Middelburg Dronk

De Kersenboom

 

De Kersenboom

Markt 79
4331 LL Middelburg

 

Een koffiehuis annex café, gelegen aan de Markt K 167/K 168 in Middelburg, tussen 1820 en 1880. De zaak was een opvolger van Het Gouden Truweel en Denemarken en een voorloper van De Vergenoeging, Electrobioscoop, Electro, Club Divine, The Opera en het huidige Zanzibar.

Geschiedenis

1844
W. van den Abeele

Een advertentie uit de Middelburgsche Courant van 9 juli 1844, geeft aan dat Le Juif Errant (de wandelende Jood) van F. Canongette uit Amsterdam te gast is bij W. van den Abeele op het adres groote Markt K 168. Willem van den Abeele staat van 1869 tot 1874 als logementhouder geregistreerd op het adres Markt K 167/K 168 (zeeuwengezocht [1]). Wanneer hij, na 27 jaar uitbater van De Kersenboom te zijn geweest, in 1874 overlijdt (zeeuwengezocht [2]) zetten de erven W. van den Abeele de zaak voort.

1878
Wed. Lauwereins

Clara Hermina Lauwereins-van der Looi neemt de zaak in 1878 over en staat dat jaar tevens als herbergierster geregistreerd (zeeuwengezocht [3]) en tot 1880 blijft ze in de Middelburgsche Courant adverteren met 'versche saucijzen'. Vanaf 1880 tot de jaren '20 was het pand eigendom van Sociëteit De Vergenoeging, het was toen eerst in gebruik als Kegelbaan met daarboven een vergaderruimte, later zou het verbouwd worden tot een Bioscoop, verpacht aan Wöhler, die er de Electrobioscoop begon.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De_Kersenboom/fotos.


Naamgeving

  • De zaak werd ook de Kerseboom (zonder N) genoemd. Naast de Kersenboom zat (de) Rozenboom.
  • De zaak heette ook nog enige tijd De Oude Kersenboom en de Nieuwe Kersenboom

Bijzonderheden

Van den Abeele's dochter Anna Josina was getrouwd met Gerrit de Jager (zeeuwengezocht [4]) die als eerbetoon aan zijn schoonvader in 1875 De Nieuwe Kersenboom aan de Langeviele opende - hij zat later nog in de Werkmansvereeniging. Kleinzoon Willem Antonie de Jager zou later Jager aan de Markt uitbaten.

Mooie verhalen

Externe links

Document 'van moeder op dochter- drie generaties vrouwen in de horeca te Vlissingen en Middelburg', door JM H. Van Haart, februari 2015. Uit de beschrijving: "Door onderzoek naar een ander onderwerp, kwam extra informatie aan het licht over Clara Hermina van der Looi, ofwel de Weduwe Lauwereins, die in de tweede helft van de negentiende-eeuw in maar liefst vier zaken het horecabedrijf uitoefende, zij begon in Vlissingen, vertrok naar Middelburg en keerde enkele jaren later, met een tussenstop op Groot-Abeele weer terug naar Vlissingen. Bij verder onderzoek naar, bleek zij allereerst de moeder te zijn van de in 1937 op brute wijze vermoordde cafébaas aan de Koningsweg – hij was haar jongste zoon en tevens opvolger in haar laatste zaak. Maar ook bleek haar moeder voor mogelijk dertig jaar een herberg te hebben gehad op de Grote Markt van Vlissingen en was ook haar grootmoeder werkzaam geweest als tapster. Bij verder onderzoek bleek ook de schoonvader (Hoffman) van haar moeder (Van Olphen) enige tijd herbergier te Vlissingen zijn geweest.


Bronnen