Middelburg Dronk

Tympaan

Café op Markt 83, op dat deel van de markt dat in de volksmond liefkozend het Tympaanplein wordt genoemd. De zaak heeft drie eigenaren maar wordt voornamelijk gerund door Ramon Gabriëlse, beter bekend als (kleine) 'Gabbel'. De zaak is licht en ruim, beschikt over een grote rookruimte en heeft een aangenaam terras. Er is regelmatig livemuziek. Tympaan heeft een gevarieerd publiek. Vanaf 1991 zat in dit pand (De Roode Toren) een populair café met dezelfde naam. In die tijd was de zaak meerdere keren per week afgeladen, vooral met grote groepen bezoekers van sportverenigingen. De kroeg had een hoog feestgehalte.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Tympaan/fotos


Geschiedenis

1991
Nico van den Berg

Het pand was vroeger in gebruik als winkel (van der Sluys diervoeders). Aan het begin van de 20e eeuw was het pand ook enige tijd eigendom van sociëteit De Vergenoeging, later kwam van der Sluys weer in het pand. Toen die zaak eind 1986 werd gesloten heeft het pand een paar jaar leeg gestaan. Niemand wilde het kopen omdat het gebouw was vervallen en restauratie te duur was. Nico van den Berg kocht het uiteindelijk wél van de firma Loontjens, en liet het, met hulp van een subsidie van de Gemeente Middelburg, restaureren. In mei 1991 werd café Tympaan geopend. Nico draaide de zaak een aantal jaar met succes: Tympaan was in die periode een van de best bezochte zaken van Middelburg, met als gangmakers Martine Smallegange (de Kraai), bekend van haar eeuwige tamboerijntje, en Jurben Ubbink als bedrijfsleider en DJ.

1995
Rob de Koning en Ivo Smits

Na het vertrek van Jurben benoemt Nico van den Berg Ivo Smits, Rob de Koning en Martine Smallegange tot bedrijfsleiders, waarbij de heren de dagelijkse bedrijfsvoering doen en Martine 'hoofd sfeerbeheer' is. Ivo Smits had al enkele jaren horeca-ervaring opgedaan in Vlissingen, waar hij onder meer in Frapo's werkte. In 1992 ging hij werken voor Tympaan. In 1995 biedt van den Berg Tympaan ter overname aan bij Ivo en Rob, onder voorwaarde dat zij óók de exploitatie van nachtclub Electro overnemen. Daar gaan de heren in juni van dat jaar uiteindelijk op in. Vanaf dat moment zijn zij de nieuwe eigenaars van de twee zaken.

2000
Ivo Smits

In het jaar 2000 koopt Ivo Rob uit. Aanvankelijk was het idee om de zaken Tympaan en Electro onderling te verdelen, maar uiteindelijk blijft Ivo in Tympaan en verkoopt hij Electro aan Martin Priem. In 2001 runt Ivo de zaak nog korte tijd onder een VOF met Jeroen Verdonk, maar in 2002 stopt hij zelf ook met de exploitatie van Cafe Tympaan en verpacht hij ook die zaak aan Priem, die de zaak heropent onder de naam Studio 83 en weer later als Dips. In 2005 verkóópt Ivo de zaak aan Priem.

2008
Marc Antheunisse, Arjan Leendertse en Ramon Gabriëlse

In 2008 nam VOF BALICO (Marc Antheunisse, Arie Leendertse en Ramon Gabriëlse) Dips, dat niet erg goed liep, over. De zaak kreeg de oude naam Tympaan weer terug en werd, na zes jaar lounge- annex sandwichbar te zijn geweest, weer een 'normaal' en goedlopend café.

2017
Marc Antheunisse en Ramon Gabriëlse

In juni 2017 wordt bekend dat Arjan (Arie) Leendertse uit het vennootschap van café Tympaan is gestapt, om zich te kunnen gaan richten op nieuwe avonturen. Arjan blijft wel mede-vennoot van Rooie Oortjes.

Naamgeving

Vernoemd naar de karakteristieke Timpaan die het pand De Roode Tooren siert.

Bijzonderheden

  • Het pand stamt uit de 15e eeuw en werd vroeger gebruikt als uitkijkpost voor de aankomende VOC - en vijandige oorlogsschepen. De uitkijktoren staat nog steeds op het dak. Het pand aan Markt 83 is, samen met de horecapanden vanaf Markt 75 (Vriendschap, een van de weinige historische gebouwen aan de Middelburgse Markt die niet verwoest werden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zie ook het artikel De Roode Toren.
  • Nico van den Berg is altijd de eigenaar van het pand gebleven.

Oud-medewerkers

Jurben Ubbink (bedrijfsleider), Rob de Koning, Ulla Hanneman, Martine Smallegange, Hayo Diepenveen, Ivo Smits, Dennis Geertse, Ans Parinnussa, Saskia Goeseije, Roos Antheunnisse, Marianne van Ombergen, Jolijn van Ossenbruggen, Romy Telussa, Yvonne Souisa, Anita Kieboom, Ron Ploeg, Barbara Meijers, Jan Hartingsveld, Gini Tevel, Justine Tierhoff, Arend Kodde, Soon Kit, Joyce Tanihatu, Stefan van Rossum.

Mooie verhalen

  • Bovenburen Martin en Martine herinneren zich nog goed dat er op 4 december 2008 brand uitbrak in het keukentje van Tympaan, door een te heet geworden frituurpannetje waar geen garantie meer op zat. Martin: "Ik lag op de bank met een lekkr dekentje op me, in afwachting voor een wedstrijd van Ajax. Werd er ineens zwaar aangebeld beneden. We doen uit principe nooit open. Duurde echter wel lang dat bellen. Martine is toen toch maar eens naar beneden gegaan. Moesten we met spoed het pand uit. Ondertussen belde Marc dat er brand was en ik was op zoek naar mijn sigaren en mijn gsm. Uiteindelijk hebben we tot 3 uur zitten zuipen in de Groene Pulk. Was ondertussen nog wel met de brandweer naar boven bij ons geweest om de ramen open te zetten. Moraal van dit verhaal: kom je een keer niet naar beneden om te zuipen,omdat je Ajax wil zien, steken ze gewoon hun eigen keuken in brand."

Externe links

Bronnen