Middelburg Dronk

Wöhler

 

Wöhler

Lange Delft 12
4331 AN Middelburg

 

Een café-restaurant aan de Lange Delft 12 in Middelburg. Café-restaurant Wöhler fungeert in de beginjaren nog als hotel en blijft tot de sluiting eind jaren '60 vooral bekend als locatie voor recepties, lezingen en andere bijeenkomsten. De bar wordt op donderdag- en zaterdagavonden druk bezocht door winkelmeisjes uit de Lange Delft wat begrijpelijkerwijs nogal wat jong manvolk aantrok. Wöhler wordt in 1967 opgevolgd door Le Mar en later, in 1968, door De Brasserie .

Geschiedenis

1950
H.H.A. Wöhler en G. Wöhler

In 1950 begint H.H.A. Wöhler café-restaurant Wöhler aan de Lange Delft 12 in Middelburg. De familie Wöhler begon in 1928 Middelburgs allereerste bioscoop, de Flora. Die stond rechts naast het stadhuis in de Lange Noordstraat. Later werd deze bioscoop verbouwd en kreeg het de naam City. Bij het bombardement van mei 1940 ging het filmtheater in vlammen op. e familie H.H.A. Wöhler begon direct na de oorlog met de voorbereidingen voor een herstart van de City bioscoop en begon enige tijd later de Electrobioscoop aan de Markt. Op enig moment neemt zoon George Wöhler, vader van Erwin (In Den Zevenden Hemel) en grootvader van Raymond (Kleine Jongen) de zaak over - mogelijk in 1953, het jaar waarin H.H.A. Wöhler overlijdt. Op 27 mei 1960 wordt het nieuwe City Theater geopend in het pand ernaast. In de 19e eeuw had het pand overigens ook al een horecafunctie - zie Opentafel Van den Berg. In 1967 wordt de zaak verkocht en vestigt Le Mar zich in het pand.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Wöhler/fotos.


Naamgeving

Vernoemd naar de eigenaars.

Eigenaars

H.H.A. Wöhler.

Bijzonderheden

De familie Wöhler pachtte ook enige jaren de Electro Bioscoop aan de Markt. Die Bioscoop was eigendom van Sociëteit De Vergenoeging. Van 1874 tot 1879 was P.J. van den Berg opentafelhouder en schoenmaker in het pand Lange Delft I 21 (later vernummerd tot 12). Een opentafel was eigenlijk een eenvoudig restaurant waar voedsel en drank werd geserveerd.

Mooie verhalen

Klein Blijdorp op het Zusterplein in Middelburg, zomer 1953

Het was een bijzonder evenement, dat de stichting 'Herrezen Middelburg' in de zomer van 1953 organiseerde op het Zusterplein: 'Klein Blijdorp' was een mini-dierentuin, waar gedurende vijf weken allerlei optredens werden gegeven, door o.a. Soeara Maloekoe en Mieke Telkamp. Er zijn bijna geen foto's van te vinden, en dat terwijl de kranten er al die weken veel over schreven. Over de 36.000 bezoekers ging het, en over ontsnapte wasberen. Het was niet gering! Klein Blijdorp werd geopend in de achterzaal van Restaurant Wöhler, gevestigd in de Lange Delft. De eigenaars van het Nederlands Koffiehuis adverteerden op het plein met een houten bord, blijkbaar. "Na bezichtiging der diergaarde even naar Ned. Koffiehuis Markt."


Beelden: stills filmcollectie Zeeuws Archief, website De Middelburgse Grachtengordel en (knipsels) Krantenbank Zeeland ZB Bibliotheek van Zeeland

Adres en contactgevens

Lange Delft 12

Externe links

Bronnen