Middelburg Dronk

Terminus (2)

Een hotel-café dat tussen 1936 en 1948 was gevestigd aan de Lange Noordstraat 34 in Middelburg. De zaak was een opvolger van Zeelandia, National en Het Wapen van Middelburg (3), en een voorloper van café 't Raedthuys.

Geschiedenis

1936
Kees Merk

Kees Merk, eerder in Monopole aan de Pottenmarkt, opent op 18 januari 1936 café Terminus aan de Lange Noordstraat - de betreffende advertentie in Middelburgsche Courant van die datum bericht tevens dat men er ook kan overnachten. De eigenaar is mogelijk niet dezelfde Kees Merk als de C.J. Merk die Monopole bezat. Die kreeg in 1934 namelijk 5 jaar cel voor de moord op zijn vroegere huishoudster...

1937
Bram van der Weele

Een jaar later neemt de dan nog in Goes wonende A. Th. van der Weele hotel-café Terminus over. In 1940 is hij inmiddels verhuisd en staat hij op het adres geregistreerd als cafehouder (zeeuwengezochr [1]) - Van der Weele zit tot 1948 in de zaak, die daarna de naam 't Raedthuys krijgt.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Terminus_(2)/fotos


Naamgeving

Terminus betekent eindpunt - er was later ook een hotel Terminus in de Stationstraat - en vreemd genoeg betekende de zaak tevens het eindpunt van Merks's loopbaan in de horeca, toen Van der Weele Terminus een jaar later overnam.

Mooie verhalen

Bijzonderheden

  • Bram van der Weele zat later in café De Gekroonde Valk aan de Sint Jacobstraat in Goes waar in 1936 een gruwelijke moord plaats had.
  • Pas na 1936 kreeg het pand het huisnummer 34 - voor de omnummering was het adres Lange Noordstraat C29.
  • In Terminus werd Vollenhoven's bier getapt

Externe links

Bronnen