Middelburg Dronk

Zenc

 
 

Een café-restaurant, dat tussen 2007 en 5 maart 2018 was gelegen aan de Middelburgse Markt 21. De zaak is, sinds juni 2007, een opvolger van Van Ham, Delta en Conny's en een voorloper van Markt 21.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Zenc/fotos.

Geschiedenis

2007
J. Goossen

J. Goossen, die sinds 1971 ook al eigenaar was van voorloper Conny's zet de zaak voort onder de naam Zenc . Goossen is ook bekend als eigenaar van het Nederlands Koffiehuis op de Markt in Middelburg. Anno 2016 is de familie Goossen nog steeds eigenaar van het pand aan Markt 21, én van de kiosken tegenover het pand. De keuken staat in die periode onder leiding van chef-kok Ralf Buteijn.

2010
Marc van Wingerden en [[:Category:|]] [[Category:]]

Van 2010 tot 2013 wordt de zaak gepacht door Marc van Wingerden en een compagnon. Op 18 december 2013 maakte eigenaar Marc bekend dat zij per eind december stoppen met Zenc.

2014
Desta Huisman, Jan Peter Goossen en Désirée Weemaes

Op 1 januari 2014 heropent ZENC café restaurant haar deuren met Desta Huisman, Jan Peter Goossen en Désirée Weemaes als nieuwe eigenaren. Het café restaurant gaat zich per 1 februari 2014 profileren als ZENC Zeeuws en Culinair. Vers, puur en streekgebonden waarbij vis, schaal- en schelpdieren boven aan de seizoensgebonden kaart prijken. Chef-kok is Marjolein de Nooijer-van Leeuwen.

2015
Mike Heremans en Désirée Weemaes

In januari 2015 vond in ZenC een verbouwing plaats, waarbij de de indeling werd aangepast, en o.a. het zitcomfort werd verbeterd. Chef-kok en manager Mike Heremans neemt in augustus van dat jaar de zaak over, samen met Désirée Weemaes. De 33-jarige Mike werkte regionaal onder meer als manager voor hotel Kamperduinen van Amadore, maar hij deed ook veel internationale ervaring op. Zijn wereldwijde ervaring in diverse keukens vertaalt hij in ZenC terug naar de basis van puur en vers. Vanaf maart 2015 exploiteerden Mike en Désirée ook kortstondig ZenC's Tosti Kraam in een van de kiosken op de Markt in Middelburg. Op 5 maart 2018 sloot ZenC plotseling, en definitief, naar later bleek omdat huurders en verhuurder het niet meer eens konden worden over de huurprijs. In maart 2018 staat het pand van ZenC te koop.

Naamgeving

  • ZenC is een samentrekking van 'Zeeuws en Culinair'.

Bijzonderheden

  • Vanaf maart 2015 exploiteren Mike en Désirée ook ZenC's Tosti Kraam in een van de kiosken op de Markt in Middelburg.
  • De bovenverdieping van ZenC heeft een eigen naam: 'ZenC's First Floor

Mooie verhalen

Het onverwachte einde van ZenC (Kroegpraat Edwin maart 2018)

Ook als je tweeduizend kilometer van huis bent is Middelburg nooit ver weg. Begin deze maand zat ik, samen met mijn meisje, voor een paar dagen in de besneeuwde binnenlanden van Zweden. Op de derde avond kreeg ik een sms’je van het thuisfront. De afzender schreef me dat café-restaurant ZenC aan de Markt in Middelburg per direct was gesloten en ook niet meer open zou gaan. Nu is niet ieder nieuwtje of gerucht aanleiding om er tijdens een vakantie navraag naar te doen maar dit bericht kwam voor mij zó onverwacht dat ik besloot mede-exploitant Mike Heremans meteen te appen. Hij bevestigde het nieuws niet veel later. Veel woorden maakte hij er niet aan vuil, maar hij voegde er wel aan toe dat de onderhandelingen over de huurprijs van de zaak waren stukgelopen. Hij sloot zijn berichtje af met de opmerking dat hij de gang van zaken betreurde, maar er ook weer nieuwe kansen door zag ontstaan. Mike was dus gelukkig niet uit het veld geslagen.

Eenmaal terug van vakantie hoorde ik van verschillende mensen dat het pand van ZenC te koop staat. Er zouden zelfs al gegadigden in beeld zijn. Of dat werkelijk zo is weet ik niet, maar iets zegt me dat het pand niet zo heel lang te koop zal staan, tenzij de vraagprijs te hoog is. Markt 21 is een toplocatie in Middelburg. Het pand ligt niet alleen centraal op de Markt; het ligt ook nog eens aan de zonzijde van het plein. Dat zijn factoren die tellen, zeker in een toeristische stad als Middelburg. Natuurlijk, juist daarom zal de prijs van het pand niet mals zijn, maar veel ondernemers zouden het op die plek maar wat graag eens proberen. Dat bleek later die week ook wel, toen ik van vier verschillende mensen een berichtje kreeg met de vraag of ik de contactgegevens van de pandeigenaar wellicht had.

Die gegevens had ik inderdaad, want vorig jaar maakte ik in ZenC, kennis met de pandeigenaars Ko en Leini Goossen, die een lange geschiedenis in de Middelburgse horeca hebben. Denk aan het voormalige Nederlands Koffiehuis op de Markt, aan Conny’s, de voorloper van ZenC, of aan de kiosken daar tegenover. Ko zat in 1967 al op het plein, met friteskraam Ko-Bus. Conny’s opende hij in 1971, als trotse opvolger van cafetaria Delta en -in de eerste helft van de twintigste eeuw- lunchroom van Ham. Tijdens ons gesprek hadden we het vooral dáárover, aan de hand van een paar honderd oude foto’s. Het waren mooie verhalen, over zaken met uiteenlopende karakters. Omdat Ko en Leini nu ook definitief afscheid lijken te gaan nemen van Markt 21 moeten we misschien nog eens een bakje koffie drinken samen. Wellicht wil Ko dan ook nog iets vertellen over zijn rol als verhuurder. Daar spraken we toen namelijk niet over. 

Feit is dat er binnenkort waarschijnlijk een einde komt aan een tijdperk. Ik neem er mijn petje nu al voor af. Ondertussen hoop ik dat ZenC een waardige en mooie opvolger zal krijgen. Het is een mooie zaak, op een goede plek. Tegelijkertijd wens ik Mike en al zijn medewerkers succes voor de toekomst. Dat zij die nieuwe uitdagingen ook maar snel mogen vinden!Externe links

Bronnen