Xenon
Beddewijkstraat 17
Middelburg
Een nachtclub aan de Beddewijkstraat 17 in Middelburg, naast het pand waar nu de Spot zit. De opvolger was restaurant Sombrero. De zaak heette eerder 't Sincken Tooghje en De Fik. Het pand is in 2009 gesloopt - er kwamen appartementen voor in de plaats.
Inhoud
Geschiedenis
1984
|
Kees Petiet, Cees Rijn en Irving Comijs In april 1984 openen Kees Petiet, Cees Rijn en Irving Comijs de nachtclub Xenon - Comijs wordt bedrijfsleider. Op zaterdag 4 maart 1989 was het de laatste nacht dat de nachtclub geopend was. |
Foto's
Meer afbeeldingen zijn te vinden op Xenon/fotos
Naamgeving
De naam was een 'eigentijdse' her-benaming van 'Het Sincken Tooghje'. Deze oude naam is in de nieuwbouw appartementen op dezelfde plaats weer in ere hersteld.
Eigenaars
De nachtclub was eigendom van Cees Petiet, Irving Comijs en Kees Rijn. Dit onder de vlag van Estrada BV.
oud-medewerkers
Frits van Waarde (bedrijfsleider)
Tessa Sumampouw (bar)
Peter Wielemaker (DJ)
Jos den Hollander (DJ)
Barbara van Welzen (bar)
Tinus Latuni (portier)
August Souisa (portier)
Paul Roodenburg (bar)
Menno Souisa (portier)
Diana van Iwaarderen (bar)
Sven Heijdens (bar)
Peter Ingelse (DJ)
Mady Ingelse (entree)
Hartger Schoenmakers (DJ)
Harry Bongers (bar)
Margot Piscaer (bedrijfsleider
Roger (bedrijfsleider)
Poulus Bliek (DJ)
Jeffrey Flipse (DJ)
Kai Frohlich (DJ): hij draaide ooit ook op het Veronica-schip
Bijzonderheden
Van Monumentenbeheer Middelburg:
"De vroegere situatie betrof een in vervallen staat verkerende locatie. Beddewijkstraat 19 was een bedrijfspand/woonhuis dat voorheen dienst deed als restaurant, ook wel bekend onder de naam ‘Het zinken toogje'. Het naar schatting 17e eeuwse woonhuis (geen monument) was in zwaar vervallen toestand. Het pand was totaal onbewoonbaar en verkeerde in zeer slechte staat. Het er naast gelegen pandje nr. 17 had alleen een begane grond. De laatste jaren hebben de panden leeggestaan wat ook duidelijk zichtbaar was. Met name het gevelbeeld gaf een verpauperde indruk van het straatbeeld. Beide panden vormden een ontsierend element in de omgeving. Met name omdat de panden tussen twee rijksmonumenten stonden, nl. Beddewijkstraat 15 een boogpoort en Beddewijkstraat 23 een huis met trapgevel.
Door de verwerving van discotheek "The Nighttrain" enkele jaren geleden, zijn de panden eigendom van de gemeente geworden. De bedoeling was deze te betrekken bij het te realiseren jongerencentrum. Deze panden bleken echter niet nodig voor het jongerencentrum en konden dus weer afgestoten worden. De panden worden echter niet door de markt opgepakt, omdat investeren in deze panden voor marktpartijen onrendabel is. Aangezien het geen monumenten zijn, zijn er op subsidiegebied weinig mogelijkheden. De gemeenteraad heeft een Stadsvernieuwingssubsidie van € 49.000,- beschikbaar gesteld. Verder is er een laagrentende SVn Pluslening voor het project beschikbaar. Het huidige plan vervangt de panden door nieuwbouw. Er komen appartementen voor starters. Via makelaar Schulting worden de appartementen aangeboden. Er zijn nog een aantal appartementen te koop."
Mooie verhalen
- Omdat er een nachtvergunning was voor Xenon werd het binnenkomende publiek vaak al wat 'losser'. Er werd de laatste jaren dan ook steevast 'gedanst' op de muziek van The Cult. Ondanks dat ging er geen avond voorbij zonder dat het publiek 'Hello Mary-Lou' van Creedence Clearwater Revival hoorde. Bedrijfsleider Frits vond dit een top nummer en zette de volumeknop zo luid, dat het tot in de Vlasmarkt te horen was.
- Mady Ingelse werkte, als jonge dame, enige tijd aan de kassa van Xenon. Toen ze net in dienst was wist ze nog niet goed wie de eigenaren precies waren. Zo kon het gebeuren dat ze geen krimp gaf toen Kees Petiet zich een keer meldde bij de voordeur. Hij moest gewoon entree betalen, net als de klanten, dit uiteraard tot grote hilariteit van de collega's van Mady.
Adres en contactgevens
Beddewijkstraat 17 Middelburg.
Externe links
Bronnen
- Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek, Collectie Rijn/De Lange
- Foto's: collectie Kai Fröhlich, Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed