Middelburg Dronk

De Concert- en Gehoorzaal

k
k
Regel 23: Regel 23:
 
==Eigenaars==
 
==Eigenaars==
 
==Bijzonderheden==
 
==Bijzonderheden==
 +
Er was eerder een concertzaal in [[Het Stads Ykhuis]] aan de Zuidsingel.
 
==Mooie verhalen==
 
==Mooie verhalen==
 
==Adres en contactgevens==
 
==Adres en contactgevens==

Versie van 8 apr 2012 om 09:43


De Concert- en Gehoorzaal
Locatie Singelstraat
Periode 1890-1900


AF004620.jpg

Beschrijving

Localiteit aan de Lange Singelstraat N 181 (later vernummerd tot 13) in Middelburg. De Concert- en Gehoorzaal was, en is, in de eerste plaats een gelegenheid waar men concerten en andere sociaal culturele evenementen kon, en kan, bijwonen. Naast deze uitingen van sociaal culturele aard werden ook bals en feesten georganiseerd - er was, en is, tenslotte een vergunning voor de verkoop van sterke drank in het klein.

Geschiedenis

In april 1896 besteedt het Bestuur der Naamloze Vennootschap "De Concert- en Gehoorzaal" het bouwen van een Concert- en Gehoorzaal aan in de tuin van het huis aan de Lange Singelstraat N 181 te Middelburg. De Naamloze Vennootschap "De Concert- en Gehoorzaal" vraagt in september een vergunning aan om op genoemd adres sterke drank in het klein te mogen verkopen. Op woensdag 21 oktober 1896 wordt het gebouw ingewijd met een concert van de zangvereniging Tot Oefening en Uitspanning. In 1945 roept de gemeente Middelburg, in samenwerking met de Zeeuwsche Volksuniversiteit en de N.V "De Concert- en Gehoorzaal", de "Stichting- Concert en Gehoorzaal" in het leven - het is de bedoeling dat de N.V. als eigenaar de Concert- en Gehoorzaal op termijn over zal dragen aan de stichting - de overdracht vindt plaats op 5 januari 1946. Op 20 december van datzelfde jaar wordt de verbouwde Concert- en gehoorzaal feestelijk heropend met een uitvoering van het Weihnachtsoratorium van Bach. De stichting wordt als bestuursvorm gehandhaafd tot 1975 - m.i.v. 1 januari 1975 wordt de stichting opgeheven en ondergebracht bij bij 3 gemeentelijke diensten: de dienst wijkcentra, de culturele dienst en de dienst beheer, exploitatie en onderhoud van accommodaties voor sport, jeugd en recreatie - 'publiekisering' noemde men dat in die tijd. In 1993, tenslotte werd ook die constructie weer losgelaten en werd de "Stichting Stadsschouwburg en Concertzalen Middelburg" opgericht - men ging terug naar de situatie van voor 1975. Sinds enige jaren bevindt de ingang van de huidige Zeeuwse Concertzaal in de Verwerijstraat 14 en is het huis aan de Lange Singelstraat N 181, oftewel Singelstraat 13, weer losgekoppeld van de concertzaal - er zit nu een galerie in het pand.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De_Concert-_en_Gehoorzaal/fotos.


Naamgeving

Bij de oprichting in 1896 werd de naam De Concert- en Gehoorzaal gehanteerd - nu ontbreekt het lidwoord vaak.

Eigenaars

Bijzonderheden

Er was eerder een concertzaal in Het Stads Ykhuis aan de Zuidsingel.

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Singelstraat 13 Middelburg.

Externe links

Bronnen

  • Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
  • Foto's: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Rijkdienst voor het Cultureel Erfgoed en Zeeland in Beeld Zeeuws Archief