand en verdiende de tussenliggende jaren de kost als koekkramer. In 1931 is A. Boekelaar-Nomen, beter bekend als Antje Nomen, caféhoudster op de locatie - zij hield eerder hof in Bellevue en De Vriendschap (2).
  • Annemiek Adamse-de Jongh was de moeder van Richard Lagarde
  • Eigenaar de Jongh verklaarde zijn faillissement door de bouw van de Zeeuwse Bibliotheek, waarmee een groot parkeerterrein aan de overzijde van zijn zaak verdween. Op een gegeven moment werden touringcars bovendien verplicht toeristen af te zetten op de Loskade, in plaats van op de Turfkaai. Naar eigen zeggen leidden deze maatregelen tot een omzetverlies van ruim 30 procent.

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen