Een café-hotel dat tussen 1953 en 1963 was gevestigd aan de Stationstraat 2 (op de hoek met de Kousteensedijk) te Middelburg.
Inhoud
Geschiedenis
1953
|
M.C. van der Vliet Op 12 maart 1953 vraagt M.C. van der Vliet in het kader van de drankwet een hotelvergunning aan voor het perceel Stationsstraat 2-4-6- te Middelburg - een jaar later vraagt Meynard Cornelis een tapvergunning aan voor de beneden voor- en achterzaal van het perceel Stationsstraat 2. In februari 1957 meldt Van der Vliet dat hij met zijn gezin naar Drente vertrekt om daar een zaak te beginnen - hij zou later nog Hotel M.C. van der Vliet aan de Dam uitbaten. |
1957
|
M.J. Tonkes In mei 1957 laat nieuwe eigenaar Marten Jacobus Tonkes weten dat hotel Terminus een metamorfose heeft ondergaan. In 1963 biedt Terminus via een advertentie in de PZC vrijwel de gehele inboedel te koop aan en houdt het hotel op te bestaan. Tonkes heeft hierna wellicht een friteswagen uitgebaat, want in 1966 valt in de PZC te lezen dat hij deze overdoet aan Sjaak Joziasse. |
Foto's
Meer afbeeldingen zijn te vinden op Terminus/fotos
Naamgeving
Terminus betekent eindpunt en refereert wellicht aan het nabij gelegen station - in Goes is b.v. ook een hotel Terminus.
Eigenaars
Bijzonderheden
Over het pand aan Stationsstraat 2, van de website Rijksmonumenten.nl: "Mogelijk als herenhuis gebouwd, momenteel als kantoor in gebruik zijnd pand; in 1891 in rijke eclectische stijl opgetrokken als stedebouwkundig dominerende beëindiging van de Stationsstraat welke zich ontwikkelde, geheel gericht op en na aanleg van de spoorlijn en het kanaal in 1872. Omschrijving Zeer rijk gedecoreerd hoekpand met lijstgevel van drie lagen en een kaplaag hoog, voorzien van kelder; het geheel onder een mansarde schilddak met zeer flauw hellend bovendeel, gedekt met gesmoorde Tuile du Nord (3-kopsluiting). De gevels aan de Stationsstraat en de Kousteensedijk in grote lijnen gelijk van uitvoering, de hoekpartij schuin geplaatst en als hoger opgaande 2-traps halsgevel uitgevoerd. De gehele begane grond laag is vormgegeven als basement in geblokt en van lijstwerk voorzien pleisterwerk met rondboogvormige kozijnopeningen (kozijnen gerenoveerd). Opgaand gevelwerk opgetrokken uit roodbruine baksteen in kruisverband, verlevendigd door wit geschilderde (natuurstenen) banden, blokken, lijsten en geprofileerde omlijstingen van de bovenhelft van de raamkozijnen. Boogtrommels voorzien van sober metselwerk in mozaïek; onder de verdiepingramen verdiepte velden als borstwering, met tegeltableau's. De gevel aan de Kousteensedijk is voorzien van stolpramen met bovenlichten; aan de Stationsstraat drielichtkozijnen met uitzondering van enkelvoudige kozijnen in de links aanwezige zijrisaliet. De gevels afgesloten door een hoofdgestel met zware, geprofileerde consoles. "
Mooie verhalen
Externe links
Bronnen
- Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
- Foto's: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek en Zeeland in Beeld Zeeuws Archief