Middelburg Dronk

Brooklyn

 
 

Brooklyn is een groot café-restaurant van twee verdiepingen, gelegen aan Markt 81 in Middelburg, tussen de Vlasmarkt en de Pottenmarkt. De zaak wordt geflankeerd door vier andere cafés, te weten Tympaan, Zanzibar, Seventy Seven en Vriendschap.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op: Brooklyn/fotos.


Geschiedenis

1997
Martin Priem en Rob van Poepele

De geschiedenis van het pand aan Markt 81 gaat ver terug al heeft het in de loop van de eeuwen wel de nodige transformaties ondergaan. Vanaf 1805 was herensociëteit De Vergenoeging in het pand gevestigd. Daarvoor nog Het Zaaltie. In 1930 werd het pand verwoest door een grote brand, waarna het door architect A. Rothuizen (die de overleden Wondergem verving) gerenoveerd werd. De sociëteit vertrok in 1964 naar De Dam in Middelburg, waarna de ABN Bank zich in het pand vestigde. Toen die bank was vertrokken naar de Kousteensedijk kocht Nico van den Berg het pand, om het vanaf 1997 te verhuren aan Martin Priem en Rob van Poepele. Later kocht Kees Kik zich in en trok van Poepele zich terug. Weer een paar jaar later werd Martin Priem uitgekocht, die alleen verder ging in het naburige Zanzibar. In 2011 verkocht Kees Kik de zaak aan Marcel Löhr, die nu nog steeds eigenaar is.

2001
Martin Priem en Kees Kik

In de tijd dat Martin Priem en Kees Kik samenwerken wordt ook de nieuwe formule van het restaurant geïntroduceerd, onder de naam Club Havana.

2009?
Kees Kik

Het is nog niet bekend in welk jaar Kees Kik Brooklyn alleen voortzette. In een later stadium was zijn vrouw ook betrokken bij de zaak. In 2011 verkocht Kik Brooklyn aan Marcel Löhr.

2011
M. Löhr

Vanaf maart 2011 is Marcel Löhr eigenaar van Brooklyn. Hij heeft geleidelijk een aantal veranderingen doorgevoerd. Zo werd de bovenverdieping van het café getransformeerd tot het stijlvolle Brooklyn Heights en werd er nieuw personeel aangenomen. In het voorjaar van 2012 nam Marcel Löhr Strandpaviljoen de 7 Golven in Domburg over. Vanaf 1 maart 2012 draagt die zaak de naam Brooklyn Beach. Thomas Langeler is bedrijfsleider. In februari 2013 nam Marcel Löhr De Bourgondiër, aan de Boulevard in Vlissingen. Die zaak heet vanaf 8 februari Brooklyn Boulevard.

Naamgeving

Bijzonderheden

  • De eigenaar van het pand is Nico van den Berg.
  • Het terras is het grootste van het deel van de Markt dat in de volksmond ook wel het Tympaanplein wordt genoemd.. Vanwege de omvang wordt het café ook vaak benut voor bijeenkomsten van politieke partijen, opnames van programma's als Tussen Kunst en Kitsch en livemuziek. In de zomermaanden zitten er veel toeristen. In het pand zat vroeger sociëteit De Vergenoeging.

Mooie verhalen

Meer verhalen zijn te vinden op Brooklyn/mooieverhalen.

Citaten uit de PZC van 12 april 2003

"Strenge sluitingstijden, toenemend geweld en een stagnerende economie. Het lijkt geen pretje om tegenwoordig nog actief te zijn in de horeca. Toch heeft in hartje Middelburg een drietal ondernemers een bijna aaneengesloten rij horecazaken verzameld. Dezer dagen vieren zij het vijfjarig bestaan van het vlaggenschip van hun zaken, Cafe Brooklyn aan de Markt. Met halfschaarse Baja Beach Club-danseressen, cancan-muziek en Moulin Rouge-pakjes. Wat hebben eetcafe' Martino"s, dancing The Opera, Cafe'-Grill Brooklyn, Club Havana en Studio 83 gemeen? Al deze Middelburgse uitgaansgelegenheden zijn in handen van hetzelfde ondernemerstrio, Martin Priem, Rob Poepele en Kees Kik. Met zijn drietjes hebben ze een bijna aaneengesloten rij van horecazaken in het centrum van Middelburg op hun naam staan. Vrijwel allemaal gelokaliseerd op een van de prominentste plekken van Middelburg, de Markt.

Kees Kik

Kees Kik, die voorheen ook samen met Martin Priem en Rob van Poepele eigenaar van de zaak was. Uit Misset Horeca van juni 2007: "Zeven jaar geleden komt Priem in aanraking met Kees Kik. De Heinekenvertegenwoordiger en de ondernemer zijn geen onbekenden voor elkaar. Kik wees Priem ooit op het Brooklyn-pand. Hij is net voor zichzelf begonnen als adviseur, nadat hij een aanbod van de brouwerij om een ander rayon onder zijn hoede te nemen heeft afgeslagen. De geboren Zeeuw zou er voor naar Noord-Holland moeten en dat vindt hij niet aantrekkelijk. Al snel komt hij in aanraking met Brooklyn. "Ik werd in de arm genomen om eens naar de financieën te kijken, want er werd wel veel omgezet maar aan de kostenkant liep het een beetje uit de hand. De revenuen vielen tegen." Kik gaat er eens goed voor zitten en ontdekt al snel dat op inkoop- en administratief gebied het nodige valt te verbeteren. Niet veel later wordt hem gevraagd of hij ervoor voelt in het bedrijf te komen als compagnon. Kik heeft er wel oren naar. Als mede-eigenaar heeft hij tot op de dag van vandaag de financiele touwtjes stevig in handen. "Ik heb een aantal dingen gesaneerd. Bijvoorbeeld het happy hour. Wat heb je daaraan als ze daarna toch niet blijven hangen? Verder heb ik nieuwe afspraken gemaakt met leveranciers en de uit- gaven een beetje inzichtelijk gemaakt. Buma, Sena, gemeentelijke lasten. Enzovoort. Kosten waarvan je weet dat ze er zijn, maar bijna niemand weet de hoogte." De samenwerking gaat goed, benadrukken ze. Zeker sinds begin dit jaar word gewerkt met een getrapte manier van leidinggeven. Zij samen aan het hoofd, daaronder een bedrijfsleider en daar weer onder een floormanager."

(Oud-) medewerkers

Douwe Nousse, Monica Nousse, Dennis Bodrij, Ranjan Borgs, Rebecca Hamerslag, Thomas Langeler, Joyce Griep, Jasper, Sandra Fagundez

Danceparade/Streetparade/City of Dance

  • Oud-eigenaar Martin Priem was vanaf 2001 ook de initiator van het jaarlijkse dance-event City of Dance in Middelburg. Krantenknipsels en Beeldmateriaal zijn te vinden op de eventpagina van Cityclub Zanzibar.

Externe links

Bronnen