Middelburg Dronk

Zanzibar

 
 

Cityclub Zanzibar is sinds 2008 gevestigd in het pand van de oude Electro-bioscoop, aan Markt 79. Voorheen waren in dit pand de nachtclubs Electro, The Opera en Divine gevestigd. In de 19e eeuw zat koffiehuis De Kersenboom in dit pand, totdat sociëteit De Vergenoeging het in 1875 opkocht en er een kegelbaan van maakte. Later werd het pand in gebruik genomen door Wöhler, die er de Electrobioscoop begon. Eigenaar Martin Priem startte dit eetcafé annex nachtclub nadat hij zich terugtrok uit een aantal andere zaken. (zie de rubriek 'mooie verhalen' bij café Brooklyn. Zanzibar richt zich in de zomermaanden vooral op toeristen, met een mooi verzorgd terras en een eenvoudige maar betaalbare menukaart. In het weekend richt Zanzibar zich als club op een relatief jong publiek, waarbij de maandelijks georganiseerde Shakedowns steevast kunnen rekenen op een uitverkocht huis (ca. 300 bezoekers). Na een aantal vechtpartijen in maart 2011 is besloten geen Shakedowns meer te organiseren (zie het artikel uit de PZC, onder 'mooie verhalen'.

Geschiedenis

Voorheen De Kersenboom, Electro, Club Divine en The Opera.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Zanzibar/fotos.


Foto's City of Dance/Danceparade Middelburg

Eigenaar Martin Priem organiseert sinds 2001 ook het jaarlijks terugkerende evenement City of Dance, voorheen ook bekend onder de naam Danceparade Middelburg en Streetparade Middelburg. Meer afbeeldingen zijn te vinden op Zanzibar/danceparade.


Naamgeving

Mogelijk vernoemd naar het eiland bij de Oostkust van Afrika of naar een cafeetje met dezelfde naam dat in de jaren '60 was gevestigd aan het Kerspel in Middelburg: Zanzibar (2).

Eigenaars

Martin Priem, voormalig (mede-) eigenaar van onder meer Brooklyn en café-snackbar Martino's.

Bijzonderheden

  • Tevens restaurant en club (nachtvergunning). Eigenaar Martin Priem organiseert ook jaarlijks de Middelburgse Danceparade/City of Dance
  • Onder de naam Zanzi Home worden er ook appartementen verhuurd aan de Vlasmarkt in Middelburg.

Mooie verhalen

Uit de PZC van 9 april 2011: "Als DJ Dash wat op touw zet, is de sfeer vaak 'perfect'. Toch kan de Middelburger in Zeeland nauwelijks nog terecht. Als organisator van feesten met R&B-muziek kost het hem steeds meer moeite vergunningen rond te krijgen. Middelburg was zijn laatste toevluchtsoord. Gisteren werd ook daar zijn feest taboe verklaard. Burgemeesters zien zijn party's als bron van 'toenemend uitgaansgeweld'. Ook al organiseerde hij de afgelopen vijf jaren in Zeeland ruim honderd feesten waar volgens hem slechts zelden een wanklank werd gehoord. Neem Goes. Daar zijn al tweeënhalf jaar geen R&B-party's meer. Behalve afgelopen jaar. Toen zette de 26-jarige Stanley Bish, zoals DJ Dash in het dagelijks leven heet, in discotheek El Toro nog één keer zo'n party op touw. Er kwamen zo'n vijfhonderd mensen op af. Puike sfeer. En geen spoor van ongeregeldheden. Maar wat meldde onlangs de politie bij de presentatie van het jaarverslag? Dat 'toenemend uitgaansgeweld, vooral tijdens R&B-party's in Goes een nadrukkelijk probleem' is'.

Stanley Bish is het goed beu dat D.Four, zijn evenementenbureau, steeds opnieuw in een kwaad daglicht wordt gesteld. Enkele jaren terug kon hij elk weekend wel ergens in de provincie terecht. De afgelopen maanden alleen nog inMiddelburg. Iedere tweede zaterdag van de maand in de Zanzibar, 'met gezellige mensen, goede muziek en een leuke sfeer'. In Vlissingen is het hem ook moeilijk gemaakt. Als hij met zijn crew in het Arsenaaltheater neerstreek, dan trok dat al gauw zo'n zes- tot zevenhonderd bezoekers. Maar sinds de kerstnacht van 2009, toen na afloop van zijn housefeest op het Arsenaalplein werd gevochten, krijgt hij geen vergunning meer. Niet dat het uitgaansgeweld in Vlissingen nu ineens is afgenomen. Integendeel. Dat bleek afgelopen weekend maar weer eens. Toen werd daar, zowel op de Boulevard als de Nieuwendijk de een na de andere dronken vechtersbaas opgepakt. En op het Bellamypark werd uiteindelijk de politie zelf door losgeslagen kroegvolk belaagd. Overal waar jongeren samenkomen, en waar alcohol wordt gebruikt, is de kans op 'opstootjes' groot, weet Stanley, "Maar als er bij één van mijn feesten iets voorvalt, wordt dit direct aangedikt en groot uitgemeten. Dan zeggen ze meteen dat R&B-muziek 'fout' volk trekt. Maar als zoiets op een rock- of housefeest gebeurt, dan hoor je daar weinig of niets van, en wordt het niet aan de muziek gelinkt." Misschien dat het ligt aan de doem van The Nighttrain. In die Middelburgse discotheek vond ver voor zijn tijd, alweer een dikke acht jaar geleden, een schietpartij plaats. "Dat werd gelinkt aan R&B. Eigenlijk zit ik nog steeds met de erfenis daarvan."

Met zijn party's mikt Stanley op stappers van zo'n zestien tot vijfentwintig jaar, jongelui die kicken op muziek, zolang die maar stevig, snel, swingend en vooral ook zwoel is. Zelf noemt hij het een mengeling van R&B, Hip Hop en House. "In Zeeland kan je het niet tot R&B beperken. Daar is het aantal jongeren te klein voor. Als hier al eens wat te doen is, dan is het publiek divers." Bovendien, hij mag zijn feestjes al lang niet meer R&B-party's noemen, want daar komen dan, in de ogen van de burgemeesters, sowieso vechtersbazen op af. In de Zanzibar vonden zijn feesten plaats onder de naam Shakedown. Dat was ook de titel van zijn eerste feest in 2006. Het is één van de concepten die hij de afgelopen jaren in de markt zette. Hij trok er een bijzonder gemeleerd publiek mee: Molukkers, Surinamers, Marokkkanen, Antillianen. En ook geboren Nederlanders, vooral onder de vrouwelijke bezoekers. Zoals bij elk feest heb je ook wel eens wat 'rotte appels', met een korte lont, erkent hij. "Maar laat dat één procent zijn. En dan nog heb je niet meteen heibel in de tent. Zeker 97 procent van onze feesten is vlekkeloos verlopen." Dat percentage had nog hoger kunnen worden. Want om de kwaadsprekers de loef af te steken, was D.Four de afgelopen maanden druk doende om als eerste in Zeeland een geavanceerd, landelijk dekkend pasjessysteem in te voeren, bedoeld om heibelschoppers te identificeren en te weren. Juist vanavond had dat systeem sluitend moeten zijn. Vorige maand was het dat nog niet. En zo glipten er toch nog een paar herrieschoppers uit Terneuzen doorheen. Met als gevolg dat de Zanzibar zich nu, op dringend advies van de gemeente, niet meer aan Shakedown durft te wagen. Tot voor kort was

Stanley's D.Four ook nog actief in De Hooizolder bij Westkapelle. Maar daar stopte hij zelf mee. Niet omdat de gemeente moeilijk deed, zoals de uitbater tegen de krant zei. Maar omdat het feest er niet goed genoeg liep. "De Hooizolder ligt niet goed bij ons publiek. Dat heeft met leeftijd te maken. Als er veel 16-plussers komen, dan houden de 20-plussers het voor gezien." In de Zanzibar was dat wel even anders. Hij komt er rond voor uit: zo'n avondje volle bak is goed voor de kassa. Maar voor dat geld hoeft hij het niet te doen. Als DJ heeft hij het al druk genoeg, vooral ook buiten Zeeland. Het voorbije weekend begon voor hem in Zweden en eindigde in de Antwerpse club Noxx, één van de meest prestigieuze discotheken van de Benelux. Op doordeweekse dagen is hij meestal in Amsterdam, want daar huist zijn vriendin, en ziet hij momenteel zakelijk toch wat meer perspectief. Maar 't bloed kroop waar het niet gaan kan. Zonder Zeeland en de Zanzibar zou hij toch wat missen. "Ik kom in het hele land, en geloof me: hier is het relaxed. Wanneer ze in de Randstad zo weinig ongeregeldheden hadden als op onze feestjes in Zeeland, dan zouden ze daar een gat in de lucht springen." Behalve dat het financieel aantrekkelijk is, draait hij graag voor eigen publiek: "Want dan is 't alsof je een thuiswedstrijd speelt."

Externe links

Bronnen