Middelburg Dronk

Electro

Een discotheek/nachtclub aan de Markt in Middelburg, die tussen 1993 en 2000 was gevestigd aan Markt 79 in Middelburg, in de voormalige Electrobioscoop. Voorheen De Kersenboom, een voorloper van Club Divine, The Opera en het huidige Zanzibar.

Geschiedenis

1993
Cees Rijn en Kees Petiet

In de 19e eeuw zat koffiehuis De Kersenboom in dit pand, totdat sociëteit De Vergenoeging het in 1875 opkocht en er een kegelbaan van maakte. Later werd het pand in gebruik genomen door Wöhler, die er de Electrobioscoop begon. Het pand was tot 1963 in gebruik als bioscoop, daarna was er jarenlang een Antiekhandel in de zaak gevestigd. In 1986 kochten Cees Rijn en Cees Petiet het pand, onder de naam Estrada B.V. Zij heropenden filmhuis Electro in 1987, nadat plannen om het oude filmhuis Meccano op de Dam (dat plaats had moeten maken voor café en discotheek Meccano) te heropenen in het Schuttershof op niets waren uitgelopen. Toen de Stichting Filmtheaters failliet ging in 1993 werd er een doorstart gemaakt in de vorm van een nachtclub, door Cees, Cees en investeerder Nico van den Berg uit Renesse. Nico kocht Cees en Cees echter vrij snel uit. In een PZC-artikel van mei 1993 wordt alleen Nico van den Berg als de eigenaar vermeld. De oude inboedel van de bioscoop werd verplaatst naar een zaal naast theatercafé Schuttershof, in het Schuttershofcomplex. Daar werd het later weer in gebruik genomen door het nieuwe filmhuis aldaar.

1993
Nico van den Berg
1995
Rob de Koning en Ivo Smits

Na het vertrek van Jurben benoemt Nico van den Berg Ivo Smits, Rob de Koning en Martine Smallegange tot bedrijfsleiders, waarbij de heren de dagelijkse bedrijfsvoering doen en Martine 'hoofd sfeerbeheer' is. Ivo Smits had al enkele jaren horeca-ervaring opgedaan in Vlissingen, waar hij onder meer in Frapo's werkte. In 1992 ging hij werken voor Tympaan. In 1995 biedt van den Berg Tympaan ter overname aan bij Ivo en Rob, onder voorwaarde dat zij óók de exploitatie van nachtclub Electro overnemen. Daar gaan de heren in juni van dat jaar uiteindelijk op in. Vanaf dat moment zijn zij de nieuwe eigenaars van de twee zaken.

2000
Martin Priem

In het jaar 2000 koopt Ivo Smit Rob de Koning uit bij Cafe Tympaan. Aanvankelijk was het idee om de zaken Tympaan en Electro onderling te verdelen, maar uiteindelijk blijft Ivo in Tympaan en verkoopt hij Electro aan Martin Priem.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Electro/fotos.


Naamgeving

Vernoemd naar de bioscoop die begin 20e eeuw in het pand zat. De naam van die bioscoop staat nog steeds op het pand.In de jaren '80 zat er opnieuw een filmhuis met dezelfde naam in het pand.

Oud-medewerkers

Willem Nieuwdorp, Petra, John, Manon, Menno Souisa, Marjan, Colette Schotman (overleden in 1999)

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen