Middelburg Dronk

Piet Vogel

 
(5 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{CafeMeta
+
<meta
| naam = Piet Vogel
+
naam = "Piet Vogel"
| locatie = Londense Kaai
+
afbeelding = "Toog_noodcafé_Piet_Vogel.jpg"
| periode = 1940-1950
+
soort = "Cafe, Restaurant"
| eigenaar = Pieter Vogel
+
straat = "Londensekaai 47"
| voor = Bodega
+
postcode = ""
| na =  
+
plaats = "Middelburg"
| afbeelding = Toog_noodcafé_Piet_Vogel.jpg
+
gebied = "Noodcafé/Noodwinkels WO II"
 +
telefoon = ""
 +
email = ""
 +
website = ""
 +
twitter = ""
 +
facebook = ""
 +
aanvang = "1941"
 +
gestopt = "1950"
 +
voorganger = "Bodega"
 +
opvolger = ""
 +
/>
 +
Tussen 1941 en 1950 Een (nood-) café met biljart aan de Londensekaai 47. De zaak was een opvolger van [[Bodega]].
 +
==Geschiedenis==
 +
{{eigenaar
 +
| jaar=1941
 +
| naam=Pieter Vogel
 +
| tekst= Piet Vogel (geb. Middelburg 22-7-1905, wonend Wagenaarstraat 23) vestigde zich hier in februari 1941 en ontwikkelde zich van café-biljart annex sigarenmagazijn tot café restaurant. In 1942 heropende de zaak in de noodgalerij aan de Londensekaai (nummer 47-48) en in 1949 weer in het pand aan de Londensekaai 47. Weer een jaar later moest Vogel noodgedwongen stoppen (oktober 1950). Hij was toen inmiddels naar Goes verhuisd. Daar opende hij in november van dat jaar café-restaurant Koepoort. Uit het krantenartikel uit de PZC van 2 augustus 1950 blijkt dat de sluiting van het cafe niet op de instemming van de eigenaar kon rekenen. Hij hield zijn zaak tot het bittere eind geopend, letterlijk totdat het dak eraf ging. Voor nieuwbouw op de Markt kreeg hij geen toestemming van de gemeente.
 
}}
 
}}
==Beschrijving==
 
Een (nood-) café met biljart aan de Londense Kaai 47, opvolger van [[Bodega]]. Piet Vogel vestigde zich hier in februari 1941 en ontwikkelde zich van café-biljart annex sigarenmagazijn tot café restaurant. In 1942 heropende de zaak in de noodgalerij aan de Londensekaai (nummer 47-48) en in 1949 weer in het pand aan de Londensekaai 47. Weer een jaar later moest Vogel noodgedwongen stoppen (oktober 1950). Hij was toen inmiddels naar Goes verhuisd. Daar opende hij in november van dat jaar café-restaurant Koepoort.
 
==Geschiedenis==
 
Uit het krantenartikel uit de PZC van 2 augustus 1950 blijkt dat de sluiting van het cafe niet op de instemming van de eigenaar kon rekenen. Hij hield zijn zaak tot het bittere eind geopend, letterlijk totdat het dak eraf ging. Voor nieuwbouw op de Markt kreeg hij geen toestemming van de gemeente.
 
 
==Foto's==
 
==Foto's==
 
Meer afbeeldingen zijn te vinden op [[Piet_Vogel/fotos]]
 
Meer afbeeldingen zijn te vinden op [[Piet_Vogel/fotos]]
Regel 20: Regel 32:
 
</gallery><br />
 
</gallery><br />
 
==Naamgeving==
 
==Naamgeving==
==Eigenaars==
 
Pieter Vogel (geb. Middelburg 22-7-1905) wonend Wagenaarstraat 23
 
 
==Bijzonderheden==
 
==Bijzonderheden==
 
De Amstelbrouwerij was mede-eigenaar van dit cafe. Pieter Vogel was mogelijk ook nog enige tijd in bezit van [['t Raedthuys]], in de Lange Noordstraat. In 1948 vroeg iemand met dezelfde naam daar in ieder geval een volledige vergunning aan.
 
De Amstelbrouwerij was mede-eigenaar van dit cafe. Pieter Vogel was mogelijk ook nog enige tijd in bezit van [['t Raedthuys]], in de Lange Noordstraat. In 1948 vroeg iemand met dezelfde naam daar in ieder geval een volledige vergunning aan.
 
==Mooie verhalen==
 
==Mooie verhalen==
==Adres en contactgevens==
+
===Eet lekker bij de stekker===
Londense Kaai 47 Middelburg
+
Peter Carol vertelt: "Ik heb uit mondelinge overlevering mogen vernemen dat er een behoorlijk concurrentie was tussen de verschillende drank- en eetgelegenheden in de noodcafé’s en hanteerde men al vroeg reclameslogans, lang voordat het woord überhaupt was uitgevonden. Zoals jullie bij Dick [[Castenmiller]] hebben neergeschreven was de kreet “Eet je dik bij Dick” er één van. Bij Piet Vogel werd de slogan “Eet lekker bij de Stekker” gehanteerd. Dit kwam voort uit het voetbalverleden van Piet, die in zijn tijd een begenadigd en bekend voetballer was van Zeelandia en MV&AV Middelburg. Met name zijn snelheid en waarschijnlijk ook zijn hardheid was befaamd vandaar de bijnaam “De Stekker”. Voor de jongeren en niet Zeeuwen onder ons, stekkeren betekent “dwars door alles heenvliegen”.
 
==Externe links==
 
==Externe links==
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==
 
* Foto interieur: collectie Peter Carol (een kleinzoon van Piet Vogel, zie ook [[Clubhuis MZVC]])
 
* Foto interieur: collectie Peter Carol (een kleinzoon van Piet Vogel, zie ook [[Clubhuis MZVC]])
* Krantenknipsel Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
+
* Krantenknipsels: [http://zoeken.krantenbankzeeland.nl Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek]
 
* Zeeuws Archief, Handelregister Kamer van Koophandel Middelburg inventarisnr. 2125)
 
* Zeeuws Archief, Handelregister Kamer van Koophandel Middelburg inventarisnr. 2125)
[[Category: Cafe]]
 
[[Category:Voormalig]]
 
 
[[category:Londense Kaai]]
 
[[category:Londense Kaai]]
[[Category:1940-1950]]
 
[[Category:Pieter Vogel]]
 

Huidige versie van 4 dec 2014 om 13:39

Tussen 1941 en 1950 Een (nood-) café met biljart aan de Londensekaai 47. De zaak was een opvolger van Bodega.

Geschiedenis

1941
Pieter Vogel

Piet Vogel (geb. Middelburg 22-7-1905, wonend Wagenaarstraat 23) vestigde zich hier in februari 1941 en ontwikkelde zich van café-biljart annex sigarenmagazijn tot café restaurant. In 1942 heropende de zaak in de noodgalerij aan de Londensekaai (nummer 47-48) en in 1949 weer in het pand aan de Londensekaai 47. Weer een jaar later moest Vogel noodgedwongen stoppen (oktober 1950). Hij was toen inmiddels naar Goes verhuisd. Daar opende hij in november van dat jaar café-restaurant Koepoort. Uit het krantenartikel uit de PZC van 2 augustus 1950 blijkt dat de sluiting van het cafe niet op de instemming van de eigenaar kon rekenen. Hij hield zijn zaak tot het bittere eind geopend, letterlijk totdat het dak eraf ging. Voor nieuwbouw op de Markt kreeg hij geen toestemming van de gemeente.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Piet_Vogel/fotos


Naamgeving

Bijzonderheden

De Amstelbrouwerij was mede-eigenaar van dit cafe. Pieter Vogel was mogelijk ook nog enige tijd in bezit van 't Raedthuys, in de Lange Noordstraat. In 1948 vroeg iemand met dezelfde naam daar in ieder geval een volledige vergunning aan.

Mooie verhalen

Eet lekker bij de stekker

Peter Carol vertelt: "Ik heb uit mondelinge overlevering mogen vernemen dat er een behoorlijk concurrentie was tussen de verschillende drank- en eetgelegenheden in de noodcafé’s en hanteerde men al vroeg reclameslogans, lang voordat het woord überhaupt was uitgevonden. Zoals jullie bij Dick Castenmiller hebben neergeschreven was de kreet “Eet je dik bij Dick” er één van. Bij Piet Vogel werd de slogan “Eet lekker bij de Stekker” gehanteerd. Dit kwam voort uit het voetbalverleden van Piet, die in zijn tijd een begenadigd en bekend voetballer was van Zeelandia en MV&AV Middelburg. Met name zijn snelheid en waarschijnlijk ook zijn hardheid was befaamd vandaar de bijnaam “De Stekker”. Voor de jongeren en niet Zeeuwen onder ons, stekkeren betekent “dwars door alles heenvliegen”.

Externe links

Bronnen