Middelburg Dronk

Electrobioscoop

 

Electrobioscoop

Markt 79
Middelburg

 

Een bioscoop die tussen 1907 en 1963 en tussen 1987 en 1993 was gevestigd aan Markt 79 in Middelburg, De zaak was een opvolger van De Kersenboom (dat later nog een tijd in gebruik was als Kolfbaan van de naastgelegen sociëteit De Vergenoeging) en een voorloper van discotheek Electro, Club Divine, The Opera en het huidige Zanzibar.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Electrobioscoop/fotos.


Geschiedenis

1912
J.F. Strengholt

In maart van 1911 wordt melding gemaakt van de komst van een Electro-bioscoop aan de Groote Markt in Middelburg, in het pand waar voorheen de Kolfbaan van Sociëteit De Vergenoeging en café De Kersenboom waren gevestigd. Van april 1911 tot juni 1912 heet de bioscoop voluit Parels Electro-Bioscope Theater. Het is nog niet duidelijk of die onderneming (een NV) was vernoemd naar de eigenaar. In juni 1912 verschijnen de eerste advertenties onder de naam Strengholt's Electro-biocoop, vernoemd naar de exploitant J.F. Strengholt, die begin 20e eeuw met een 'specialiteitengezelschap' klassieke theatervoorstellingen gaf in heel Nederland. Tussen 1907 en 1912 verzorgde hij in ieder geval ook 'kermisvermakelijkheden' en andere evenementen in Middelburg, o.a. in Buitentuin, De Schouwburg en in Schuttershof. Hoe lang Strengholt het filmtheater precies exploiteert (in dienst van een Vennootschap die dan ook eigenaar is van Bioscoop Americain aan de Hoogstraat in Rotterdam)is niet duidelijk, maar op zeker moment overlijdt hij (nog voor 1918) en zet zijn weduwe het bedrijf voort. In 1953 wordt de bioscoop verkocht aan Wöhler.

1930
H.H.A. Wöhler

Heinrich Hermann Alwin Wöhler neemt de Electrobioscoop in mei 1930 over van weduwe Strengholt. Na zijn overlijden in 1953 zet zijn vrouw W.S.C. Wöhler de exploitatie voort. Het pand is tot 1967 in gebruik als bioscoop, daarna is het tot begin jaren 80 de antiekhandel van de gebroeders van Oorschot.

De familie Wöhler

De familie Wöhler begon in 1928 Middelburgs allereerste bioscoop, de Flora. Die stond rechts naast het stadhuis in de Lange Noordstraat. Later werd deze bioscoop verbouwd en kreeg het de naam City. Bij het bombardement van mei 1940 ging het filmtheater in vlammen op. De familie H.H.A. Wöhler begon direct na de oorlog met de voorbereidingen voor een herstart van de City bioscoop en begon enige tijd later bioscoop Electro aan de Markt. In 1950 begon H.H.A. Wöhler een café-restaurant in de Lange Delft op nummer 12. Op enig moment nam zoon George Wöhler, vader van Erwin (In Den Zevenden Hemel) en grootvader van Raymond (Kleine Jongen) de zaak over. Mogelijk in 1953, het jaar waarin H.H.A. Wöhler overleed. Deze locatie is pal naast het pand waar in mei 1960 het nieuwe City Theater gevestigd werd. In de 19e eeuw had het pand overigens ook al een horecafunctie. Zie Opentafel Van den Berg.

1986
Cees Rijn en Kees Petiet

In 1986 kopen Cees Rijn en Kees Petiet het pand, onder de naam Estrada B.V. Zij heropenden filmhuis Electro in 1987, nadat plannen om het oude filmhuis Meccano op de Dam (dat plaats had moeten maken voor café en discotheek Meccano) te heropenen in het Schuttershof op niets waren uitgelopen. Toen de Stichting Filmtheaters failliet ging in oktober 1992 werd er een doorstart gemaakt in de vorm van een nachtclub, door Cees, Kees en investeerder Nico van den Berg uit Renesse. Nico kocht Cees en Cees echter vrij snel uit. In een PZC-artikel van mei 1993 wordt alleen Nico van den Berg als de eigenaar vermeld. De oude inboedel van de bioscoop werd verplaatst naar een zaal naast theatercafé Schuttershof, in het Schuttershofcomplex. Daar werd het later weer in gebruik genomen door het filmhuis aldaar, dat in 2013 vervolgens weer zal heropenen in de Kloveniersdoelen.

Naamgeving

Vermoedelijk vernoemd naar de elektrische projector die aanvankelijk in deze bioscoop werd gebruikt.

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen