Middelburg Dronk

Mijn Hoop Omhoog

 

Mijn Hoop Omhoog

Dwarskaai 6
4331 GP Middelburg

 

Een herberg die halverwege de 18e eeuw was gevestigd aan de Dwarskaai G 105 te Middelburg - een voorloper van Bos en Concordia.

Geschiedenis

1751
Daniel Smith

In de Handschrift Verzameling 849-7 staat op 27 november 1751 geschreven: Daniel Smith vrijgildebroeder en nering doende in huis eertijds genaamd "De oude Oost-Indische Kamer", thans "Mijn Hoop Omhoog" op de zuidzijde van de Dam over de Dambrug.

1757
Adriaan van Gooten en Jan Fret

In 1757 verkoopt Adriaan van Gooten het pand Mijn Hoop Omhoog aan de Dam zuidzijde voor 825 pond Vlaams aan Jan Fret (zeeuwengezocht [1]). Wanneer Jan Fret op 17 september 1760 overlijdt, staat hij nog steeds op Dam zuidzijde geregistreerd (zeeuwengezocht [2]).

Foto's


Naamgeving

Was de naam van het pand

Bijzonderheden

  • In Proeve van eene lijst bevattende de vroegere namen der huizen in Middelburg van M. Fokker (J.C. & W. Altorffer Middelburg, 1904) staat het pand Mijn Hoop Omhoog geregistreerd op Dwarskaai G 105.
  • Het pand Mijn Hoop Omhoog overspande een poort (net zoals De Cleene Dobbelsteen met het opschrift Oost-Indische Kamer die de scheiding markeerde tussen de Dwarskaai en de Dam en toegang gaf tot een doodlopend steegje. Aan de ene kant van de poort zat dus de herberg Mijn Hoop Omhoog aan de Dwarskaai en aan de andere kant herberg Het Gorinchemse Veerhuis aan de Dam.

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Dwarskaai G 105 Middelburg

Bronnen

  • Foto's: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
  • Proeve van eene lijst bevattende de vroegere namen der huizen in Middelburg door M. Fokker (Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, 1904)
  • Een kaai van negen huizen, artikel van C.A. van Swigchem uit Walacria, een kroniek van Walcheren (Stichting Natuur- en Recreatieinformatie, Middelburg 1995)

Externe links