Middelburg Dronk

Zippo

 
 

Discotheek annex concertzaal aan de Kromme Weele 5 in Middelburg.

Geschiedenis

1986
Kees Petiet en Cees Rijn

Zippo was feitelijk een noodvoorziening, die werd ingericht nadat discotheek Cavern was afgebrand. Eigenaren Cees Rijn en Kees Petiet wilden daarna het gehele Schuttershofcomplex verbouwen en besloten de Blauwe Zaal van het complex (nu filmtheater) tijdelijk te gebruiken. De ingang van die zaal was toen nog aan de Kromme Weele: nu de voordeur van café Rooie Oortjes. Zippo bestond van 1986 tot 1988.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Zippo/fotos.

Naamgeving

De naam Zippo verwijst naar de aansteker. De voorloper van de discotheek, (The) Cavern, brandde in maart 1986 volledig uit, vermoedelijk aangestoken door inbrekers, nadat zij eerst de kluis hadden opengebroken. De schade was enorm. Zippo werd tijdelijk ingericht als kleine discotheek annex concertzaal. De rooklucht hing nog vele maanden in het pand. De ingang van Zippo is nu de ingang van de Oortjes. In de zaal waar gedanst kon worden zit nu het Filmtheater Schuttershof en begin jaren '80 ook cafe Schuttershof, zie foto [1]

Bijzonderheden

In de zaak werkten onder meer Jac Graaff, Frits en Kees Roose. Menno Souisa stond bij de deur.

Mooie verhalen

Dancing Zippo (Edwin 22 juli 2015)

Zippo 0001.jpg

We zijn voor Middelburgdronk.nl en alle zustersites altijd op zoek naar beeldmateriaal. Alleen al op de Middelburgse variant hebben we bijna 20.000 bestanden verzameld. Nu zijn vrijwel alle foto’s welkom, maar we hebben een zwak voor beelden uit privécollecties, die een verhaal alleen op indirecte wijze vertellen. Zo’n foto bemachtigden we een paar weken geleden ook.

Tijdens een lunch met mensen uit de horecawereld overhandigde één van de aanwezigen ons een glansfoto op A4-formaat. Op die foto was alleen een aansteker te zien, van het merk Zippo. We keken hem niet-begrijpend aan. “Dit is dé Zippo, heren”, sprak hij slechts. Toen ging er opeens een lampje branden. Hij had het hier over de aansteker die in maart 1986 voor opschudding had gezorgd in het Middelburgse uitgaansleven. In dit tijd zaten aan de Beddewijkstraat discotheek The Cavern en nachtclub Xenon. Dat waren populaire uitgaansgelegenheden. Toen de discotheek in de nacht van 4 op 5 maart volledig uitbrandde, verspreidde dat nieuwtje zich razendsnel. Als een lopend vuurtje, zou je bijna zeggen. Het geruchtencircuit sloeg op hol toen bekend werd dat de brand was aangestoken na een inbraak. Wie kon dat nu gedaan hebben? De meest wilde verhalen deden de ronde. De daders werden nooit gepakt, maar het incident betekende wel het einde van een tijdperk. The Cavern zou nooit meer terugkeren.

Kort na de brand kwam er wel een noodvoorziening, met een naam die extra olie op het roddelvuurtje gooide: Dancing Zippo. Die zaak bevond zich in de latere cinema aan het Schuttershofstraatje, maar had de ingang aan Kromme Weele 5, het adres waar nu café Rooie Oortjes is gevestigd. Het is een zaak die veel stappers van toen zich herinneren door de smerige brandlucht die nog maanden in het pand hing. Prettig was dat natuurlijk niet, maar bijna niemand liet zich erdoor uit het veld slaan. Ondanks alles ademde Zippo nog steeds een beetje de geest van The Cavern.

Voor mij persoonlijk betekende Zippo juist het begin van een tijdperk. Het was de zaal waar ik m’n eerste betaalde concert ooit bezocht. Ik was vijftien en had kort daarvoor hardrock en heavy metal ontdekt. Dat vond ik spannende muziek. In april van dat jaar was mede-eigenaar Kees Petiet erin geslaagd de Amerikaanse speedmetalband Agent Steel te boeken voor Zippo. Ook dat nieuws zorgde voor opwinding in de stad, zij het deze keer alleen onder de liefhebbers van ruige muziek. Ik had geen flauw idee wat me te wachten stond en vroeg om tips bij mijn buurmeisjes, die wel vaker evenementen bezochten die door Petiet georganiseerd werden. Geduldig legden ze uit hoe stoer hardrockers dienden te kijken en deden ze voor hoe headbangen werkt. Ik mocht zelfs een puntenband lenen, voor aan mijn pols. Het moet er belachelijk uitgezien hebben. Het concert was grandioos. Zippo was strak uitverkocht en dampte gewoon. Ik vond het allemaal zeer vernieuwend en bleek niet eens de enige te zijn. Tijdens de toegift nam de zanger een korte aanloop met de bedoeling te gaan ‘stagediven’. Dat was in Middelburg blijkbaar nog nooit vertoond, want iedereen sprong geschrokken opzij, waardoor de man half te pletter sloeg op de harde dansvloer van de zaal. Het was zowel gênant als grappig. Als ik denk aan Zippo zie ik juist dát beeld voor me, en ruik ook ik die brandlucht weer. Prachtig.

Externe links

Bronnen