Middelburg Dronk

De Nieuwe Doelen

k
Regel 49: Regel 49:
 
<gallery perrow="5">
 
<gallery perrow="5">
 
Bestand:Automobielweek_Nieuwe_Doelen_1910.JPG| Automobielweek bij de Nieuwe Doelen in 1910
 
Bestand:Automobielweek_Nieuwe_Doelen_1910.JPG| Automobielweek bij de Nieuwe Doelen in 1910
 +
Bestand:Schamppaal_stadhuis_Middelburg_ca_1915.JPG| De Nieuw Doelen met rechts van het stadhuis een zogenaamde [http://nl.wikipedia.org/wiki/Schamppaal Schamppaal], ca. 1915
 
Bestand:Mco-1902-03-17-003.jpg| F.A. Hiller wordt eigenaar in 1902
 
Bestand:Mco-1902-03-17-003.jpg| F.A. Hiller wordt eigenaar in 1902
 
Bestand:Nieuwe_Doelen_Loskade_2010.jpg| Nieuwe Doelen Loskade 2010
 
Bestand:Nieuwe_Doelen_Loskade_2010.jpg| Nieuwe Doelen Loskade 2010

Versie van 16 apr 2015 om 21:07

 
 

De Nieuwe Doelen is een hotel dat al sinds februari 1879 bestaat. Tot 1940 was het gelegen aan de Lange Noordstraat, op de hoek met de Markt, pal naast het Stadhuis van Middelburg. In 1940 gingen De Nieuwe Doelen, toen eigendom van de familie van Dixhoorn, verloren bij het bombardement van Middelburg, waarna het verhuisde naar de Loskade 3-5-7. Bij de bevrijding van Walcheren in 1944 werd ook dat pand nog eens verwoest. Anno 2013 is Eduard Kooman de exploitant van het hotel.

Geschiedenis

1879
H.A. de Boer

H.A. de Boer opende het hotel in 1879. Die man had in de jaren daarvoor het Badhotel in Domburg geëxploiteerd (en exploiteerde beide zaken ook nog enige tijd samen, zo blijkt uit een briefhoofd).

1902
F.A. Hiller

F.A. Hiller kocht het hotel in februari 1902. Hij was de zoon van de Hiller die in Amsterdam Hotel Suisse exploiteerde.

1912
J.M. Hoogesteger en H.M.J. Hoogesteger

Wanneer Jan Marinus Hoogesteger in 1895 trouwt met Adriana Johanna Meijer is hij Societeitsbediende in De Vergenoeging (zeeuwengezocht [1]) - Hoogesteger overlijdt in 1932 (zeeuwengezocht [2]). Zijn zoon Hubrecht Marinus Johan Hoogesteger is in 1921 medehotelier in De Nieuwe Doelen (zeeuwengezocht [3]). Hij vertrekt in 1923 naar De Nieuwe Landbouw en zit later nog in Lunchroom Hoogesteger en Hotel Hoogesteger - die drie zaken waren op de Markt gevestigd.

1923
J.A. van Dixhoorn

J.A. van Dixhoorn sr. was eigenaar van het hotel vanaf 1923. In 1963 vierde hij zijn 40-jarig jubileum als exploitant. Van Dixhoorn was ook voorzitter van de Middelburgse Reddingsbrigade, en van zwemvereniging Luctor, en secretaris van de Zeeuwse afdeling van branchevereniging 'Horecaf'. Vanaf de jaren 60 nam zoon J.A. van Dixhoorn jr. (die al sinds 1937 hielp in de zaak)steeds meer werkzaamheden van zijn vader over. Hij runde het hotel, samen met zijn vrouw, tot 1987. Toen verkocht hij de zaak.

1987
R. Kooman en Eduard Kooman

In 1987 neemt de familie Kooman De Nieuwe Doelen over. Aanvankelijk is R. Kooman de exploitant, anno 2013 is Eduard Kooman de eigenaar.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De_Nieuwe_Doelen/fotos


Naamgeving

In 1912 stond in een advertentie ook de aanduiding Cook's Hotel.

Bijzonderheden

  • Ook personeel was lang in dienst bij De Nieuwe Doelen. In 1987 werkte kok Theo Franke al 25 jaar bij het hotel en ober Joop Moerland al 40 jaar.

Mooie verhalen

Uit de rubriek Barcodes: Machtige maaltijden in De Roode Leeuw (Rob 08 augustus 2014)

Nieuwe Doelen ca 1900.JPG

We zien in een spiegel en in het duister soms een wazig beeld van een vervlogen, gouden eeuw. Manon en Marco Adriaanse hadden juist een ander, helder beeld van de toekomst op hun netvlies toen ze een dik jaar geleden besloten het roer half om te gooien. Als gepokt en gemazelde koks – Manon stond eerder achter de kachel in o.a. De Mug en De Peperboom en Marco in De Kameel en De Bourgondiër – waren ze toe aan een nieuwe uitdaging. Op dat moment waren ze eigenaar van Peper en Zout en Mes & Vork, twee aan elkaar grenzende restaurants aan het begin van de Lange Noordstraat tegenover het voormalige stadhuis in Middelburg.

Mes & Vork, op nummer 6, verdween van de kaart en maakte plaats voor Peper & Zout. Op de oude locatie van Peper & Zout, op nummer 8, begonnen ze het Zeeuws Ministerie van Chocolade & Culinaire zaken. In de negentiende eeuw hadden ze hun chocolade bijna met een kruiwagen kunnen ophalen bij de firma Fak Brouwer die een chocolademolen in de Korte Noordstraat had - een kruiwagen was, en is nog steeds, een handzaam en multifunctioneel voertuig. De huidige minister-president van het Zeeuws Ministerie, 5-jarige dochter Kate Adriaanse, zou het kruiwagentraject als een wervelwind hebben afgelegd – doch dit terzijde.

Het eerste stuk van de Lange Noordstraat kent een fascinerende horecageschiedenis. Zo kocht de gemeente Middelburg er in 1562 het pand De Roode Leeuw dat de functie van stadsherberg kreeg. De stadhuisbode of -conciërge had tevens de functie van herbergier. In de herberg hadden o.a. vergaderingen, aanbestedingen en verkiezingen van kiesmannen plaats en vanzelfsprekend werden de stadsregenten en hun relaties er uitgebreid gefêteerd op machtige maaltijden. Om het pendelen tussen herberg en stadhuis te faciliteren werd er een galerij aangelegd die de afstand tussen de eerste etages van beide panden overbrugde – een wandelgang voor hoge heren. De locatie van de stadsherberg is enigszins duister, maar wellicht was dat aan het begin van de Lange Noordstraat, omdat De Roode Leeuw in 1784 wordt afgebroken in verband met de uitbreiding van het stadhuis. De veronderstelling van genoemde locatie vindt bijval in een publicatie over het Theater Anatomicum: “Vanaf 1632 is er sprake van echte anatomische ontledingen, die toen plaatsvonden in een van de bovenkamers van het Gasthuis. Vergaderen deden de chirurgijns daar niet. Dat deden ze ofwel bij de deken aan huis, of in een herberg meestal in De Roode Leeuw op de Markt waar de ‘teerkosten’ soms hoog opliepen.”

Op de veronderstelde locatie wordt in 1879 hotel De Nieuwe Doelen geopend – een groot, uit twee panden bestaand hotel dat in 1940 wordt verwoest. De Nieuwe Doelen verkast naar de Loskade, waar het hotel nog steeds staat, en op de oude locatie vindt herbouw plaats. Toen de Adriaanse’s zich een jaar geleden nieuwe doelen stelden, bleef de natte horecacirkel van de locatie voorlopig nog steeds gesloten; de gemeentelijke herbergier van De Roode Leeuw zou daar wel chocolade van hebben kunnen maken.

Externe links

Bronnen