Middelburg Dronk

Parijs aan de kaai

 

Parijs aan de kaai

Houtkaai 5A
4331 JR Middelburg

06-51911912
info@parijsaandekaai.nl
Website
Facebook

 

Een Bed & Breakfast die sinds het voorjaar van 2015 is gevestigd aan Houtkaai 5A in Middelburg

Geschiedenis

2015
Henja de Pagter

In het voorjaar opent Henja de Pagter de Bed & Breakfast in het monumentale pand aan Houtkaai 5A, na een renovatie van het voormalige woonhuis.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op de pagina Parijs_aan_de_kaai/foto's.


Naamgeving

Vernoemd naar de naam van het pand, Parijs.

Bijzonderheden

  • Bij de buren, op Houtkaai 5, zat in in de negentiende eeuw herberg/tapperij De Drie Leliën.

Mooie verhalen

Wij zijn De Stad!

Van de Facebookpagina Wij zijn De Stad (09 juni 2015):

"Heb jij dat ook wel eens, dat je langs die mooie, statige panden aan de Middelburgse kaaien wandelt en je jezelf afvraagt: “wat zou er toch allemaal achter die gevels schuilgaan?”. Wij hebben dat heel vaak. We twijfelen dan ook geen moment als we worden uitgenodigd om een kijkje te komen nemen bij een onderneming die in zo’n pand is gevestigd. Dus ook niet toen Henja de Pagter ons liet weten dat we welkom waren in het pand Parijs, aan Houtkaai 5A.

Wij wisten eerlijk gezegd niet eens dat op dit adres B&B Parijs aan de kaai is gevestigd. Dat lag gelukkig niet alleen aan ons. De B&B is pas dit voorjaar geopend en is aan de buitenkant niet als zodanig herkenbaar. Dan moet je er maar net iemand over horen, of er iets over lezen op Facebook of in de krant. Maar nu weten we het wél en het mag gezegd: als je dol bent op klassieke grachtenpanden of op mooi antiek, dan is Parijs een overnachtingsadres waar je je hart kunt ophalen. Het begint al met de trap die naar de slaapkamers op de bovenverdiepingen voert. Die ademt gewoon een paar eeuwen geschiedenis, en is prachtig afgewerkt. De kamers zelf zijn ook prachtig, met fraaie balken, niveauverschillen en uitzicht op de Lange Jan en de mooie tuin aan de achterkant of op de Zeeuwse Bibliotheek en het verkeer rondom de Koningsbrug aan de voorkant. De vensterbank fungeert daarbij als zithoek. Daar kun je prima een middagje hangen om naar alle passanten te loeren. Een glaasje wijn erbij, of een flesje ‘Zuiver Zeeuws Water’. Heerlijk toch?

Nu is niet het hele pand in gebruik als B&B, maar Henja was wel zo vriendelijk om ook de tuin en kelder te laten zien. Die zijn echt fantastisch. Vanuit de tuin kun je via twee poortjes, die je bijna zou omschrijven als sluiproutes, zo doorlopen naar de Heren- en Segeersstraat. Dat is het leuke van ‘de achterkant van de stad’: er liggen verbindingen waar je geen vermoeden van had. In die achtertuin konden we ook mooi zien dat achter de voorgevel eigenlijk twee panden schuilgaan. Ooit vonden notabelen in Middelburg het sjiek om gewoon een compleet nieuwe gevel voor hun huis te laten plaatsen. Nog meer allure en aanzien! Toen we daarover stonden te kletsen leerden we en passant dat veel panden in dat gebied ooit de voorgevel hadden aan de zijde die we nu omschrijven als achterkant. Dát verhaal hadden we dus ook nog nooit gehoord, en we hebben het ook nog nooit gezien op oude prenten, bijvoorbeeld. Da’s een mooi stukje geschiedenis om ooit nog eens in te duiken, vinden we.

Maar Parijs aan de Kaai, als B&B, kun je dus ook gerust eens induiken. Als inwoner van de stad doe je dat niet zo snel misschien, maar op zich is het natuurlijk wel geestig, om eens een weekendje Parijs in eigen stad te doen. Of wie weet, krijg je ooit bezoek dat nog een slaapplaats zoekt, of vragen toeristen naar een leuk adres…"

Externe links

Bronnen