Middelburg Dronk

Stationscafé

 

Stationscafé

Stationsstraat 17
4331JA Middelburg

 

Een hotel-café-restaurant dat tussen 1954 en 1967 was gevestigd aan de Stationsstraat 17 in Middelburg. De zaak was een opvolger van Belge en Poelman. Tegenwoordig zit SMZ IT in het pand (direct links naast Du Commerce) - tussen 1970 en 1978 zat Roskam Kantoorefficiency in het pand.

Geschiedenis

1954
F. de Bont

In 1954 opent F. de Bont het Stationscafé aan de Stationsstraat 17 in Middelburg - hij blijft 4 jaar in de zaak

1958
A. van Hoorn

A. van Hoorn wordt in 1958 de nieuwe- en tevens laatste eigenaar van het Stationscafé - in 1967 wordt het pand verkocht en de horecafunctie vervalt.

Foto's


Naamgeving

Eigenaars

  • J.F. de Bont (1954-1958)
  • A. van Hoorn (1958-1967)

Bijzonderheden

  • Wim van Iren vertelt: "Aan de Stationsstraat 17 zat ook nog een café. Ik ben er een keer (of twee???) geweest. De eigenaar heette van Hoorn. Was best destijds bekend onder Middelburgers, waaronder mijn broeder (inmiddels 76)".

Mooie verhalen

Jukebox

Cor Gout vertelt in zijn boekje Zee/land (Stichting Kunstuitleen Zeeland, Middelburg 2002) in het verhaal "Jukebox" over de jukebox van het Stationscafé het volgende:

"Welke rol speelde de jukebox in de beginjaren van de rock'n'roll? Niemand die dat beter weet dan mijn Zeeuwse oom Rudie, ooit, in de fifties een 'banjer' die meisjes kon krijgen en erbij kon krijgen als nagelranden aan zijn vingers en tenen. Hij frequenteerde aan het eind van zijn tienerjaren het Stationscafé aan de Middelburgse Stationsstraat, hoge herenhuizen van het merk 'Willink', een smal trottoir, statige populieren, een brede rijweg. In het Stationscafé stond een jukebox. Daar kwamen dienstplichtige soldaten, matrozen, studenten, leerlingen van de zeevaartschool en wie al niet. De jukebox bevatte rock: Elvis Presley, Connie Francis, Buddy Holly, maar ook zangers met een stem: Frank Sinatra, Dean Martin, voor later op de avond. "38" riep je vanaf de toog en degeen die naar de jukebox liep drukte dan '38' in. Gaf een rondje jukebox. Iedereen in het Stationscafé wist wat '38' was: 'All Shook Up' van Elvis. Het klonk diep en vol, zeker 's avonds laat, wanneer de volumes van de stemmen en de jukebox een streepje harder moest. Er was geen levende muziek in Middelburg in de fifties. Er bestonden geen platenbars. Je had alleen die diabolische jukebox in het café aan de Stationsstraat, downtown at the outskirts of Middelburg, in het voorgeborchte van de Zeeuwse hoofdstad. De jukebox gaf entourage, ritmes voor de dans en een eigen locale hitparade. Eén stond '38', twee '43' en drie, met stip, '102'. Als het zomerde werd buiten op straat gejived. daar was meer ruimte dan binnen."

Externe links

Bronnen

  • Afbeelding 2010: Google Maps