Middelburg Dronk

Hong Kong

 

Hong Kong

Markt 75
4331 LL Middelburg

 

Een Chinees-Indisch restaurant gelegen op de bovenverdieping van het pand Markt 75 van 1965 tot 1972. Toen de zaak van eigenaar veranderde, veranderde de naam van de zaak ook, in Man-Hong.

Geschiedenis

1965
S.C. Kwok

Op zaterdag 30 januari 1965 opent S.C. Kwok Chinees-Indisch restaurant Hong Kong op het adres Markt 75 te Middelburg. Het restaurant bevindt zich op de bovenverdieping van de Vriendschap - in 1972 vestigt restaurant Man-Hong zich op de bovenverdieping.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Hong Kong/fotos.


Naamgeving

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Hunkerend naar Hong Kong (Kroegpraat Rob, 1 augustus 2017)

Ongeveer een jaar geleden zocht ik mevrouw Verdonk op in haar appartement in de voormalige ULO aan de Dwarskaai. In de tijd dat ze een drankenzaak op de Pottenmarkt hadden, ging ik daar vaak langs. Voor mij was het tante To en ome Tonny Verdonk – ben altijd graag een oomzeggertje geweest. Ik speelde er vaak met Jeannette, de oudste dochter.
Tante To vertelde dat echtgenoot Tonny in de jaren ’30 op de Pottenmarkt verzeild raakte, omdat zijn vader Johannes Anthonie Verdonk per 1 mei 1934 de failliete boedel overneemt van Adriaan Cornelis van de Kamer. Van de Kamer had een limonadefabriekje achterin het pand waar hij priklimonade maakte. Hij had op enig moment een lading rode bessengazeuse al verkocht aan grootgrutter Albert Heijn.

Helaas gingen de rode bessen gisten en Van de Kamer op de fles.
Tante To diste nog een prachtig verhaal op. Op zaterdag 30 januari 1965 opent de heer S.C. Kwok Chinees-Indisch restaurant Honk Kong aan Markt 75 in Middelburg. Vrijwel om de hoek van drankenhandel Verdonk aan de Pottenmarkt. De heer Kwok vraagt een tijdje later aan vader en zoon Verdonk of hij wellicht 10.000 gulden kan lenen. Vader en zoon overleggen en besluiten de gok te wagen.
De heer Kwok ontvangt dankbaar het geld. Hij tovert op het zelfde moment een enveloppe met 10.000 gulden uit zijn binnenzak die hij overhandigt. Op die manier wast hij zijn zwarte geld witter dan wit. Ik heb er samen met Karin van der Schans en nog een aantal RHBS’ers eind jaren ’60 ooit eens een keer gegeten. Het regende pijpenstelen toen, dat kan ik me nog wel herinneren.


Maar terug naar het verhaal van tante To, want dat heeft nog een bijzonder staartje. De heer Kwok vroeg namelijk aan ome Tonny of hij zijn jongste dochter Francisca niet uit wilde huwelijken. Hij stelde zelfs een reisje naar Hong Kong in het vooruitzicht. Tonny wimpelde dat verzoek echter beleefd af. Met wie Kwok’s zoon uiteindelijk getrouwd is, laat zich raden.
Tonny Verdonk was een goede vriend van mijn vader Piet van Hese. Zij hadden in die tijd een kaartclubje dat wekelijks kaartte bij Merijn en Betty Heestermans in ‘t Raedthuys aan de Lange Noordstraat. Onder de kaarters waren Arie Bouwens die een kachelwinkel op de Bree had, Jo Rijk, banketbakker op de Pottenmarkt en Henk Sies die een (werk)kledingzaak op de Pottenmarkt had. 
Bijgaande foto is genomen in 1989. Tonny Verdonk glimlacht evenals echtgenote To.

De derde persoon is Rinus Roth. Rinus, To en Tonny deden een dagje Amsterdam op uitnodiging van Heineken. Rinus Roth is echt een horeca-icoon die Middelburg altijd ruimhartig in zijn hart heeft meegedragen.
Nu heb ik heel mijn leven gehunkerd naar Hong Kong. In de herfst van 1998 kwam het er eindelijk van. Wij landden op Kai Tak midden in de stad. We wilden met de trein naar Sjanghai, maar dat lukte niet. Een dagje in China lukte wel. In Kanton aten wij in Chun Shan Hot Spring Resort – ik gebruik de chop sticks nog altijd. 


De zoon van Kwok

Vanmorgen was ik op bezoek bij mevrouw Verdonk - zij had nog wat foto's waar ik misschien wel wat mee kon voor Middelburgdronk. Ze vertelde dat haar man Tonny eind jaren '20 van Goes naar Middelburg verhuisd was omdat zijn vader een drankenhandel aan de Pottenmarkt kon overnemen. Tonny's grootvader had een drankenhandel in Goes die wellicht zou worden voortgezet door een andere zoon, dus Tonny's vader toog naar Middelburg. Het betrof de drankenhandel van Adriaan van de Kamer die door een faillissement te koop was. Van de Kamer had een limonadefabriekje achterin het pand waar hij vooral gazeuse, zeg maar priklimonade, maakte. Nu had hij een lading rode bessengazeuse gebotteld waarvan een grote partij verkocht werd aan grootgrutter Albert Heijn. Helaas gingen de rode bessen gisten en was daar letterlijk het gedonder in de glazen - Van de Kamer ging dus nat op rode bessen. Tonny is de drankenhandel als het ware met de paplepel in gegeven en het was dan ook geen verrassing dat hij bij zijn vader in de zaak kwam. In 1965 opent de heer Kwok zijn Chinees-Indische restaurant schuin tegenover drankenhandel Verdonk en hij is vrijwel meteen klant. Een tijdje later vraagt hij vader Verdonk of het mogelijk is fl. 10.000,-- te lenen - de oude Verdonk overlegt met zijn zoon en ze besluiten de gok te wagen. De heer Kwok ontving dankbaar het geld en haalde tegelijkertijd een enveloppe uit zijn binnenzak die hij overhandigde. Daar zat ook 10.000 gulden in - zo waste hij zijn zwarte geld witter dan wit. Weer wat later vroeg Kwok of Tonny geen oren had naar het uithuwelijken van zijn jongste dochter Francisca, want dat zou een goede partij voor Kwok's zoon zijn. Tonny heeft het beleefd afgewimpeld, evenals een reisje naar China. Ik kwam in die jaren bij ome Tonny en tante To Verdonk over de vloer, omdat Tonny een vriend van mijn vader was en ik ook wel vaak met oudste dochter Jeannette optrok. Mijn vader kaartte jaren met Tonny, Jo Rijk, Henk Sies en Arie Bouwens bij Merijn Heestermans in 't Raedthuys in de Lange Noordstraat. Helaas zijn alle genoemde heren uit de tijd verdwenen, maar door mijn gesprek met mevrouw Verdonk vanmorgen komen ze weer helder op mijn netvlies - met wie de zoon van de heer Kwok uiteindelijk getrouwd is zal wel voor altijd een raadsel blijven.


Externe links

Bronnen