Middelburg Dronk

Vriendschap

 

Vriendschap

Markt 75
4331 LL Middelburg

0118 612257
Website
Facebook

 

Café-restaurant Vriendschap is een drukke zaak in het hartje van Middelburg, te vinden op de hoek van de Markt en de Pottenmarkt. De zaak is een opvolger van De Vriendschap (1) en De Gouden Stoel.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Vriendschap/fotos.


Geschiedenis

1997
Cees Rijn en Connie de Lange

In de herfst van 1997 nemen Cees Rijn (ook eigenaar van Seventy Seven en voorheen van zaken als Meccano, Stadsdanszaal en Schuttershof) en Connie de Lange de Vriendschap over van Mientje Meeusen. Na nog even doorgedraaid te hebben in de oude setting, ging de zaak in 1998 een periode dicht voor een ingrijpende verbouwing. Na een ware metamorfose heropende Vriendschap, zonder bepaald lidwoord, haar deuren en was het van meet af aan de dynamische en zichzelf steeds opnieuw uitvindende zaak die het nog steeds is.

Naamgeving

Eerst heette de zaak De Vriendschap. Nu luidt de naam eenvoudigweg Vriendschap. Tussen 1850 en 1920 werd het café ook vaak 'Groenewegen' genoemd. Een bord met deze naam sierde ook lange tijd de gevel.

Bijzonderheden

  • In 2012 werd het boek '10x10, Boodschappen voor Vriendschap' uitgegeven. Dat boek, samengesteld door Annemarie van de Vreugde en Connie de Lange, is de weerslag van het 10-jarig bestaan van Vriendschap in 2008. Veel gasten kregen toen een vilten lapje, een velletje kalkpapier en een opdracht. De boodschappen werden later met klittenband aan de muur van de zaak bevestigd, om pas in februari 2009 gelezen te worden, en weer later te worden verwerkt tot boek. Het boek werd in eigen beheer uitgegeven, in een oplage van 350 exemplaren. Het is voor 10 euro te koop in Vriendschap, zolang de voorraad strekt. Op de fotopagina zijn drie fragmenten te vinden.
  • Er hebben ook nog twee andere cafés met deze naam bestaan: PZC
  • Van 1965 tot 1981 waren er Chinees-Indisch restaurants gevestigd op de bovenverdieping van de Vriendschap. Tot begin jaren '70 Hong Kong, daarna Man-Hong.

Mooie verhalen

Nacht van de Nacht (N8vdN8) Middelburg

Sinds 2008 heeft eigenaresse Connie de Lange zich -met een klein team vaste medewerkers en vele vrijwilligers- zich ingezet om van het landelijke evenement 'De Nacht van de Nacht' een speciale gebeurtenis te maken in Middelburg. Daar is zij buitengewoon goed in geslaagd. Na vijf jaar is de Middelburgse N8vdN8 uitgegroeid tot een van de belangrijkste jaarlijkse evenementen van de stad, waar talloze mensen, bedrijven en organisaties belangeloos aan meewerken.

Afbeeldingen N8vdN8 Middelburg


(Oud-) medewerkers

Een kleine greep:

  • Cathelijne Burgs, Noortje de Kroo, Femke Vos de Wael (zie ook Artistiek Ontbijt), Annemarie van de Vreugde, Nicole van de Vreugde, Jeroen Sijbel, Gerdien Goudzwaard, Coert van Loon, Chantalle te Loo, Danny van Sorge, Justin Faasse, Remco van Schijndel, Michel Louws, Lars Schuit, Biba Dekoning, Berbel Lippe, Mirjam van Dijk, Bapke van der Steen, Romy Telussa, Marjolein de Nooijer, Esther Brakman, Matthijs Ingelse en Natasja Jongmans, Deborah Nanuruw
  • Onder Mientje werkten onder meer: Kees Boogaard (later eigenaar 't Sincken Tooghje), Henny, Hans, Ingrid, Esther, Marion, Rene, Thijs, Ester, Jacuba, Lou, Vincent, Jeroen, Claudia , Eric en kat Rambo.

Externe links

Bronnen