Middelburg Dronk

Het Nederlandsche Koffiehuis (2)

 

Het Nederlandsche Koffiehuis (2)

Zusterstraat I 208
Middelburg

 

Een koffiehuis dat tussen 1829 en 1839 was gevestigd aan de Zusterstraat I 208 (later vernummerd tot 20) te Middelburg - het pand werd tijdens W.O. II verwoest.

Geschiedenis

1829
A. Geljon

In 1829 verhuist Geljon van de Seisdam, waar hij Het Nederlandsche Koffiehuis uitbaatte, naar de Zusterstraat I 209 in Middelburg waar hij opnieuw een koffiehuis met dezelfde naam vestigt. Op 30 juli krijgen Jacob en Adriana Geljon ze een dochter, Matje Geljon (zeeuwengezocht [1]), op laatst genoemde adres en op 29 juni 1831 nog een dochter, Jacoba Catharina (zeeuwengezocht [2]) - in 1839 wordt Het Nederlandsche Koffiehuis geveild. Rond 1865 werd het café annex koffie- en danshuis Grand Salon op het adres Zusterstraat I 208 gevestigd en nog later Alassio.

Foto's


Naamgeving

Bijzonderheden

ABRAHAM GELJON JUNIOR (1792-1855) Abraham Geljon junior, soms Galjon genoemd, wordt geboren in Middelburg, maar zijn vader vertrekt een paar jaar later naar Vlissingen. Een mogelijke reden voor het vertrek kan zijn dat Geljon senior publiek werd beschuldigd van laster over gebeurtenissen uit de roerige tijden van plundering en politieke twisten in 1787. Wat er in die eerste jaren wordt gedaan is onbekend, maar in de jaren 1820 is zijn vader bekend als de eigenaar van de Vlissingse koffiehuizen het Gulden Vlies aan de Grote Markt en de Stad Londen aan de Engelse Kaai. Abraham Geljon junior begint, volgens zijn huwelijksakte, zijn werkzame leven als bakker, maar zal dit vak al snel achter zich hebben gelaten. Na 1814 wordt hij te Vlissingen genoemd als herbergier, hoogstwaarschijnlijk in het Gulden Vlies.

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen

  • Onderzoeksdocument: “De vijf Middelburgse koffiehuizen van Geljon” File: Documentatie Middelburgse Middenstand J.-M.A.T.F. H. van Haart – I – 181014 – 7p.
  • Krantenknipsels: Delpher