Middelburg Dronk

Stationskoffiehuis

k
k
Regel 37: Regel 37:
  
 
==Foto's==
 
==Foto's==
 +
Meer afbeeldingen zijn te vinden op [[Stationskoffiehuis/fotos]]
 
<gallery perrow="3">
 
<gallery perrow="3">
 
Bestand:Opening_Gulinck_Augustus_1874.jpg| Opening Koffiehuis Gulinck augustus 1874 (De voornaamste Dag- en Weekbladen liggen bij hem ter lezing)
 
Bestand:Opening_Gulinck_Augustus_1874.jpg| Opening Koffiehuis Gulinck augustus 1874 (De voornaamste Dag- en Weekbladen liggen bij hem ter lezing)

Versie van 14 jun 2012 om 11:40

Bezoek Stationsstraat koningin Emma in 1894.JPG
Algemeen
Soort Cafe
Eigenaar L.L. Gulinck
Adres Stationsstraat P 44
Links
Tijdlijn
Periode 1870-1880
Opvolger(s) De Pauw (2)
Gebied
Zie ook Stationsstraat

Café aan de Stationsstraat P 44 (eerst Bij de Kanaalbrug P 10, later vernummerd tot Stationsstraat 32) te Middelburg - voorloper De Pauw (2) en Kanaalzicht.

Geschiedenis

1874
L.L. Gulinck

Ludovicus Leopoldus Gulinck opent in 1874 het Volkskoffiehuis op het adres Bij de Kanaalbrug P 10 - hij staat in 1878 op dat adres geregistreerd als Koffiehuishouder "Stations-Koffiehuis" (zeeuwengezocht [1]). Wanneer Gulinck (eerder in Het Bredasche Veerhuis in 1885 failliet gaat wordt de zaak overgenomen door J. Giffard.

1885
J. Giffard

Jan Giffard komt in 1885 in het Volkskoffiehuis (zie ook Spoorzicht en De Beuk ) die er tevens een logement van maakt. In hetzelfde jaar wordt de Stationsstraat geboren - het koffiehuis krijgt dan nummer P 44. Giffard hij blijft eigenaar tot 1892 (zeeuwengezocht [2]). In 1892 verandert de zaak van eigenaar en ook van naam; de zaak wordt restaurant De Pauw genoemd.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Stationskoffiehuis/fotos


Naamgeving

Spreekt voor zich.

Bijzonderheden

Fragmenten uit het boek van Kees de Kuijper: "In 1870 werd het Kanaal door Walcheren gegraven en kreeg Middelburg een aansluiting op het Spoorwegnet. Om het centrum toegankelijk te maken vanaf het station werden de Stationsbrug en de Koningsbrug aangelegd. De ruimte tussen deze twee bruggen moest ingevuld worden met woningbouw. In 1874 kwam het eerste pand gereed. De heer L.L. Gulinck, logementhouder/herbergier aan de Turfkaai (Het Bredasche Veerhuis), begint hier een koffiehuis. Een straatnaam was er toen nog niet. Men noemde het '(Bij de) Kanaalbrug'. Met de opening van het eerste pand werd de straat de Stationsweg genoemd. De straatnummering was toen P10. In de jaren '80 van de 19e eeuw werd de wijk P echter ook nog volledig omgenummerd door de Gemeente Middelburg, omdat de kanaalweg werd aangelegd. Dit leidt nog steeds tot verwarring, maar vanaf circa 1890 werd de wijk P gewoon doorgenummerd vanaf de Blauwedijk (toen nog Blauwendijk geheten). Er zaten verschillende café's/logementen/hotels in het blok vanaf P 41 t/m 44, bijvoorbeeld Spoorzicht, Knegt, Royal, De Stoomboot, enz. In dit gebied gebeurde in een paar decennia ontzettend veel. Zaken wisselden snel van eigenaar, nieuwe panden werden gebouwd. Daar komt bij dat P 44 een aantal subnummers kende, van 44a tot 44e. Op die huisnummers woonden particulieren maar was bijvoorbeeld ook enige tijd een hoedenzaak gevestigd. Het overzicht van de Blauwedijk/Stationsstraat is daarom nog niet helemaal volledig.

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Stationsstraat 32 Middelburg

Externe links

Bronnen