Een herberg aan de Markt 75 in Middelburg, die daar in ieder geval was gevestigd tussen 1770 en 1810. De zaak was een voorloper van De Vriendschap (1) en Vriendschap.
Inhoud
Geschiedenis
1778
|
C. Nederman In oktober 1777 meldt de Middelburgsche Courant dat ene Johan Leener logeert in het Gouden Stoeltje op den Hoek van de Groote Markt en de Potte Markt. Een jaar later geeft een advertentie in de Middelburgsche Courant aan dat C. Nederman in De Gouden Stoel zit. In de zogenaamde lootjesboeken van het Onze Lieve Vrouwegasthuis uit 1806 komt een vermelding voor van herberg Het Gouden Stoeltje. Deze luidt dat Pieternella Burger, meid van Pieter Berkol in Het Goude Stoeltje, in mei patiënt van het gasthuis is. |
1806
|
Pieter Berkol In 1806 zit Pieter Berkol in de zaak. Berkol was eerder kastelein in het Schuttershof |
Foto's
Meer afbeeldingen zijn te vinden op De_Gouden_Stoel/fotos.
Naamgeving
Bijzonderheden
- Bovenstaande gravure toont De Gouden Stoel i.p.v. Het Gouden Stoeltje op de hoek van de Markt en de Pottenmarkt. Hetzelfde verschijnsel doet zich voor bij de naast gelegen zaak Het Gouden Truweel die in advertenties ook wel Het Terweeltje werd genoemd.
- De afbeelding van de Markt in Middelburg, in 1605, is afkomstig uit het boek Ons Heerlijk Vaderland (deel 2 van 4) Boven en beneden den Moerdijk, van Dr. H. Blink. Het bijschrift: "De groote markt is een der ruimste stadspleinen in ons land, 7800 M2. oppervlakte, waarop acht straten uitkomen. In zeer ouden tijd verrees hier de St. Maarten- of West-Monsterkerk, die reeds in 1188 bestond, doch in 1575 wegens bouwvalligheid werd afgebroken. In de afbeelding op de volgende pagina wordt de markt voorgesteld, zooals zij gezien werd ten jare 1605. De afbeelding is een photographische reproductie op ruim ¼ der grootte van een teekening in O.-I. inkt, voorkomende in de Zeelandia Illustrata; zij geeft daar de samenvatting van de Markt met het Raadhuis, de pomp en het versterkte huis Domburg, terwijl nog tal van houten en geluifelde geveltjes met de huifkar en het costuum dier dagen een kijkje bieden op het stadsleven in het begin der 17e eeuw."
Mooie verhalen
Externe links
Bronnen
- Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
- Prent: Gutenberg.org