Middelburg Dronk

Het Vliegendt Hert

 

Het Vliegendt Hert

Dam 61
Middelburg

Website
Facebook

 

Een restaurant, wijnbar én wijnkoperij/slijterij aan Dam 61 in Middelburg. De winkel werd geopend in juni 2017, het restaurant op donderdag 6 juli.

Geschiedenis

2017
Ben van Velzen en Steven van Velzen

In januari 2017 wordt bekend dat Ben van Velzen, eigenaar van Wijnkoperij van Leerzem aan het Molenwater, zijn winkel zal verhuizen naar Dam 61 in Middelburg, naar het pand waar voorheen onder meer Paleis op de Dam en interieurzaken Indistrieel en Willems Winkel waren gevestigd. Samen met zijn zoon Steven zal Ben een geheel nieuw concept neerzetten, waarbij de wijnkoperij zal worden gecombineerd met een restaurant. Ben zal de winkel blijven runnen, Steven het horecagedeelte. Als kok is Wilco van Helleman aangenomen, de voormalige chef van 't Waepen van Veere. De nieuwe slijterij wordt iets eerder geopend, in mei 2017.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Het_Vliegend_Hert/fotos


Naamgeving

De naam verwijst naar de naam van een van de twee panden die Dam 61 omvat én naar de naam van scheepswrak ’t Vliegend Hert uit 1735, waaruit in 2013 flessen wijn werden geveild.

Bijzonderheden

  • In de jaren veertig was in het pand de Middelbare Handelsschool gevestigd, van 1953-1956 de Chr. HBS. Tussen 1888 en 1902 woonde dr. Abraham van der Swalme in het pand. Hij was gemeenteraadlid en lid van het polderbestuur. Van 1903 tot 1907 woonde burgemeester Schorer in het pand.

Mooie verhalen

Historie Paleis op de Dam

Van de website Paleis op de Dam:

Het oudst bekende van dit Rijksmonument dateert van 1575, dit is het eerste jaar dat er schoorsteenbelasting geheven werd. De fraaie gewelfkelders dateren uit deze periode en zijn nog steeds in uitmuntende staat. Ten tijde van de gloriedag van de VOC werden hier de wijnvaten zo van de schepen in het dok naar binnen gerold.

In deze periode waren het nog twee verschillende panden, genaamd “Het vliegend Hert” naar één van de VOC schepen en “La Rochelle” naar de Franse handelsplaats waar o.a. de wijn vandaan verscheept werd. In 1845 werden de twee panden samengevoegd tot één pand, daarbij werd er een nieuwe voorgevel opgetrokken en aan de achterzijde werd een koetshuis gerealiseerd. In hoogtijdagen reed de koets van de bewoners door de royale entree via de binnentuin naar het achtergelegen koetshuis.

Opdrachtgever van deze samenvoeging was familie Boddaert. Pieter Boddaert vestigde zich in 1644 in Middelburg en was actief als koopman op de Levant (West-Azie) en Spanje. Tevens was hij bestuurder van de VOC en WIC. Zijn afstammelingen bekleedden in de 17e en 18e eeuw belangrijke functies in het bestuur van de stad Middelburg en de provincie Zeeland. Tevens waren zij bewindhebbers van de WIC en de VOC en dreven handel.

Begin 20e eeuw werd het pand verkocht en in gebruik genomen als Handelsavondschool en in 1953 werd de christelijke hbs er gevestigd.

Vanaf medio jaren ’70 diende het pand als opslag voor de firma Bergwerff. Deze firma handelde in biljarts, gokkasten en café inventarissen.

Toen de huidige eigenaar het pand in 1989 verwierf was er dan ook al jaren geen onderhoud gepleegd en volgde in eerste instantie een jarenlange restauratie. Waarna in 1992 Willem’s Winkel antiek & interieur haar deuren opende.

Sinds 2009 wordt het gebouw als kantoor en winkelruimte verhuurd.

Externe links

Bronnen