Middelburg Dronk

The Nighttrain

 
 

Een discotheek die tussen 1997 en 2003 was gevestigd aan de Beddewijkstraat 15 in Middelburg - opvolger van Het Podium, Myrael, Cavern en de Stadsdanszaal; voorloper van De Spot.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op The_Nighttrain/fotos

Geschiedenis

1997
Martin Franke en Mario Spetic

The Nighttrain was, vanaf 1997, als discotheek een succesvolle opvolger van de Stadsdanszaal en trok op een zeker moment ook bezoekers van buiten de stad en de provincie, door de feesten die er werden georganiseerd. De nadruk kwam echter steeds meer te liggen op de hardere muzieksoorten en R & B. Dat oefende ook aantrekkingskracht uit op een wat minder vreedzaam publiek, wat enkele incidenten tot gevolg had. Het dieptepunt was een schietpartij, waarbij de schutter uiteindelijk veroordeeld werd tot 4 jaar gevangenis (er was 8 jaar geëist). Dit incident kreeg een opmerkelijk staartje. Burgemeester Koos Schouwenaar wilde de zaak sluiten, echter niet alleen op basis van de incidenten, maar op basis van het soort publiek dat op R&B-evenementen afkwam. Uit NRC Handelsblad van juli 2003: "Begin dit jaar vaardigde burgemeester K. Schouwenaar van Middelburg een verbod uit op de organisatie van R&B feesten in de discotheek The Nighttrain. Net als burgemeester Van der Heijden van Zandvoort was het hem te doen om "het soort publiek dat die muziek afkomt". Hij wilde met zijn verbod het vuurwapenbezit bestrijden."
Het verhaal gaat dat de burgervader zijn motivatie in een eerste gesprek met de eigenaars nogal onomwonden duidelijk maakte. De advocaat van de eigenaars van de Stadsdanszaal was handig genoeg om daar gebruik van te maken. De gemeente betaalde naar verluid een uitkoopsom die in de buurt van een miljoen euro lag, terwijl de verkoopprijs een paar jaar eerder 'slechts' 6 ton bedroeg. Hoe het ook zij: het incident was voor de Gemeente Middelburg aanleiding het beleid te herzien en de nu vrijgekomen derde nachtvergunning voorlopig niet meer uit te geven (het argument was dat die vergunning bewaard diende te worden voor de discotheek in de Mortiere, die -8 jaar later- nog steeds niet is geopend. Uiteindelijk werd de nachtvergunning toch weer uitgegeven en wel aan Schuttershof. Eigenlijk was dit tijdelijk, maar omdat de Gemeente verzuimde het schriftelijk vast te leggen is die vergunning nu nog steeds geldig.
The Nighttrain zelf werd uiteindelijk verbouwd tot podium De Spot (als onherkenbare opvolger van Midgard.

Naamgeving

Bijzonderheden

  • In the Nighttrain werden veel optredens georganiseerd. O.a. Bløf, Total Touch, Boney M., Soca Boys, T-Spoon, Anouk, Guus Meeuwis, Linda, Roos en Jessica, Forrest,

Mooie verhalen

Over het schietincident, het verbod op R & B-feesten en de sluiting van The Nighttrain

  • Uit BN/DeStem van 7 februari 2003:

"De gemeente Middelburg gaat discotheek The Nighttrain aankopen. De discotheek kwam in het nieuws na een schietincident tijdens een RB thema-avond in december. Burgemeester Schouwenaar van Middelburg verbood hierop uit oogpunt van veiligheid voor een half jaar RB-avonden. Beide partijen benadrukken overigens dat de schietpartij niets met de overname te maken heeft. Volgens een woordvoerder is de gemeente al ruim een jaar in onderhandeling met de eigenaren over overname van het pand in de Middelburgse binnenstad. De eigenaren boden het pand te koop aan omdat de discotheek slecht liep en zij een andere zaak op bedrijventerrein Mortiere in Middelburg wilden beginnen. De gemeente is van plan in het pand een jongerencentrum onder te brengen. Voor zover bekend zal de discotheek in maart de deuren sluiten."

  • Uit de Amersfoortse Courant van februari 2003:

"De volle bus met Zeeuwse RB-liefhebbers zet zich langzaam in beweging. Op naar discotheek Nighttown in Rotterdam. Daar wordt hun favoriete muziek nog wel gedraaid. Zaterdagavond rond de klok van tienen. Zeeuwse RB-liefhebbers die zich hebben aangemeld bij muziekzender The Box voor een geheel verzorgde trip naar discotheek Nighttown in Rotterdam. Organisator John Oliviera vindt het heel slecht dat er geen RB meer in disco The Nighttrain in Middelburg wordt gedraaid. Daarmee worden volgens hem grote groepen muziekliefhebbers tekort gedaan. De burgemeester van Middelburg besloot onlangs dat discotheek The Nighttrain geen RB-feesten meer mag houden. Aanleiding was een schietpartij tijdens een RB-feest, waarbij een 20-jarige Vlissinger gewond raakte. Intussen laten 75 jongeren die in Middelburg op de bus willen stappen zich gedwee fouilleren. De regels zijn streng. Tijdens de rit mag geen alcohol worden gedronken. Een tweetal ferme jongens van Deltasafe Security moet ervoor zorgen dat er niets naar binnen wordt gesmokkeld. Tegen half elf zet de dubbeldekker zich in beweging. De buschauffeur zet de muziek wat harder. RB, hoe kan het ook anders? Idzard (23) uit Middelburg meldt zich bij de buschauffeur. Hij heeft een cd'tje van rapper Redman bij zich. Even later klinken de staccato klanken van de hiphopper door de dubbeldekker. ,,Een paar verpesten het voor de rest, legt Idzard uit. ,,Bovendien, bij cafe Nationaal deed zich ook een schietpartij voor. Die tent is toch ook niet gesloten? Overal heb je wel rotte appels. In Rotterdam stroomt de bus leeg. Binnen in het RB-paleis is het een swingende, multiculturele bedoening. Zwarte en blanke dansfanaten laten zien wat hun elastieke benen vermogen. De sfeer is gemoedelijk, relaxed. Iedereen ziet er op z'n paasbest uit en van wanklanken is geen sprake."

"Discotheek de Nighttrain in Middelburg staat in het middelpunt van de belangstelling. Eind december werd er na een RB-party voor de deur van de discotheek geschoten op een klant, die op het punt stond naar buiten te gaan. Hij raakte gewond. De schutter werd een paar weken geleden gearresteerd. Burgemeester K. Schouwenaar van Middelburg vaardigde een vergaand besluit uit. Hij verbood de discotheekeigenaren het komend half jaar RB-feesten te organiseren, omdat agressief gedrag verband zou houden met deze avonden. Een paar dagen geleden nuanceerde hij die ingreep. Hij zei dat het verbod bedoeld was als maatregel tegen de discotheek, niet tegen de muzieksoort. Toch blijft er onduidelijkheid kleven aan de reden van het besluit. Criminaliteit en black music worden aan elkaar gekoppeld. Is dat terecht? ,,Daar kan ik me echt niets bij voorstellen"", zegt dj Rude-Boy-Bo, oftewel Bo. ,,Bij de Nighttrain - heb ik begrepen - zijn de afgelopen periode geen ernstige voorvallen geweest. Ik zou de beslissing van de burgemeester kunnen begrijpen als er keer op keer relletjes dreigen. Als dit niet het geval is, dan is de schietpartij een incident geweest. Weliswaar ernstig, maar de maatregel is niet naar verhouding. Ik denk dat de burgemeester een stok heeft gevonden om de discotheek mee te slaan. De muziek en heel veel jongeren zijn er de dupe van."
De portier die de bewuste avond dienst had, is Jeroen (22). Ook hij spreekt van een incident. ,,Het was de laatste maanden juist erg rustig."" Hij is er wel van geschrokken. ,,Niet op het moment dat er geschoten werd. De terugslag kwam later. Ik moet het verwerken. Dat doe ik door er met mijn collega"s over te praten"", zegt Jeroen. ,,Ik ben niet angstig geworden. Dan kun je jezelf niet meer op straat vertonen. In een kist appels heb je altijd een rotte. Daar moet je iets tegen doen. Maar niet op deze manier. Nu moeten de Walcherse jongeren boeten en dat terwijl er de laatste tijd juist zo lekker werd gefeest."" De schutter was een bekende van de portiers. ,,Ik had dit nooit van hem verwacht"", zegt Jeroen. ,,Lang geleden was er een opstootje voor de deur. Hij kalmeerde de gemoederen van iedereen. Nu ging het ineens mis. En waarom? Eerst dacht ik dat het om een vriendin ging, maar het schijnt met een ruzie om een scooter te maken te hebben."" De portiers fouilleren bij binnenkomst de gasten, die vervolgens door een metaaldetectiepoort moeten lopen. ,,Daarom weet ik zeker dat dat pistool niet binnen is geweest. We kijken ook goed naar de gasten. Zijn ze dronken, dan komen ze er niet in. Portiers zijn tegenwoordig meer dan spierkasten, het is een sociaal beroep. We moeten kijken, ingrijpen en soms snel improviseren. Veel jongeren, zegt hij, houden van zwarte muziek, van blank tot donker. ,,De RB-avonden van de Nighttrain worden door alle culturen bezocht. Walcheren is multicultureel. De donkere meisjes komen om te dansen. Ze willen feesten en komen naar de discotheek in groepjes. Ze dragen vaak korter dan kort. De jongens doen hun best voor hen. Ze dragen bij voorkeur merkkleding, zoals Karl Kani, of Fubu.

Hij praat liever niet over groepen, ,,omdat ik door dit werk juist gewend ben geraakt naar het individu te kijken. Ik heb mijn wereldbeeld verbreed. Een portier praat met iedereen, vergeet welke kleur ze hebben."" Maar in algemene termen over de bezoekers van de Nighttrain kan hij zich wel uitspreken. ,,Vroeger werden bij RB-avonden vaak goedkope drankjes gedronken, zoals bier en frisdranken. Maar tegenwoordig ook champagne en cognac. RB is hot onder veel meer jongeren dan vroeger."" Antillianen, Marokkanen, Surinamers, Nederlanders, Turken kijken uit naar een snelle terugkeer van de RB-avonden, zegt Jeroen. ,,Ik wil het niet mooier maken dan het is. Soms is er spanning, natuurlijk, dat hoort bij het uitgaansleven. Maar vaak komt dat door wat er eerder op straat of in hun eigen buurt is voorgevallen. Het probleem ligt niet aan de sfeer in de discotheek. Ik heb eigenlijk nog niemand gehoord die het eens is met de burgemeester."" Toch zijn er ook jongeren die de burgemeester met zijn optreden complimenteren. Die zeggen nare ervaringen te hebben met het publiek in de discotheek. Zoals een Middelburgse blanke jongen, die met zijn vriend naar de disco ging. ,,Mijn vriend stootte een Antilliaan per ongeluk aan. Daarna werd hij meteen op snelle snijbewegingen van zijn hand langs zijn keel getrakteerd. Hij zou mijn vriend later dood maken, zei hij. Er was een soort haantjesgedrag in de discotheek en de sfeer was agressief.""

Zowel portier Jeroen als dj Bo reageert geirriteerd op deze opmerking. ,,Laten die jongens gewoon een lekker biertje in een cafe' drinken in plaats dat zij zich daaraan storen"", zegt de Goesenaar. ,,Ik denk dat zij zo reageren omdat zij het gevoel hebben dat hun disco door donkere jongens is overgenomen. Niemand is verplicht om te komen. Het is natuurlijk zo dat er in elke groepering een kwaaie tussen kan zitten. Daar moet je wel iets aan doen."" Gouden kettingen Door de samenstelling van de bevolking heeft RB op Walcheren een goede voedingsbodem. Jeroen zegt dat in het algemeen Surinamers wat meer "Nederlands zijn dan Antillianen". ,,Die zijn meer ingeburgerd, heb ik het gevoel. Antillianen zijn kleurrijk, temperamentvol. Ik weet niet hoe ik dat anders moet uitleggen. Ze willen graag heel goed voor de dag komen."" In de discotheek, zegt hij, wordt uitdagend naar de meisjes gekeken. ,,Daarvan zijn sommige meisjes gecharmeerd, de donkere meisjes zijn het ook gewend, die trekken zich niets van de blikken van de Antillianen en Surinamers aan. Maar blanke meisjes vragen weleens aan ons of we in willen grijpen. Dan hangt er een jongen naar hun zin te dicht bij.""Een paar jaar geleden kregen jongens die lastig waren te horen dat ze drie maanden geen toegang zouden krijgen in de Nighttrain. ,,Maar na een incident drie en half jaar geleden hebben we het deurbeleid strenger gemaakt. Sta je op de zwarte lijst, dan mag je een heel jaar niet binnenkomen."" Er zijn discotheken die niet accepteren dat Antillianen met gouden kettingen de discotheek binnenkomen. Bij de Nighttrain geldt dat verbod niet. ,,Waarom gouden kettingen niet geaccepteerd worden in sommige disco"s? Hoogstwaarschijnlijk omdat verwacht wordt dat macho-gedrag dan minder kans krijgt de kop op te steken."" Dj Bo draait al zo"n twintig jaar in diverse discotheken. Hij zegt weinig "haantjesgedrag" bij RB- party"s in Zeeland tegen te komen. De Nighttrain is niet de enige discotheek waar het tijdens een RB-avond tot gewelddadigheden kwam.

  • Uit BN/DeStem van 18 januari 2003:'

"Burgemeester K. Schouwenaar van Middelburg ontkent dat hij discrimineert. Volgens de eigenaren van The Nighttrain heeft hij in een gesprek gezegd dat hij 'geen Surinamers, Antillianen, Molukkers en Joegoslaven meer in Middelburg wil'. Het gesprek had plaats na de schietpartij op 22 december vorig jaar bij de discotheek. Daarbij raakte een 20-jarige man uit Vlissingen gewond. Na de schietpartij maakte burgemeester Schouwenaar bekend dat The Nighttrain voorlopig geen feestavonden mag geven waarbij RB-muziek de boventoon voert.Schouwenaar zei toen dat hij tot het besluit was gekomen om verdere aantasting van de openbare orde en veiligheid in Middelburg te voorkomen. "We vermoeden dat de dader zich door deze muzieksoort voelt aangetrokken", zei hij. Volgens Schouwenaar bestond de mogelijkheid dat de rivaliserende partijen hun twist zouden voortzetten.Schouwenaar noemt de beschuldigingen van de eigenaren van de Nighttrain 'te zot voor woorden'. Volgens hem is in het gesprek, dat de maandag na de schietpartij plaatsvond, niet gesproken over bevolkingsgroepen. "Ik heb van de politie begrepen dat er op RB-feesten bepaalde groepen komen die gewelddadig zijn, waarvan vermoed wordt dat ze een vuurwapen bezitten. Ik ga die groep niet verder omschrijven. Dat is ook niet nodig, ongeacht waar ze vandaan komen, wie het zijn, of wat voor kleur haar ze hebben. Ze vormen een risico.Eigenaar Franke vindt dat Schouwenaar discrimineert door RB-feesten te verbieden. "Allochtonen worden gezien als rotte appels, terwijl het gewoon gezonde appels zijn, met af en toe een rot plekje. De burgemeester stigmatiseert een groep."De eigenaar zegt een streng deurbeleid te voeren. En als de politie vermoedt dat er mensen zijn die met vuurwapens op zak lopen, moeten ze die arresteren, vindt eigenaar Franke. De verdachte van de schietpartij, een 34-jarige man uit Zoetermeer, is inmiddels aangehouden.-"

  • 'Uit de PZC van 23 december 2002:'

"Een twintigjarige Vlissinger is gisterochtend gewond geraakt bij een schietpartij bij discotheek The Nighttrain in Middelburg. De man werd beschoten toen hij in de hal van de discotheek stond.De kogel werd vanaf de straat afgevuurd. Het slachtoffer, een bezoeker van de discotheek, werd geraakt in zijn schouder. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Daar is de kogel gisteren operatief verwijderd. Volgens de politie gaat het naar omstandigheden goed met de man. ,,Hij mag op korte termijn uit het ziekenhuis"", aldus woordvoerder S. Krombeen. De schietpartij vond plaats rond vier uur "s nachts. De politie wil niet zeggen hoeveel kogels er zijn afgevuurd. Het slachtoffer is een keer geraakt. De politie doet ook geen mededelingen over het soort vuurwapen dat is gebruikt. De aanleiding van de schietpartij is nog onduidelijk. De politie heeft gisteren tientallen getuigen gehoord. Ook het slachtoffer was al in staat een verklaring af te leggen. ,,We hebben een goed beeld over hoe het is verlopen"", zegt Krombeen. Die informatie mag, in verband met het onderzoek, niet naar buiten. De discotheek is na de schietpartij niet ontruimd. De politie werkt met acht rechercheurs aan de zaak. De eigenaar van The Nighttrain achtte het verstandiger zich van commentaar te onthouden, tot na een evaluatie met het personeel."

Externe links

Bronnen