Middelburg Dronk

De Spot

Een jongerencentrum annex podium aan de Beddewijkstraat 15 in Middelburg - opvolger van Het Podium, Myrael, Cavern, de Stadsdanszaal en The Nighttrain.

Geschiedenis

2007
Gemeente Middelburg

In februari 2007 wordt jongerencentrum De Spot geopend - eigenlijk een nieuwe naam voor Midgard dat op verschillende locaties in de stad was gevestigd. De Spot is een vooruitstrevend en jong podium voor muziek, theater en dans. Er zijn concerten, theatervoorstellingen en workshops als DJ, theaterimprovisatie en popmuziek. De Spot is onderdeel van Stichting Welzijn Middelburg. De Spot draait op een aantal medewerkers en een groep enthousiaste vrijwilligers.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De_Spot/fotos.

Naamgeving

De uitkomst van een prijsvraag die speciaal hiervoor was uitgeschreven.

Eigenaars

Gemeente Middelburg

Bijzonderheden

Voor het bouwen van de Spot als -onherkenbare- opvolger van Midgard was 3 miljoen euro beschikbaar. Uit de PZC van 18 juni 2003:

Middelburg investeert drie miljoen in popzaal, internetcafe' en hulpverlening
"Discotheek The Nighttrain kan verbouwd worden tot een stedelijk jongerencentrum. In het pand is ruimte voor een popzaal met bar, een podium, lokalen voor huiswerkbegeleiding, een internetcafe', een kantoortje voor hulpverlening, het Jongeren Informatie Punt (JIP) en oefenruimtes. Voor aankoop van de leegstaande discotheek en verbouwing van het pand tot stedelijk jongerencentrum is drie miljoen euro beschikbaar. Dat blijkt uit een notitie van de gemeente Middelburg. In het collegeakkoord was afgesproken dat op de locatie Bachtensteene een nieuw, stedelijk jongerencentrum gebouwd zou worden, gecombineerd met een parkeerkelder. Dat bleek technisch onhaalbaar. Uit onderzoeken bleek al snel dat er door archeologische vondsten in het gebied eigenlijk niet in de grond gegraven kan worden. Dat kan alleen als er eerst archeologisch onderzoek wordt gedaan en de hele archeologische vindplaats in kaart is gebracht. Grote nadelen van die optie waren: hoge kosten en tijdsduur. Nieuwbouw op de huidige plek was ook geen mogelijkheid. Het aantal vierkante meters zou te beperkt zijn. Het plan om in het centrum van de stad een nieuw jongerencentrum te realiseren, kwam in een stroomversnelling met de aankoop van discotheek The Nighttrain.

De gemeente had twee redenen om die plek te onderzoeken. Het pand ligt midden in het uitgaansgebied en het werd al bezocht door jongeren. Midgard De gemeente Middelburg wil overigens af van de naam Midgard. De naam heeft in Middelburg een negatieve klank. Tijdens gesprekken met jongeren bleek dat het merendeel van hen vindt dat Midgard staat voor alternatieve jongeren, losers en softdruggebruikers. De gemeente wil in het verdere verloop van de plannen een wedstrijd uitschrijven onder jongeren voor een nieuwe naam. Volgens wethouder A. de Vries past de naam Midgard ook niet meer bij de plannen. ,,Middelburg krijgt straks een heel nieuw stedelijk jongerencentrum dat veel breder qua opzet is dan het oude Midgard. Bij zo'n nieuw centrum hoort ook een nieuwe identiteit." Aanvankelijk was het idee om ook Meker Skatepark onder te brengen in het nieuwe jongerencentrum, maar dat zou te veel ruimte kosten. Ook de wens van de jongeren voor een sportzaal (driehonderd vierkante meter) kon niet gehonoreerd worden. Een uitgebreide keuken en eetruimte moest ook geschrapt worden. Uiteindelijk is gekozen voor een centrum, waarin allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden en instellingen een plaatsje kunnen vinden. ,,Het plan van eisen heeft breed overeenstemming"", zegt wethouder De Vries. Om alle plannen te kunnen realiseren, moet een deel van het pand afgebroken en weer opgebouwd worden. Dan kan ook een deel van de bovenverdieping groter worden gemaakt dan nu het geval is.
De gemeente zoekt nog samenwerking met omliggende instellingen, zoals de filmzaal, de sportschool en het cafe' dat onder de huidige discotheekzaal ligt. ,,Er zijn wel eens gesprekken geweest met de eigenaren van het Schuttershof om dat deel van de stad een kwaliteitsimpuls te geven"", meldt De Vries. ,,In het kader van stadsvernieuwing zou dat fantastisch zijn."" Als de gemeente het cafe' aankoopt is een minder grote herbouw van het voorste deel van de The Nighttrain nodig, omdat een deel van de benodigde vierkante meters dan in het cafe' gerealiseerd kan worden. De gemeente moet nu nog bekijken of alle plannen betaalbaar zijn. ,,Over de kosten moeten we nog wel eventjes stoeien"", zegt de wethouder.

Mooie verhalen

Pokoe

Maart 2016:

“Jongens waren we - maar aardige jongens.” Aan die openingszin van het boek Titaantjes, van Nescio, moet ik altijd even denken als ik die gasten van Pokoe bezig zie. Michel, Etienne, Frank, Robin en Wouter: het zijn gewoon écht aardige jongens, die ook wel van een geintje op z’n tijd houden. En dat is ook precies wat de Pokoefeestjes uitstralen: plezier. En daarom is dat eenvoudige motto van de organisatie ook gewoon goed: ‘Voor de lol’. Daar doen ze het allemaal voor. Niks meer, niks minder.

Ik weet nog goed dat barvrouw Esther Beunis een paar jaar geleden vertelde over de feestjes op het dakterras van Frank (haar neef), bij Groentehal Jacobse & Leijnse in de Spanjaardstraat. Die werden steeds groter en gezelliger. Dat was aanvankelijk geen probleem omdat Frank aan beide kanten geen buren had, maar op zeker moment moest er toch iets anders bedacht worden. Dat werd Seventy-Seven. Michel stuurde me daar een kort eigen verhaal over, zie hieronder.

Wat ik zelf vooral mooi vind aan Pokoe is dat het een feest is dat zich als vanzelf lijkt te regelen. Dat is natuurlijk onzin, maar ik hoorde het Bob Roosdorp een paar keer zeggen: “voor Pokoe hoef je niet veel te doen. Ze zijn zelf de DJ’s, ze maken zelf de foto’s en promoten het evenement zelf op Facebook. Eigenlijk geven ze gewoon een feestje bij jou in de tent en ze nemen minstens 250 vrienden mee. Hoe mooi wil je het hebben?” Maar soms komen er nog meer vrienden mee zelfs, en is Seventy gewoon te klein, zelfs als er zo’n mooie wintertent voor de deur staat. Ook daarom gaat Pokoe het nu eens proberen in De Spot. Vorige week ging ik even mee toen zij de locatie gingen verkennen en bespreken met Remy Lissenburg, ook al een oud-barman van Sev. Die dacht er precies zo over als Bob: natuurlijk is Pokoe van harte welkom in de Beddewijkstraat. Let’s party! En ondertussen verbindt Pokoe ook gewoon. Van al die vrienden die naar de feestjes komen zijn er ook heel wat die al een tijd in de Randstad wonen. Speciaal voor Pokoe komen ze terug, om het te combineren met een bezoekje aan paps en mams. Dat gegeven maakte dat we vorige week ook zaten te bomen over de festiviteiten voor Middelburg 800 in 2017. Hoe gaaf zou het zijn als Pokoe dan een avond het volledige Plein 1940 kaapt voor een feest? Regelt de stad de faciliteiten, doet Pokoe de rest. Ik zag 4 paar ogen gaan glimmen, toen we erover spraken.

Maar morgen dus. In De Spot. Iedereen is welkom, maar iets zegt ons dat je er wel op tijd bij moet zijn, want na edities met klinkende namen als ‘Onder de Plak’, ‘Binnenste Buiten’ en ‘Hartstocht’ is het nu gewoon ‘Celebration’. Je viert maar één keer de tiende editie, nietwaar? Proost mannen!

Het verhaal van Michel: “Tot 3 jaar geleden gaf Frank Leijnse feestjes boven de groentehal Middelburg. Deze feestjes waren zo populair dat de woonkamer eigenlijk al snel te klein aan het worden was. Daar ontstond het idee om een feest te organiseren in Seventy Seven. Met een select vriendengroepje zijn we aan de slag gegaan om dit te realiseren. De meesten van de groep studeren nog in de randstad vandaar dat de muziek keuze ook gericht is op de feesten die daar gegeven worden. Binnen de vriendengroep zitten alle ingrediënten die nodig zijn om een perfect feest te kunnen neerzetten: vormgevers, fotograaf, een ondernemer, een papa en jongens die zelf prima een plaatje kunnen draaien, dus kon het feest beginnen! Al snel verspreidde het nieuws zich, een nieuw soort feestje in Seventy Seven! Het doel: unieke feestjes, gezelligheid met leuke mensen en lekkere muziek, dus "Pokoe"! Na de eerste editie was duidelijk dat het voor herhaling vatbaar was en ook Seventy Seven stond hier (uiteraard) voor open. Wij proberen iedere keer weer het feest zo uniek mogelijk te maken, iets wat in Middelburg vernieuwend is. De kersttent in december, een terrasfeest in de zomer, maar ook hebben we uitstapjes gemaakt naar Schuttershof en City of Dance!

Onze loyaliteit ligt natuurlijk bij Seventy Seven, maar Pokoe groeide en groeide en bleef maar groeien en ontgroeide de bekendste Middelburgse kroeg. De 10e editie moest weer wat speciaals worden en zo kwamen wij bij De Spot uit. 18 maart is het zo ver. Weer een trede hoger, up to the next level, dat moet natuurlijk gevierd worden! Pokoe Celebration!”

Uit de PZC van 2 april 2007

"Het oude podium van de stadsdanszaal, en later discotheek Nighttrain, is iets naar voren gehaald, de zaal in. Daardoor is erachter ruimte ontstaan voor twee oefenruimtes met daartussen een opnamestudio, vertelt Jos Wight van Stichting Welzijn Middelburg tijdens een korte toer door het gebouw. Hij sluit de dubbele deuren van een oefenruimte en je kunt een speld horen vallen. "Terwijl het geluid in de zaal toch echt hard staat." Jos was jaren geleden ook betrokken, toen als vrijwilliger, bij de oprichting van de Walk Inn in Vlissingen. Een mooie ruimte, maar De Spot is nog veel professioneler, stelt hij vast. "Het licht van de Nighttrain hangt er nog. We hebben veel instrumenten meegenomen uit Midgard en ook zelf nieuw materiaal gekocht. Er zijn goede computers en printers, zodat we flyers kunnen maken voor activiteiten." De jongeren gaan immers repeteren, optreden, programmeren, tappen en hun eigen pr verzorgen. Tonnie Dieleman, de nieuwe coördinator die daarbij zal helpen, komt bij Tessa een kopje koffie halen. Hij begint maandag met zijn werk, 36 uur in de week. Hij kijkt ernaar uit, al weet hij nog niet precies wat hem te wachten staat. Geen zorgen. "Het wordt echt leuk." Dat verwacht Ivo ook. Net als Tessa en Myriam heeft hij de afgelopen maanden hard gewerkt om De Spot open te krijgen. "Of ik tevreden ben? Dat kan ik je over een paar dagen pas vertellen. Eerst vandaag de opening goed doorkomen." Hiervoor werkte Ivo bij Midgard. "Daar kende ik alles; de mensen, de structuur. Hier moet alles nog op zijn plek vallen." Natuurlijk zal hij Midgard wel eens missen. Ook sommige jongeren die daar kwamen en die niet naar De Spot zullen komen. "Maar Midgard is het verleden, De Spot is de toekomst. We moeten ons nog bewijzen, maar de potentie is groot."

Externe Links

Bronnen