Middelburg Dronk

Kleine Abeele

 

Kleine Abeele

Nieuwe Vlissingseweg 676
4335 JZ Middelburg

 

Herberg aan de Nieuwe Vlissingseweg. Aanvankelijk op 309 te West-Souburg, later op 676 te Middelburg. De zaak was een opvolger van Tramhalte (2) en een voorloper van Abeele.

Geschiedenis

1769
Willem Berkse en Neeltje de Jong

Op 11 mei 1769 koopt Willem Berkse voor 133 pond Vlaams, 6 schellingen en 8 penningen een huis van Yman de Bruijne op Kleine Abeele, dat dan tot Middelburg Ambachten behoort (zeeuwengezocht [1]). Hij verkoopt op 2 maart 1772 bij decreet de boedel van zijn herberg op Kleine Abeele, voor 100 pond Vlaams aan Neeltje de Jong (zeeuwengezocht [2]) - gezien de prijs betrof dit wellicht ook het pand. De herberg hield op dat moment op te bestaan, want Neeltje de Jonge verkoopt op 19 november 1676 een huis op Kleine Abeele dat de naam De Walekerk draagt voor 166 pond Vlaams, 13 schellingen en 4 penningen aan Bernard Elhoorn (zeeuwengezocht [3]). Op 10 september 1799, tenslotte, verkoopt Lamberdina van Lottum, weduwe van H.B. Holhoorn een pand aan de Vlissinges Rijweg aan Willem Boogaard voor 275 pond Vlaams (zeeuwengezocht [4]) - het pand draagte de naam De Kleine Abeele.

Foto's


Mooie verhalen

Naamgeving

Aangezien de naam van de herberg vooralsnog ontbreekt, is gekozen voor de naam van het pand ooit droeg.

Bijzonderheden

  • De locatie Kleine Abeele ligt bij de kruising van de Nieuwe Vlissingseweg en de Abeelseweg. In die tijd was het kanaal nog niet gegraven en liep de Abeelseweg door naar Groot Abeele op het grondgebied van Oost-Souburg. De Kleine Abeele werd ook een periode Nieuwe Abeele genoemd, wellicht is de herberg de Kleine Abeele qua locatie dus een voorganger van Tramhalte (2).
  • Het pand Nieuwe Vlissingseweg 309: Café-Restaurant Abeele is, toen het kanaal er al lag, kort na 1900 gebouwd,. Tot 1900 was er, volgens de kaarten, geen bebouwing op deze plaats. In verband met het pontje tussen Groot-Abeele en Nieuw-Abeele deed de uitspanning/het café ook hoogstwaarschijnlijk dienst als veerhuis.

Adres en contactgevens

Nieuwe Vlissingseweg, ter hoogte van Kleine Abeele Middelburg

Externe links

Bronnen