Middelburg Dronk

Puur à la carte

 

Puur à la carte

Podium 15
Middelburg

Website
Facebook

 

Puur à la carte is een opleidingsrestaurant van Scalda aan Podium 15 in Middelburg. Het restaurant is een opvolger van Le Caneton, dat vanaf 1987 was gevestigd bij het schoolgebouw van Delta College aan de Merwedestraat in Middelburg (onderdeel van de Middelbare Hotelschool die in 1987 werd gestart). Restaurant Puur à la Carte bevindt zich op de eerste verdieping van het Scalda gebouw in ZEP Middelburg, Podium 15.

Geschiedenis

2010
Scalda

Rond 2010 (de exacte datum is nog niet bekend) opent Scalda opleidingsrestaurant Puur à la carte nabij ZEP, aan Podium 15 in Middelburg

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Puur/fotos.

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Op bezoek bij Scalda Puur, februari 2017

Sommige mensen mogen dan vinden dat Middelburg maar een dorp is; het is nog helemaal niet zo eenvoudig om alles wat in de stad gebeurt goed bij te houden, zelfs niet als je het beperkt tot de horeca. Neem nu het ZEP-terrein: daar kom ik maar een paar keer per jaar. Ik at een keer of drie bij Restaurant 'Tafelen', en bezocht Maarten Burgs vorig jaar een keer in KFC, maar bij Scalda Puur was ik bijvoorbeeld nog nooit geweest.

Dat werd dus eens tijd. Toen docent Michiel Hardy me uitnodigde om eens een kijkje te komen nemen ging ik er dan ook meteen op in. In de Zeeuwse en Middelburgse horeca lopen talloze medewerkers die door hem en zijn collega's zijn opgeleid. Daar kwam bij dat ik Michiel ook nog nooit persoonlijk had ontmoet, terwijl zijn naam al zo vaak voorbij kwam. Michiel was onder meer eigenaar van De Herberg, tussen 2004 een 2009. Van die periode hebben we nauwelijks beelden in onze collectie.

Michiel zat die middag al te wachten en zodra ik zat kwam er al bediening aangesneld. Ik werd getrakteerd op een lunch! Daar had ik niet echt op gerekend, maar een broodje curryworst met zuurkool? Dat leek me wel wat. Dat broodje was top! Ik zag het behoorlijk druk worden in de zaak en vroeg me af of al die klanten leerlingen waren. Een groot deel wel, zo bleek, maar niet per se leerlingen van de horeca-opleiding zelf. Een lunchgerecht bij Puur kost maar 4,95 en voor dat bedrag krijg je dus echt iets lekkers. Deze week staat er kipsaté op het menu, zie ik. Dat geldt dus ook voor het diner. Voor 17,50 weet je alles (al moet je de drank dan nog wel apart afrekenen natuurlijk). Het enige dat je in het achterhoofd moet houden is dat je bediend wordt door mensen die in opleiding zijn. Dan kan er ook wel eens iets misgaan. Maar daar kon ik de leerlingen die middag niet op betrappen. Alles liep op rolletjes.

Hoewel: ik mocht ook even in de keuken kijken (zie de video op YouTube) en zag hoe de docent daar de boel strak hield. Een van de leerlingen was bezig met soep en stond flink te tieren op zichzelf. Zijn croutons deden niet precies wat hij wilde geloof ik. Ik vond het erg komisch in ieder geval. Maar de klanten merkten daar verder niks van. Die zitten daar gewoon even heel relaxed in een echte restaurantsetting, met alles erop en eraan. In de zaak ontbreekt het verder aan niets. Je moet er eigenlijk gewoon zelf eens een keer gaan eten, om je te laten verrassen.

Ik vond het ook grappig om te zien dat het opleidingsgebeuren overal zichtbaar is. Bij de receptie beneden (Puur zit op de eerste verdieping) zag ik Tom Kieboom, met maar liefst twee collega's. Dat bleken dus ook leerlingen te zijn. Wist ik veel dat DeltaSafe ook opleidingen verzorgt bij Scalda!

En Michiel Hardy zelf? Daar kletste ik uitgebreid mee over zijn horecaverleden. Over hoe Ron Henderikse hem ooit het vak inhielp, over zijn tijd bij De Dop en Café Speyk in Vlissingen en natuurlijk over die vijf jaar bij de Herberg. Het is te veel om hier nu allemaal te vermelden, maar als Michiel me de foto's van die tijd nog eens stuurt schrijf ik er nog wel eens een stukje over. Feit is dat Michiel het als docent ontzettend naar zijn zin heeft en dat er binnen het samenwerkingsverband FoodLab Zeeland mooie dingen gebeuren. Wim de Regt, docent bij Restaurant De kiem Proef-lokaal van Nehalennia, schoof ook nog even aan. Daar gaan we binnenkort ook graag eens kijken. En passant maakte ik ook nog kennis met docent Wim de Jong, die in het verleden eigenaar was van Juliana en het stadscafé op de Markt. Ook met hem praat ik graag nog eens verder, want van die periode hebben we ook nauwelijks foto's.

Kort samengevat: het was een lekker en informatief bezoek, aan Scalda Puur. Bedankt Michiel!

Externe links

Bronnen