Middelburg Dronk

Spoorzicht (2)

 
 

Een café/koffiehuis/herberg met een lange geschiedenis, aan de Molenweg 1-3 in Arnemuiden. Deze zaak wordt in de volksmond vaak 'Boven' genoemd ('Beneden' is café De Vriendschap (3) in Arnemuiden) en tussen 1993 en 2012 heette de zaak zelfs officieel zo. Jan en Hannie Govaarts veranderden de naam ook bij de Kamer van Koophandel in 't Boven. Hun opvolgers, Marjan en Willem Allaart, kozen er in 2012 voor om de oude naam weer in ere te herstellen.

Geschiedenis

1890
Marinus de Nooijer en Pieternella Schroevers

Wanneer Marinus de Nooijer en echtgenote Pieternella Schroevers in Spoorzicht komt is nog niet bekend, maar hij is in 1891 al herbergier als zijn dochter Maatje overlijdt; Maatje was gehuwd met Pieter Leenhouts (zeeuwengezocht [1]). Wanneer Marinus op 2 maart 1896 overlijdt (zeeuwengezocht [2]) zet zijn schoonzoon de zaak voort.

1896
Pieter Leenhouts en Adriana Smit

Pieter Leenhouts, inmiddels hertrouwd met Adriana Smit, (zeeuwengezocht [3]) zit van 1896 tot 1910 in de zaak - Pieter en Adriana zitten later in café De Eendracht (3) aan de Noordstraat.

1910
Marcus Lagendijk en Wilhelmina van Eenennaam

Herberg Spoorzicht van Marcus Lagendijk en Wilhelmina van Eennennaam (zeeuwengezocht [4]) wordt al genoemd in een krantenadvertentie van 1910. Lagendijk zette de zaak te koop in januari 1929.

1929
G. de Nooijer

G. de Nooijer wordt in 1929 de nieuwe eigenaar van Spoorzicht

1938
Abraham Leenhouts en Geertje Marteijn

In 1938 wordt volgt komen Abraham Leenhouts, de zoon van vroegere eigenaar Pieter, met echtgenote Geertje Marteijn (zeeuwengezocht [5]) in de zaak - zij blijven in Spoorzicht tot 1953.

1953
Piet Leenhouts

Piet, de oudste zoon van Abraham Leenhouts neemt Spoorzicht van zijn vader over op 19 december 1953 en hij blijft in de zaak tot 1966.

1966
Merien Snoek en Adriana de Nooijer

In 1966 komen Merien Snoek en echtgenote Adriana de Nooijer in Spoorzicht. Het werk komt vooral op Adriana's schouders, want Merien werkt overdag in vaste dienst bij de Vitrite oftewel de "Fitting" in Middelburg - het echtpaar Snoek-de Nooijer zit tot 1979 in de zaak.

1979
Dick de Graaf

Dick de Graaf wordt in 1979 de nieuwe eigenaar van Spoorzicht - hij blijft in de zaak tot 1983.

1983
Klaas van Belzen en Yvonne van Belzen

In 1983 nemen Klaas en Yvonne van Belzen Spoorzicht over van Dick de Graaf - in maart 1991 dragen zij de zaak over aan Louis en Leuni Boone.

1991
Louis Boone en Leuni Boone

Louis en Leuni Boone houden het maar een jaar vol in Spoorzicht. Zij doen de zaak in april 1992 over aan Dionne en Saakje

1992
Johnny Spijkerman en Saakje Spijkerman

Dit stel heropent Spoorzicht in mei 1992. Zij verkopen de zaak in 1993 aan Nel Stet.

1993
Nel Stet

Nel Stet uit IJmuiden neemt in 1993 Spoorzicht over Johnny en Saakje, maar zij zit slechts zes weken in de zaak. Het klikte niet echt tussen Arnemuiden en IJmuiden, vooral niet toen Nel's echtgenoot weleens zou uitleggen hoe je nu vis moest fileren. Na zes weken kopen Jan en Hannie Govaarts-In de Weij Spoorzicht en zij veranderen de cafénaam in 't Boven zoals de zaak in de volksmond genoemd werd.

2012
Marjan Allaart en Willem Allaart

In 2012 namen Marjan en Willem Allaart de zaak over van Jan en Hannie. Zij veranderen de naam van de zaak weer in Spoorzicht (2) - in de volksmond blijft de zaak nog steeds 'Boven' heten.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Spoorzicht (2)/fotos.


Naamgeving

Bijzonderheden

  • In Spoorzicht trad zanger Armand regelmatig op. Hij kwam altijd met de trein en bleef dan meestal een nachtje slapen.

Mooie verhalen

Uit de rubriek Barcodes: "Sporen naar Spoorzicht” (Rob 12-12-2014)

Willem.PNG

Eind november speelde het schoolreisgevoel, dat na zoveel jaren her nog altijd sluimert, al verwachtingsvol door mijn hoofd. Op 4 december was het heerlijk middagje gekomen en liep ik, samen met kompanen Edwin en Kees, vanaf Bar American in de zwembadpas richting station. De zwembadpas was niet gezwind genoeg en we zouden op een paar haren na de trein gaan missen, dus Kees opperde een opwarmertje bij Peter in de Reutel. Een half uurtje later haalden we de volgende trein en kreeg mijn schoolreisgevoel pas echt vaste voet.

In ons reisdoel, Spoorzicht aan de Molenweg in Arnemuiden, werden we hartelijk ontvangen door Marjan en Willem, sinds 2012 eigenaar van het café. Zij hadden de zaak,die toen 't Boven heette, overgenomen van Hannie en Jan en gaven het café meteen zijn oude naam terug. In de volksmond heet Spoorzicht dan wel “Boven” – café de Vriendschap in de Nieuwstraat wordt “Beneden” genoemd – maar Spoorzicht was al een herberg aan het eind van de 19de eeuw en cultureel erfgoed dient in ere te worden gehouden. Willem vertelde dat Hannie en Jan de bierpomp van Spoorzicht, met daarop het door Jos Marteijn ontworpen logo van het café, in eerste instantie hadden meegenomen naar hun nieuwe zaak De Reünie aan de Vlissingsestraat in Middelburg. Na een indringend gesprek in De Reünie kwam de bierpomp terug en nu siert hij de bar waar hij thuis hoort.

In de jaren ’70 kwam ik Merien “Den Oed” van Belzen, getrouwd met Lena “Dut” Grootjans, weleens tegen in de Reutel, dus ik vroeg aan stamgast A3 of Merien ook in Spoorzicht kwam. A3 vertelde dat Merien regelmatig in het café kwam in de tijd dat Merien “Broek” Snoek samen met echtgenote Jaantje “Door” de Nooijer in Spoorzicht zat. Overdag was het café Jaantje’s domein aangezien Merien een volledige baan bij de Fitting in Middelburg had – tussen de middag gebruikte hij vaak zijn natje en droogje bij de Reutel. Merien kluste in de jaren ’50 zwart bij als kapper en pikte plaatselijk barbier Zeiger daarmee danig in de kuif, wel zodanig dat hij op enig moment een pistool aanschafte met het plan Merien in de Vriendschap op een blauwe boon te trakteren. Zeiger kwam, evenals Merien , vrijwel dagelijks in het café waar hij naar verluid een maatje jenever, vermomd als een fles bleekwater, op het toilet voor de pak had – ergo zuinigheid en vlijt. Het is er niet van gekomen want op die bewust avond in maart 1951 was Zeiger al pistoolzwaaiend zwaar over zijn bleekwater en gaf Merien toevallig verstek in “Beneden”.

Het heerlijke middagje in Spoorzicht liep op zijn eind en na afscheid te hebben genomen van Marjan, Willem en A3 spoorden we in een vloek en een zucht welgedaan terug naar Middelburg. Om het af te leren namen we er nog een paar in de Reutel en daarna nog een paar in Bar American en daarna et cetera. Barcodes vraagt soms offers aan Bacchus – men moet er niet licht over denken.

Externe links

Bronnen