Middelburg Dronk

De Vriendschap (2)

 

De Vriendschap (2)

Teerpakhuizenstraat P 30
Middelburg

 

Een café dat tussen 1919 en 1969 was gevestigd aan de inmiddels afgebroken Teerpakhuizenstraat P 30 (later vernummerd tot 3-5) in Middelburg.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op: De_Vriendschap_(2)/fotos.


Geschiedenis

1919
J.L. Emans en M.L. Emans-van Hoepen

Matroos eerste klasse Johannes Leonardus Emans trouwt in 1904 op 35-jarige leeftijd met de 18-jarige Maria Louisa van Hoepen (zeeuwengezocht [1]). In maart 1919 vraagt Emans een vergunning aan tot het schenken van sterken drank. Wanneer hij in 1925 overlijdt, zet zijn weduwe de zaak voort. Twee jaar later overlijdt M.L. Emans-van Hoepen op 41-jarige leeftijd (zeeuwengezocht [2]) en wordt logement De Vriendschap te koop gezet. In een advertentie uit de Middelburgsche Courant van dat jaar worden mensen die nog iets van haar te goed hebben, opgeroepen zich bij notaris W. Hioolen te melden.

1932
R. van Biene en J.W.F.H. de Ruijter

R. van Biene & Co.schrijven zich mei 1932 in bij de Kamer van Koophandel betreffende een café op genoemd adres. De Firma Commanditaire Vennootschap heeft twee maanden eerder al vergunning aangevraagd voor de verkoop van sterke drank in het pand. Rozetta van Biene trouwt in 1934 met Johannes Willem Frederik Hendrik de Ruijter (zeeuwengezocht [3]) en baten ze samen de zaak uit.

1939
Antje Nomen en H.M. Verswijveren

Antje No(o)men (zie ook Bellevue en Het Roosje) vraagt in 1939 een drankvergunning aan voor het pand - zij huurt of pacht het café wellicht van het echtpaar De Ruijter-van Biene. Evenals Hermanus Mattheus Verswijveren die een jaar later Nomen, die uit Middelburg vertrekt, opvolgt. Verswijveren vertrekt op zijn beurt in 1940 naar het ook in de Teerpakhuizenstraat gelegen Kanaal en Spoorzicht.

1944
J.W.F.H. de Ruijter en H. Hooftman

Op 6 mei 1944 vraagt J.W.F.H. de Ruyter verlof A aan voor de benedenvoorlocaliteit van perceel Teerpakhuizenstraat no. 3, maar hij wordt in juli van dat jaar al opgevolgd door H. Hooftman.

1949
I. Platschorre

In 1949 kiest Izaak Platschorre domicilie in Middelburg en vraagt hij verlof A aan voor Teerpakhuizenstraat 3. Izaäk en Cornelia Platschorre (bijgenaamd 'Tante Cor') kregen die drankvergunning op 25 oktober 1949 - zij zaten in de zaak tot mei 1958, daarna vertrokken ze naar Den Haag.

1958
Gilles Kieboom en A. Ekkebus

Gilles (bijnaam 'Kiep') en Anna Kieboom-Ekkebus nemen de zaak in 1958 over van Izaak Platschorre -ze blijven daar toto het pand in 1969 gesloopt wordt. Na de sloop in 1969 werd Het Melkboerinnetje in de Vlissingsestraat betrokken. De naam van het café werd meegenomen, zie De Vriendschap.

Naamgeving

Bijzonderheden

  • De vader van Hermanus Mattheus Verswijveren, Josephus (zeeuwengezocht [4]) zat eerder in logement De Verwachting op het Vlissings Wagenplein.
  • Jan-Willem Antheunisse (van [http://middelburgsegrachtengordel.nl/ Middelburgse Grachtengordel) vertelde dat ze in het pand ernaast tevens een logement uitbaatten - bij meer afbeeldingen een foto van een aantal gasten. Toen het pand in 1969 gesloopt werd bestond de zaak vijftig jaar.

Mooie verhalen

Jan de Kikker

Izaäk en Cornelia Platschorre hadden in ook kostgangers, één daarvan was Jan Antheunisse. Het was in mijn herinnering een lange statige, heel aardige man. Hij had een keer bij iemand een pakje bezorgd en daar sprong plots een kikker uit. Sindsdien had hij de bijnaam Jan de Kikker.Wij (m’n broertje en ik) mochten “ome Jan de Kikker” zeggen maar van andere mensen pikte hij het echt niet dat hij zo genoemd werd. Toen opa en oma naar Den Haag verhuisden, verhuisde “ome Jan” mee, huurde in Den Haag een appartementje en is daar ook gestorven.

Externe links

Bronnen