Middelburg Dronk

Midgard

Een jongerencentrum dat tussen 1975 en 2007 was gevestigd op verschillende locaties in Middelburg. Het centrum was het langst gevestigd in een pand aan de Kuiperspoort 12.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op: Midgard/fotos.


Geschiedenis

De voorgeschiedenis van Midgard is te vinden in dit artikel. Het centrum was vanaf januari 1975 gevestigd aan Damplein 5 (als opvolger van kerkelijke jongerencentrum 't Trefpunt III, dat in 1967 was gehuisvest in de Giststraat), maar verhuisde in 1976 naar de Kuiperspoort, onder begeleiding van Tiemen Goossens en Rinus Roepman, voormalig teamleider bij De Beuk. Dat pand moest toen nog afgebouwd worden. Doordat er te veel klachten kwamen van omwonenden moest Midgard in 1997 noodgedwongen verhuizen. Eerst tijdelijk naar de Herengracht 54 (naast het oude, tweede pand van De Beuk, toen naar Bachtensteene 14, naar het gebouw de Schakel, waar later, tot 2011, The Barrel was gevestigd, de bar van studenten van de Roosevelt Academy. Midgard verdween uiteindelijk helemaal. Sommige mensen zeggen dat het is opgegaan in De Spot, maar van het oude jongerencentrum dat Midgard ooit was is daar niets meer terug te zien. Midgard bestond van 1975 tot 2007. Tegenwoordig is het pand aan de Kuiperspoort in bezit van het Middelburgs Instituut voor Kunstzinnige vorming, dat het in 1999 kocht van de Gemeente Middelburg. Het pand aan de Bachtensteene is in 2012 gesloopt.

Naamgeving

De naam Midgard verwijst naar de tussenwereld uit de Noorse mythologie Midgaard

Eigenaars

Stichting Sociaal Cultureel Werk Middelburg was de eindverantwoordelijke, beslissingen over het beleid werden genomen door het vrijwillige bestuur, bestaande uit buitenstaanders, bezoekers en vrijwilligers.
Midgard werd voor het grootste deel gedraaid door vrijwilligers begeleid door één of twee beroepskrachten. Werd in de Kuiperspoort onder andere gerund door Mieke... Kees... Na het vertrek van Kees is er een jaar lang geen betaalde kracht geweest, dit vacuum werd opgevangen door het aanstellen van als Beheerder van 4 vrijwilligers. Na dit jaar werden Wilbert Mingelen en Peter Remijn beide parttime aangenomen. Na het vertrek van Peter naar Goes heeft Wilbert het alleen voortgezet in de Bachtesteene overgenomen door Ron Boon. Vrijwilligers: Erik en Peter van Liere, Marcel de Dreu, Corine van Biemen, Masja Kooiman, Richard Lagarde, Will Borstlap, Ellen Erkens

Bijzonderheden

  • In de tijd dat Midgard in de Kuiperspoort zat was er veel overlast: het centrum bleef na sluitingstijd open, de muziek stond te hard met alle ramen open en er werd veel glaswerk stukgesmeten in de omgeving. Er is een dossier getiteld 'Overlast jongerencentrum Midgard' over de periode 1983-1990. (Zeeuws Archief, archief Gemeentesecretarie Middelburg)In die tijd waren er een aantal flinke botsingen tussen "punkers" en "skinheads"

Behalve live muziek en bar aktiviteiten probeerde Midgard ook op andere manieren jongeren te trekken. Workshops fotografie, zeefdruk en muziek voor en door meiden zijn enkele voorbeelden.

  • Het pand aan de Bachtensteene was gebouwd op de funderingen van woningen rondom het oude Gravensteen.

Mooie verhalen

Uit de rubriek Barcodes: Midgard: hoe de tegenbeweging de Middenwereld verloor

Kuiperspoort.jpeg

Van mij zul je geen kwaad woord horen over het jongerenwerk anno 2014: ik weet er simpelweg te weinig van en de geluiden die mij wél bereiken zijn overwegend positief. Er gebeurt nog steeds van alles, misschien zelfs wel meer dan ooit tevoren. Dat neemt niet weg dat ik altijd een weemoedig gevoel krijg als ik lees over de jongerencentra in Zeeland tussen, pak ‘m beet, 1965 en 1995. Die centra waren heus niet beter dan de honken en podia waar de jeugd tegenwoordig terecht kan, maar de verhalen en foto’s uit die periode stralen wel een compleet andere sfeer uit dan nu. Het waren de bolwerken van de tegenbeweging. Je trof er de hippies en de provo’s , de anarchisten, punkers en skinheads. Als je beelden van toen vergelijkt met die van nu valt je op hoe gepolijst en georganiseerd alles nu lijkt te zijn. Soms heeft het zelfs iets klinisch. Dat zegt waarschijnlijk meer over toen dan over nu. De centra van weleer ademde in vrijwel alles onrust en verzet. Er mocht overal gerookt worden. Er was nog wat meer verzuiling binnen de jongerencultuur. Nu zijn jongeren breder georiënteerd en hebben ze andere contactmogelijkheden. Ik noem maar eens iets. Ik wil maar zeggen: zo eenvoudig is het nog niet, om de periodes met elkaar te vergelijken.

Midgard was tussen 1976 en 1997 was gevestigd in een van de mooiste straatjes van de stad, de Kuiperspoort. Juist die locatie maakte het centrum (vernoemd naar Midgaard, de middenwereld bevolkt door de mens, uit de Noordse mythologie) tot wat het was: een prachtig maar weggemoffeld jongerenhol,omringd door de achtertuinen van welgestelde (Middel)burgers. Achteraf vind ik het knap dat Midgard het zo lang heeft volgehouden op die locatie. Als je ziet wat er in twintig jaar allemaal gebeurde in en rondom het pand op nummer 12 kun je nauwelijks geloven dat de omwonenden de strijd tegen de aanwezigheid van het centrum niet eerder wonnen. Er speelden talloze ruige bandjes, die een al even ruig publiek trokken. Rondom optredens van bands als Tröckener Kecks ging het allemaal nog wel maar er waren ook avonden dat het uit de hand liep, zoals die keer dat de Groningse pretpunkband Boegies Midgard aandeed. Dat mondde uit in een knokpartij waar nu nog over gesproken wordt. En dan waren er ook nog de bezettingen en demonstraties. Aksie, weet je wel? Ik was er niet bij, maar ik stel me voor dat die initiatieven niet onopgemerkt aan de buurt voorbij gingen. De straatjes zijn smal, in dat gedeelte van de stad.

Een agent vertelde me onlangs dat er wel degelijk protesten waren van wijkbewoners. Eén buurman belde trouw iedere avond zijn klacht door naar de politie, met als doel het opbouwen van een dossier. In 1997 was het pleit beslecht. Toen moest Midgard verhuizen naar de Herengracht, waar het centrum ook niet welkom was. In Bachtensteene hield het centrum het daarna nog tien jaar vol, maar toen was het einde verhaal: de middenwereld hield op te bestaan. Midgard was weliswaar een jongerencentrum waar veel meer gebeurde dan drinken en muziek alleen, maar het waren toch de muzikale evenementen die het centrum de faam bezorgden. In de jaren '80 en '90 speelde er veel bands naar de tijdgeest. Veel punkbands: de Boegies (in 1983 met een enorme vechtpartij tussen punks en skins), Frites Modern, en the Legendary Booze Brothers, Exploited, Urban Dance Squad, maar later ook andere muziekstijlen, van Drowning Accidents tot de Osdorp Posse.

In Midgard werd veel geblowed, getafelvoetbald en geflipperd. Het was er vaak knus en gemoedelijk. Juist het feit dat het pand een beetje verscholen lag, daar in die Kuiperspoort, gaf het instituut (want dat was het) die bijzondere uitstraling. Dat gevoel verdween met de verhuizing naar Bachtesteene.

Uit de PZC van 24 februari 2007

"In Midgard werden vrijdagavond de laatste voorbereidingen getroffen voor de laatste avond in het jongerencentrum. MIDDELBURG - Nog één keer en het is gedaan met Midgard. Zaterdag nemen de jongeren afscheid van hún honk aan de Bachtensteene in Middelburg. Zo'n tien jaar konden ze er terecht voor muziek en oefenruimte, biertjes, gezelligheid en allerlei activiteiten; binnenkort moeten ze hiervoor naar het nieuwe culturele jongerencentrum Spot in de voormalige discotheek Cavern. Twee Midgardgangers, één van toen en één van nu, nemen alvast afscheid.

Wilbert Mingele is er één van toen. Wilbert (42) had in de jaren 1995-2000 de leiding over Midgard. Daarvoor was hij ook al betrokken bij het jongerencentrum, toen nog 'onder' Peter Remijn en weer daarvoor kwam hij in Midgard als jonge bezoeker. "Ik heb er alles bij elkaar bijna twintig jaar rondgelopen."

In Mingeles beginjaren zat Midgard nog in de Kuiperspoort. Bijna twintig jaar heeft het jongerencentrum daar gezeten. Na klachten uit de buurt over overlast verhuisde Midgard in 1997 naar een tijdelijk onderkomen in het oudemannenhuis aan de Herengracht en daarna naar de Bachtensteene. Mingele: " Die twee verhuizingen vlak achter elkaar kostte zo'n zeventig procent van de vrijwilligers en we zijn toen ook veel jongeren verloren. Het is nooit meer geworden zoals het was in de Kuiperspoort."

Reinder Hegi is een Midgardganger van nu. Reinder (22) herinnert zich zijn eerste keer Midgard, zo'n zes jaar geleden, nog goed: ,,Ik was toen net begonnen met rappen. Die jamsessie-avond had ik een lied meegenomen, op papier, maar toen ik aan het rappen was besloot ik het uit m'n hoofd te gaan doen. Het was een belangrijke avond, in Midgard is het allemaal begonnen. Nu doe ik het nog zo, in de rapband Kroegdichters. Ik heb in de zes jaar dat ik bij Midgard kom maar weinig jamsessies gemist. Donderdag was de laatste, ik was er voor teruggekomen van vakantie. Tijdens de sessie vorige week besefte ik opeens dat het de één na laatste was. Daar had ik het wel even moeilijk mee. Deze donderdag had iederéén dat gevoel. Straks gaan we naar Spot. Als het goed is kunnen we daar ook op zondag terecht om te oefenen."

Het oude Midgardpand aan de Bachtensteene (gebouwd rond 1960 als gymzaal en kerkelijk centrum van de hervormde kerk) wordt gesloopt. Op de plaats worden 24 zorgwoningen gebouwd.

De laatste Midgardavond begint zaterdag om 21.00 uur.

Het verhaal van Corry op Hyves:

Het zal 1983 of 84 zijn geweest. Ik zat wisselend in allerlei werkgroepen in Midgard. Het leukste vond ik de kookgroep om voor veel mensen voor weinig geld te koken. Ik geloof dat een maaltijd (meestal vegetarisch) 3.50gulden kostte. Daar kreeg je een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht voor. Vaak geweldig, een enkele keer een mislukking. Ook in de filmwerkgroep gezeten en de achter de bar gestaan. Er was op een gegeven moment voor de zoveelste keer een beperking in de openingstijden van Midgard (in de Kuiperspoort). Dat kwam meestal doordat er weer eens klachten van de buurt waren gekomen: geluidsoverlast van gasten die wat te enthousiast Midgard verlieten. Of dat er weer eens teveel hasj was gevonden. Maar ook was het een tijd dat de subsidiekraan voor allerlei jongerenprojecten een voor een werd dichtgedraaid. Welke redenen het deze keer was weet ik niet meer, maar we wilden een vuist maken! Op een late avond (na sluitingstijd ging de deur op slot en werd het pas echt gezellig!) werd het complot gesmeed: We zouden Midgard bezetten! Vergeef me want ik vergeet vast een aantal belangrijke mensen nu te noemen, in dat geval nodig ik je uit om hieronder mijn geheugen te helpen opfrissen! Samen met Anouk Neeteson, Jean-Marc de Waart, Rene Mondeel, Roosje, Freek en Eduard Engel hebben we op een zaterdagavond nadat echt iedereen die niet in het complot zat, de deur uit was, Midgard officieel bezet. Er werden matrassen op de eerste verdieping gelegd waar we konden slapen. We regelden een soort van schema wanneer wie bleef slapen. De eerste nacht was een gezellige bedoening. Volgens mij hebben we niet of nauwelijks geslapen. Midgard had voor t eerst sinds tijden ruimere openingstijden dan ooit tevoren. In de eerste instantie was de overkoepelende Stichting in rep en roer. Maar al gauw kregen zij en wij door dat we het niet lang konden volhouden. Bezet Midgard begon als verzet, maar al snel bloedde de bezetting dood, door onderbezetting van de bezetters. Later heb ik nog eens een petitie opgesteld voor het vinden van een andere lokatie van Midgard. Denk dat dat ik 1985 was. 2000 Handtekeningen mogen overhandigen aan de burgemeester. (was dat al Rutten in die tijd?)

Rufters

Van de site van Rufters: "De bandleden waren vaste bezoekers van jongeren-centrum Midgard in Middelburg. Daar werd niet moeilijk gedaan over een jointje en het bier was er goedkoop. Midgard was dus duidelijk ook een goed podium om op te treden. Verschillende keren werd dat gedaan. Legendarisch is het optreden dat daar samen met de Oppositie en de Minderheden werd gegeven. Met die twee bands werd een samenwerkingverband aangegaan onder de noemer: de Kollektie (zie menu hiernaast). De entree was een appel en een ei. De zaal was boven en beneden verkocht Ram One appels en eieren voor 1 gulden. Als de bezoeker een appel en een ei inleverde mocht hij/zij naar binnen. Resultaat: één grote rotbende. Mensen liepen in Midgard rond met kapot geslagen eieren op hun hoofd en met afgekloven appels. Het bleef nog lang onrustig... Hieronder een foto van het publiek tijdens een ander optreden in Midgard. Tijdens dat optreden gooide de band een paar stinkbommen in de zaal. Uiteraard verhoogde dit de feestvreugde."

Bands

Hieronder volgen enkele bands/artiesten die in Midgard opgetreden hebben: (deze lijst is allesbehalve volledig ) Dj Hidden Connect@djhidden.com Drum 'n bass/hardcore dj Cassiopeia info@cassiopeia.nl symphonische metal Faked Grove fakedgrove@hotmail.com Punk/ska The Creators creators@creatsworld.com pop/rock No Code ekranendonk@zeelandnet.nl experimentele rock Lytrix lytrix@zeelandnet.nl techno/breakbeats Dj Killers djkillers@djkillers.com Funk rock Paralysis paralysis@zeelandnet.nl techno-metal Racoon soz.concerts@planet.nl melodieuze rock Dinner Time punk Taste info@tasteontheweb.com rock/pop Dj Nutron Contact@djnutron.tk drum 'n bass/hiphop dj For the Alliance punk

Adres en contactgevens

Damplein 5
Kuiperspoort 12
Herengracht 54
Bachtensteene 14
Middelburg

Externe links

Bronnen

  • Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
  • Foto's: [Midgard op Hyves],[Midgardweb], collectie Steve King
  • Titel Jongerencentrum "Midgard" [Compact disc] : Kuiperspoort - Middelburg / opnamen, interviews: Phons Bakx. - [S.l.] : Barad-Dûrbeheer, 1985. - 1 CD (ca. 31 min.). - Uitzending: Radio Als Middel (R.A.M.). -Datum: 17 december 1985