Middelburg Dronk

De Vriendschap

 

De Vriendschap

Vlissingsestraat 6
Middelburg

 

Een cafe dat was gelegen aan de Vlissingsestraat 6, in het pand waar tot 2014 De Reünie was gevestigd. Vanaf 1969 de opvolger van Het Melkboerinnetje. Werd later nog De Buren, café Update en café Chillout. Deze zaak stond in de jaren '90 onder meer bekend als een eenvoudig café, waar je ook een paar van de meest notoire drankliefhebbers van Middelburg kon aantreffen.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Vriendschap/fotos

Geschiedenis

1969
Gilles Kieboom en A. Ekkebus

Gilles (bijnaam 'Kiep') en Anna Kieboom-Ekkebus nemen De Vriendschap (2) aan de Teerpakhuizenstraat in 1958 over van Izaak Platschorre -ze blijven daar tot het pand in 1969 gesloopt wordt. Na de sloop in 1969 werd Het Melkboerinnetje in de Vlissingsestraat betrokken. De naam van het café werd meegenomen.

1973
Cees Snellens

Cees Snellens (bijgenaamd Bolle Kees) was exploitant van de zaak van 1973 tot 1998.

Naamgeving

  • De naam werd 'meegenomen' door Kieboom, die dezelfde naam voerde in zijn oude café.

Bijzonderheden

  • Cees Snellens was een zoon van mevrouw H. Snellens-Janse, die tussen 1967 en 1972 café Lommerrijk aan de Nieuwe Vlissingseweg in Middelburg exploiteerde. Cees hielp daar al vaak in de zaak. Toen Lommerrijk sloot verhuisde Cees naar de Vlissingsestraat 6. Je zou bijna gaan denken dat hij iets met Vlissingen had...

Mooie verhalen

Tabak voor gedetineerden

Tom Kieboom herinnert zich, bij het zien van een foto van het oude huis van bewaring aan de Blauwedijk in Middelburg: "Op zaterdagmorgen met mijn pa langs de muur lopen en er doosjes pinda's overheen gooien met daaraan vastgebonden met een postelastiek een pakje Zware shag, op mijn vraag wat hij deed antwoordde hij: Er zat een notoire Zware Middelburger binnen, die voor openbare dronkenschap of zo binnen zat, en die had shag nodig, als deze dan na een paar dagen weer mocht gaan kwamen ze steevast bij opa en oma in het cafe betalen."

Dick Lampe

Tijdens mijn lagere schooltijd kwam ik veel bij de familie Tahitu op het 'Ambonezenkamp' aan de Nadorst - ze waren erg gastvrij en de kost was er goed. Daar leerde ik Dick Lampe kennen die bevriend was met Boet Tahitu en ik met zijn broer Daan. Later ging ik vaak met Dick en Ad Meeusen (Dick's toenmalige boezemvriend) op stap in allerlei etablissementen. Aangezien Dick een tijdje in de Vlissingsestraat woonde kwamen we vaak bij De Vriendschap, dat Dick altijd De Kibboets noemde - een allusie op kroegeigenaar Kieboom.

In De Kibboets kwamen we meestal vroeg in de middag om te flipperen; Dick was een enthousiast flipperaar en had mede daarom ook meegeschreven aan de onvergetelijke hit 'De flipperkast' (zie ook De Lachende Vis ). Hij was tevens een begenadigd biljarter, waarvan nog een mooie foto bij Kanaalzicht te zien is. In de vroege jaren 70 zong Dick een tijdje Ad Meeusen's band 'Home of Brew' waarbij hij als special act het vuurspuwen beoefende. Dat laatste leidde zelfs eens tot een brandje in Yerseke toen hij niet alleen het publiek maar ook wat landbouwplastic in vuur en vlam. Dit verhaal staat in 'Brommers, gitaren en spandoeken' van Jan J. B. Kuipers; ik ben er helaas niet bij geweest.

Dick kon ook ontzettend goed over niets ouwehoeren en, liefst schunnige of niet politiek correcte, moppen vertellen. Hij was, zoals men dat toen noemde, een echte kroegtijger die nooit van enige aandacht verstoken was. Later, in zijn wat meer 'serieuze periode' ging hij de artistieke kant op en werd hij cineast. Gaandeweg had hij zich ook gespecialiseerd in de industriële filmkunst en werkte hij veel voor bedrijven als Dow Chemicals aan de overkant. In die tijd kon je Dick, hoewel niet zo frequent als vroeger, nog steeds schilderen in de Middelburgse horeca en dan vooral als immer ouwehoerend op een terras. Door een slepende ziekte kon en wilde Dick in zijn laatste jaren niet meer zijn huis uit - genoeg gefeest - hij overleed in 2009.

Ajax

De volledige geschiedenis van Ajax hing aan de muur. TL-verlichting stond altijd aan maar vanwege de nicotineaanslag was er toch sfeerverlichting.

Externe links

Bronnen