Middelburg Dronk

Trefpunt III

 
 

Een kerkelijk jongerencentrum/buurthuis, dat tussen 1958 en 1975 was gelegen aan Damplein 5 in Middelburg (voorheen de Lange Giststraat 7), dat in januari 1975 werd omgedoopt tot jongerencentrum Midgard.

Geschiedenis

1958
Stichting voor Sociaal Opbouwwerk Middelburg

Een echt café was 't Trefpunt aanvankelijk niet. De beschrijving buurthuis/clubhuis dekt de lading beter. Er werden veel culturele activiteiten georganiseerd voor jongeren, en zelfs voor peuters en kleuters. Het centrum fungeerde soms zelfs als crèche. Voor 1967 werden er alleen alcoholvrije jeugdcafés georganiseerd. In april 1967 breidde Trefpunt echter uit. Het nabijgelegen pand werd ook gekocht. Jongeren verbouwden een van de ruimtes toen tot bar voor 16+'ers, waarmee Trefpunt als voorloper van Midgard pas echt gestalte kreeg. Zie het artikel op de fotopagina van Midgard.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Trefpunt_III/fotos


Naamgeving

Bijzonderheden

  • Toen Damplein 5 nog Lange Giststraat 5 heette zat het KMT in het pand, aan Lange Giststraat 7.

Mooie verhalen

Bud Oostrom over zijn tijd bij Trefpunt/Old Slum

Wat is het toch tof om te zien hoe berichten op Facebook soms een mooi vervolg krijgen. Gisteren kreeg ik een mail van van Bud Oostrom, die begin jaren 70 bij jongerencentrum Trefpunt (aan Damplein 5) ooit de bar Old Slum opzette. Hij stuurde later deze foto van zichzelf, met Middelburgse jongeren, voor het pand. En een mooi verhaal over een slagerij die werd leeggegeten nadat de slager vergat zijn winkel af te sluiten. Een paar passages uit zijn mail:

"Fijn om al die verhalen en foto’s op mijn netvlies te krijgen. Ervaar enige heimwee naar de vrijheid van toen, de acties, de kunstenaars en ons centrum ‘t Trefpunt met onze zomerprojecten. Herinner me Burny Bos, die ontslagen werd vanwege een condoomautomaat, ons project rond 5 mei. We werden als nieuwkomers niet echt met vreugde onthaald. Zo verspreidde de groep Vrienden van de Waarheid een pamflet waarin wij en veel kunstenaars als brandbommen werden benoemd. Maar het werd een heerlijke tijd begin jaren 70, alles kon. Dank je wel, Middelburg!"

Nee, ik kwam uit Amsterdam en werd aangenomen bij ‘t Trefpunt als jongerenwerker. Ik raakte vooral bevriend met Frits Salomons, ja, groep Zeist. We woonden vlak bij elkaar, reisden vaak naar Portugal, waar hij nog steeds woont. Ik houd van verhalen en noem je er een, die je misschien al kende.

Het was Kerstavond 1972, druk in Open de beuk. Om middernacht kwamen er twee knapen met handen vol worsten binnen, deelden ook wat uit. Ik vroeg hoe ze er aan kwamen: “Van de slager- de deur staat open!” Ik kijken en ja, die slager was vergeten af te sluiten. Het werd razend druk en er werd gesnaaid. Ik besloot zelf de boel af te sluiten. Niemand was er blij mee, ja de slager dan.

Het was een mooie tijd voor mij en ik begon een theehuis toen Burny ontslagen was: Old Slum, op de Dam. Later in de Herenstraat zette Ben van Vliet beneden in mijn pand een biologisch dynamisch restaurantje op. Twee klanten per dag. Ik kreeg een baan in Den Haag en vertrok.

Frits was een van de kunstenaars van buiten de stad, die een BKR verkreeg: maandelijks wat inleveren en je kreeg een bedrag. Dat en de stijging van de koopprijzen van huizen plus de sexshop op de Dam deed de woede van de bijbelbelt koken. Ik heb nog zo’n folder met haat zaaiende teksten bewaard; niet te geloven."

  • In 1958 werd de Middelburgse Jazz Society opgericht. Die club bestond echter maar een dag. Zie het krantenartikel uit het Zeeuwsch Dagblad van 1958.

Externe links

Bronnen