Middelburg Dronk

La Compagnie Durable

 

La Compagnie Durable

Stationsstraat 16
4331 JB Middelburg

Website

 

De (besloten) bar van La Compagnie Durable, de loge van de Middelburgse Vrijmetselaars, aan de Stationsstraat 16 in Middelburg.

Geschiedenis

1770
La Compagnie Durable

De Loge La Compagnie Durable is een van de oudste zo niet de oudste vereniging van Middelburg. Opgericht in 1770, in een tijd dat de Franse invloeden groot waren en het Frans een taal was die in bepaalde kringen gebruikelijk was. Maar La Compagnie Durable was waarschijnlijk niet de eerste Loge in Middelburg. Op 8 maart 1758 was er de loge La Philantrope opgericht. Deze loge, ook wel de Franse Loge genoemd, kende als voertaal het Frans en had een manier van werken die erg deed denken aan de huidige vrijmetselarij. Of deze loge de voorloper is geweest van La Compagnie Durable is niet met zekerheid te zeggen. De loge La Compagnie Durable is één van de zes loges in Zeeland. Andere loges zijn te vinden in Goes, Terneuzen, Vlissingen en Zierikzee. Wanneer de loge het pand aan de Stationsstraat betrok is nog niet duidelijk. Mogelijk was de loge eerder gevestigd in de St. Jorisdoelen aan de Balans. Een advertentie uit 1809 wijst daarop.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op La_Compagnie_Durable/fotos.


Naamgeving

  • De betekenis van de naam is letterlijk: “Een uitgelezen gezelschap, van nature bestendig”. Wat eenvoudiger te vertalen is als “een gezelschap dat blijft voortbestaan”

Bijzonderheden

  • De bijeenkomsten van La Compagnie Durable zijn tweewekelijks, op vrijdagavond, 20.00 uur.

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen