Middelburg Dronk

Le Baron Chassé

k (Geschiedenis)
 
(24 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{CafeMeta
+
<meta
| naam = Le Barron Chassé
+
naam = "Le Baron Chassé"
| locatie = Gortstraat
+
sorteer = "Barron Chassé, Le"
| periode =  
+
afbeelding = "Voorkant_1.jpg"
| eigenaar =  
+
soort = "Hotel, Restaurant"
| voor =  
+
straat = "Gortstraat 30"
| na =  
+
postcode = ""
| afbeelding = Voorkant_1.jpg
+
plaats = "Middelburg"
}}
+
gebied = ""
==Beschrijving==
+
telefoon = ""
Pand gelegen aan de Middelburgse Gortstraat 30. In het pand zat vroeger Hotel Sint Joris, nu is het de thuishaven van Sociëteit [[De Vergenoeging]].
+
email = ""
==Geschiedenis==
+
website = ""
Op een gravure van P. Roosing (1839/1841) staat de gevel van het huis De Engel met het logement de Baron Chassé aan de Gortstraat K 19 (later vernummerd tot 30) - eigenaar was J. Borsius en hij zit zeker in de zaak tot 1877. Daarna had het pand lange tijd een andere bestemming - in de jaren 30 was er het garagebedrijf van P. Louisse - want pas in 1953 vraagt A.I.P van Overbeeke (eerder [[ Du Commerce ]] op het adres een hotelvergunning aan voor Hotel Sint Joris - G.W. Tinkhof gaat de scepter zwaaien in het hotel. In 1960 vertrekt Tinkhof naar het Badpaviljoen in Domburg en wordt hij opgevolgd door M.L.C. Rippe. Na Rippe komt in 1967 A. van Tilburg in de zaak en vanaf dan heet de zaak Le Baron Chassé. Als Van Tilburg in 1975 uit de zaak stapt heeft Le Baron Chassé al drie jaar een ster van Michelin - Van Tilburg wordt opgevolgd door A. Pels. Pels stopt in 1882 en het pand wordt, na een grondige restauratie, een jaar later te huur gezet - in april 1985 betrekt Sociëteit de Vergenoeging het pand.
+
twitter = ""
 
+
facebook = ""
Van [http://www.societeitdevergenoeging.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=3 de website van sociëteit de Vergenoeging]:
+
aanvang = "1953"
"Vlakbij de Markt, op het adres Gortstraat 30, ligt het pand Le Baron Chassé, sinds 1929 eigendom van de Vereniging Hendrick de Keyser. Het gebouw is ontstaan door het samentrekken van een aantal huizen. Omstreeks 1700 kwam het in het bezit van Omar van Visvliet en in 1745 werd het door diens kleinzoon ingrijpend verbouwd. Maar ook daarna vonden nog regelmatig aanpassingen plaats.  In het begin van de 19e eeuw werd het pand vernoemd naar luitenant-generaal Baron le Chassé, de verdediger van het fort Antwerpen . Families en gebruikers volgden elkaar op. Het is in de 2e helft van de vorige eeuw ook nog tijdje een hotel geweest. Tot het in 1985 aan de sociëteit werd verhuurd.  Het pand is aan de straatzijde 10 en aan de achterkant 22 meter breed en 30 meter diep. Vooral de voorgevel, de kapconstructies, de begane grond, het terras en de tuin zijn van cultuurhistorische betekenis.  De monumentale voorgevel en de tuinzaal dateren van de verbouwing in 1745. Het overig interieur dateert uit verschillende tijdperken. Vooral de ornamentele aankleding van de hal en de gang en in de vertrekken het houten snijwerk, de plafonds en de schouwen vallen op.  De zogenaamde wintertuin en de gietijzeren waranda aan de tuinzijde dateren van 1870. In de tuin staat o.a. een eeuwenoude moerbeiboom.  De sociëteit heeft enkel de begane grond en de tuin in gebruik. Op de verdiepingen is aan de achterkant inmiddels een appartement gerealiseerd en heeft aan de voorkant een ombouw tot kantoorruimte plaatsgevonden.  Op termijn zal Hendrick de Keyser beneden een verdere restauratie uitvoeren. Vooruitlopend daarop heeft de sociëteit begin 2004, mede dankzij een donatie van HdK, de sociëteitsruimten opnieuw laten behangen en schilderen. Bij die gelegenheid is toen ook een nieuwe bar geïnstalleerd.  Het gebouw is zo nu en dan ook voor derden toegankelijk. Bijvoorbeeld in september op de jaarlijkse Monumentendag en in het toeristenseizoen soms op de middag van een 1ste zondag van de maand als er in het kader van de Middelburgse Kunst- en Cultuurroute ook in de sociëteit iets te doen is."
+
gestopt = "1982"
 
+
voorganger = ""
 +
opvolger = "De Vergenoeging"
 +
/>
 +
Een hotel dat tussen 1953 en 1985 was gelegen aan de Middelburgse Gortstraat 30. Het hotel heette jarenlang Le Baron Chassé, maar in de jaren '50 en '60 Hotel Sint Joris. Tegenwoordig is het de thuishaven van Sociëteit [[De Vergenoeging]].
 
==Foto's==
 
==Foto's==
 +
Meer afbeeldingen zijn te vinden op [[Le_Baron_Chassé/fotos]].
 
<gallery perrow="5">
 
<gallery perrow="5">
 
Bestand:Voorkant_1.jpg
 
Bestand:Voorkant_1.jpg
 +
Bestand:Sint_Joris_in_Gortstraat_april_1951.jpg| Plannen Hotel St. Joris, april 1951
 +
Bestand:Sluiting_Baron_december_1974.jpg| Sluiting Baron Chassé in december 1974
 
</gallery><br />
 
</gallery><br />
 +
==Geschiedenis==
 +
{{eigenaar
 +
| jaar=1839
 +
| naam=J. Borsius
 +
| tekst=  Op een gravure van P. Roosing (1839/1841) staat de gevel van het huis De Engel met het logement Le Baron Chassé aan de Gortstraat K 19 (later vernummerd tot 30) - eigenaar was J. Borsius en hij zit zeker in de zaak tot 1877. 
 +
}}
 +
{{eigenaar
 +
| jaar=1953
 +
| naam=A.I.P. van Overbeeke
 +
| tekst= Daarna had het pand lange tijd een andere bestemming - in de jaren 30 was er het garagebedrijf van P. Louisse - want pas in 1953 vraagt A.I.P van Overbeeke (eerder [[Du Commerce]] en [[St. Jorisdoelen]], later [[Overbeeke]] en was de vader van P.J. van Overbeeke van het [[ Nederlands Koffiehuis ]]) op het adres een hotelvergunning aan voor Hotel Sint Joris - G.W. Tinkhof gaat als exploitant de scepter zwaaien in het hotel.   
 +
}}
 +
{{eigenaar
 +
| jaar=1953
 +
| naam=G.W. Tinkhof
 +
| tekst= In 1960 vertrekt Tinkhof naar het [http://www.veeredronk.nl/wiki/Badhotel Badhotel] en [http://www.veeredronk.nl/wiki/Het_Badpaviljoen Het Badpaviljoen] in Domburg en wordt hij opgevolgd door M.L.C. Rippe.
 +
}}
 +
{{eigenaar
 +
| jaar=1960
 +
| naam= M.L.C. Rippe
 +
| tekst= n 1960 vertrekt Tinkhof naar het [http://www.veeredronk.nl/wiki/Badhotel Badhotel] en [http://www.veeredronk.nl/wiki/Het_Badpaviljoen Het Badpaviljoen] in Domburg en wordt hij opgevolgd door M.L.C. Rippe. In 1960 vertrekt Tinkhof naar het [http://www.veeredronk.nl/wiki/Badhotel Badhotel] en [http://www.veeredronk.nl/wiki/Het_Badpaviljoen Het Badpaviljoen] in Domburg en wordt hij opgevolgd door M.L.C. Rippe. Na Rippe komt in 1967 A. van Tilburg in de zaak en vanaf dan heet de zaak Le Baron Chassé.
 +
}}
 +
{{eigenaar
 +
| jaar=1967
 +
| naam= A. van Tilburg
 +
| tekst= Na Rippe komt in 1967 A. van Tilburg in de zaak en vanaf dan heet de zaak Le Baron Chassé.  Als Van Tilburg in 1975 uit de zaak stapt heeft Le Baron Chassé al drie jaar een ster van Michelin - Van Tilburg wordt opgevolgd door A. Pels.
 +
}}
 +
{{eigenaar
 +
| jaar=1975
 +
| naam= A. Pels
 +
| tekst=  Pels stopt in 1982 en het pand wordt, na een grondige restauratie, een jaar later te huur gezet - in april 1985 betrekt Sociëteit [[De Vergenoeging]] het pand.
 +
}}
 
==Naamgeving==
 
==Naamgeving==
==Eigenaars==
 
* J. Borsius (1839-1876)
 
* G.W. Tinkhof (1953-1960)
 
* M.L.C. Rippe (1960-1967)
 
* A. van Tilburg (1967-1975)
 
* A. Pels (1975-1982)
 
 
 
==Bijzonderheden==
 
==Bijzonderheden==
 +
Van [http://www.societeitdevergenoeging.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=3 de website van sociëteit de Vergenoeging]:
 +
"Vlakbij de Markt, op het adres Gortstraat 30, ligt het pand Le Baron Chassé, sinds 1929 eigendom van de Vereniging Hendrick de Keyser.  Het gebouw is ontstaan door het samentrekken van een aantal huizen. Omstreeks 1700 kwam het in het bezit van Omar van Visvliet en in 1745 werd het door diens kleinzoon ingrijpend verbouwd. Maar ook daarna vonden nog regelmatig aanpassingen plaats.  In het begin van de 19e eeuw werd het pand vernoemd naar luitenant-generaal Baron le Chassé, de verdediger van het fort Antwerpen . Families en gebruikers volgden elkaar op. Het is in de 2e helft van de vorige eeuw ook nog tijdje een hotel geweest. Tot het in 1985 aan de sociëteit werd verhuurd.  Het pand is aan de straatzijde 10 en aan de achterkant 22 meter breed en 30 meter diep. Vooral de voorgevel, de kapconstructies, de begane grond, het terras en de tuin zijn van cultuurhistorische betekenis.  De monumentale voorgevel en de tuinzaal dateren van de verbouwing in 1745. Het overig interieur dateert uit verschillende tijdperken. Vooral de ornamentele aankleding van de hal en de gang en in de vertrekken het houten snijwerk, de plafonds en de schouwen vallen op.  De zogenaamde wintertuin en de gietijzeren waranda aan de tuinzijde dateren van 1870. In de tuin staat o.a. een eeuwenoude moerbeiboom.  De sociëteit heeft enkel de begane grond en de tuin in gebruik. Op de verdiepingen is aan de achterkant inmiddels een appartement gerealiseerd en heeft aan de voorkant een ombouw tot kantoorruimte plaatsgevonden.  Op termijn zal Hendrick de Keyser beneden een verdere restauratie uitvoeren. Vooruitlopend daarop heeft de sociëteit begin 2004, mede dankzij een donatie van HdK, de sociëteitsruimten opnieuw laten behangen en schilderen. Bij die gelegenheid is toen ook een nieuwe bar geïnstalleerd.  Het gebouw is zo nu en dan ook voor derden toegankelijk. Bijvoorbeeld in september op de jaarlijkse Monumentendag en in het toeristenseizoen soms op de middag van een 1ste zondag van de maand als er in het kader van de Middelburgse Kunst- en Cultuurroute ook in de sociëteit iets te doen is."
 
==Mooie verhalen==
 
==Mooie verhalen==
 
Eind jaren 70 - in de periode Pels - woonde ik een eindje verder in de Gortstraat. Op een nacht kwam ik zo rond enen van Seventy Seven en trof een pas getrouwd stel (in volle bruiloftstooi) aan voor de deur van Le Baron Chassé. Hoe hard ze ook riepen, belden of klopten - ze hadden de bruidssuite gereserveerd - er leek in deze herberg geen plaats voor hen. Ik heb ze nog, weliswaar tegen een kleine vergoeding, mijn sponde als alternatief aangeboden, doch ze bedankten beleefd voor de eer en klopten voort. Ik weet helaas niet of en waar het huwelijk die nacht geconsumeerd is.
 
Eind jaren 70 - in de periode Pels - woonde ik een eindje verder in de Gortstraat. Op een nacht kwam ik zo rond enen van Seventy Seven en trof een pas getrouwd stel (in volle bruiloftstooi) aan voor de deur van Le Baron Chassé. Hoe hard ze ook riepen, belden of klopten - ze hadden de bruidssuite gereserveerd - er leek in deze herberg geen plaats voor hen. Ik heb ze nog, weliswaar tegen een kleine vergoeding, mijn sponde als alternatief aangeboden, doch ze bedankten beleefd voor de eer en klopten voort. Ik weet helaas niet of en waar het huwelijk die nacht geconsumeerd is.
 
==Adres en contactgevens==
 
Gortstraat 30 Middelburg
 
 
==Externe links==
 
==Externe links==
 +
* [http://internetbode.nl/middelburg/kroegpraat-diner-le-baron-chasse-308062 Kroegpraat Diner in Le Baron Chassé, Middelburgse & Veerse Bode 7 december 2017]
 +
* [http://www.hendrickdekeyser.nl/panddetail/294/.html Over het pand]
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==
* Foto: Website Sociëteit De Vergenoeging
+
* Foto's: [http://www.societeitdevergenoeging.nl Website Sociëteit De Vergenoeging]
[[Category: Cafe]]
 
[[Category:Voormalig]]
 
[[Category:Markt]]
 
[[Category:Gortstraat]]
 

Huidige versie van 23 feb 2018 om 00:51

 

Le Baron Chassé

Gortstraat 30
Middelburg

 

Een hotel dat tussen 1953 en 1985 was gelegen aan de Middelburgse Gortstraat 30. Het hotel heette jarenlang Le Baron Chassé, maar in de jaren '50 en '60 Hotel Sint Joris. Tegenwoordig is het de thuishaven van Sociëteit De Vergenoeging.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Le_Baron_Chassé/fotos.


Geschiedenis

1839
J. Borsius

Op een gravure van P. Roosing (1839/1841) staat de gevel van het huis De Engel met het logement Le Baron Chassé aan de Gortstraat K 19 (later vernummerd tot 30) - eigenaar was J. Borsius en hij zit zeker in de zaak tot 1877.

1953
A.I.P. van Overbeeke

Daarna had het pand lange tijd een andere bestemming - in de jaren 30 was er het garagebedrijf van P. Louisse - want pas in 1953 vraagt A.I.P van Overbeeke (eerder Du Commerce en St. Jorisdoelen, later Overbeeke en was de vader van P.J. van Overbeeke van het Nederlands Koffiehuis ) op het adres een hotelvergunning aan voor Hotel Sint Joris - G.W. Tinkhof gaat als exploitant de scepter zwaaien in het hotel.

1953
G.W. Tinkhof

In 1960 vertrekt Tinkhof naar het Badhotel en Het Badpaviljoen in Domburg en wordt hij opgevolgd door M.L.C. Rippe.

1960
M.L.C. Rippe

n 1960 vertrekt Tinkhof naar het Badhotel en Het Badpaviljoen in Domburg en wordt hij opgevolgd door M.L.C. Rippe. In 1960 vertrekt Tinkhof naar het Badhotel en Het Badpaviljoen in Domburg en wordt hij opgevolgd door M.L.C. Rippe. Na Rippe komt in 1967 A. van Tilburg in de zaak en vanaf dan heet de zaak Le Baron Chassé.

1967
A. van Tilburg

Na Rippe komt in 1967 A. van Tilburg in de zaak en vanaf dan heet de zaak Le Baron Chassé. Als Van Tilburg in 1975 uit de zaak stapt heeft Le Baron Chassé al drie jaar een ster van Michelin - Van Tilburg wordt opgevolgd door A. Pels.

1975
A. Pels

Pels stopt in 1982 en het pand wordt, na een grondige restauratie, een jaar later te huur gezet - in april 1985 betrekt Sociëteit De Vergenoeging het pand.

Naamgeving

Bijzonderheden

Van de website van sociëteit de Vergenoeging: "Vlakbij de Markt, op het adres Gortstraat 30, ligt het pand Le Baron Chassé, sinds 1929 eigendom van de Vereniging Hendrick de Keyser. Het gebouw is ontstaan door het samentrekken van een aantal huizen. Omstreeks 1700 kwam het in het bezit van Omar van Visvliet en in 1745 werd het door diens kleinzoon ingrijpend verbouwd. Maar ook daarna vonden nog regelmatig aanpassingen plaats. In het begin van de 19e eeuw werd het pand vernoemd naar luitenant-generaal Baron le Chassé, de verdediger van het fort Antwerpen . Families en gebruikers volgden elkaar op. Het is in de 2e helft van de vorige eeuw ook nog tijdje een hotel geweest. Tot het in 1985 aan de sociëteit werd verhuurd. Het pand is aan de straatzijde 10 en aan de achterkant 22 meter breed en 30 meter diep. Vooral de voorgevel, de kapconstructies, de begane grond, het terras en de tuin zijn van cultuurhistorische betekenis. De monumentale voorgevel en de tuinzaal dateren van de verbouwing in 1745. Het overig interieur dateert uit verschillende tijdperken. Vooral de ornamentele aankleding van de hal en de gang en in de vertrekken het houten snijwerk, de plafonds en de schouwen vallen op. De zogenaamde wintertuin en de gietijzeren waranda aan de tuinzijde dateren van 1870. In de tuin staat o.a. een eeuwenoude moerbeiboom. De sociëteit heeft enkel de begane grond en de tuin in gebruik. Op de verdiepingen is aan de achterkant inmiddels een appartement gerealiseerd en heeft aan de voorkant een ombouw tot kantoorruimte plaatsgevonden. Op termijn zal Hendrick de Keyser beneden een verdere restauratie uitvoeren. Vooruitlopend daarop heeft de sociëteit begin 2004, mede dankzij een donatie van HdK, de sociëteitsruimten opnieuw laten behangen en schilderen. Bij die gelegenheid is toen ook een nieuwe bar geïnstalleerd. Het gebouw is zo nu en dan ook voor derden toegankelijk. Bijvoorbeeld in september op de jaarlijkse Monumentendag en in het toeristenseizoen soms op de middag van een 1ste zondag van de maand als er in het kader van de Middelburgse Kunst- en Cultuurroute ook in de sociëteit iets te doen is."

Mooie verhalen

Eind jaren 70 - in de periode Pels - woonde ik een eindje verder in de Gortstraat. Op een nacht kwam ik zo rond enen van Seventy Seven en trof een pas getrouwd stel (in volle bruiloftstooi) aan voor de deur van Le Baron Chassé. Hoe hard ze ook riepen, belden of klopten - ze hadden de bruidssuite gereserveerd - er leek in deze herberg geen plaats voor hen. Ik heb ze nog, weliswaar tegen een kleine vergoeding, mijn sponde als alternatief aangeboden, doch ze bedankten beleefd voor de eer en klopten voort. Ik weet helaas niet of en waar het huwelijk die nacht geconsumeerd is.

Externe links

Bronnen