Middelburg Dronk

't Smulhoekje

k
Regel 33: Regel 33:
 
| naam=J. Harte
 
| naam=J. Harte
 
| tekst=Rond 1970 neemt J. Harte het kraam van Nederhand, hij vervangt de ouwe sannie en zet er een houten kraam voor in de plaats.   
 
| tekst=Rond 1970 neemt J. Harte het kraam van Nederhand, hij vervangt de ouwe sannie en zet er een houten kraam voor in de plaats.   
 +
 +
}}
 +
{{eigenaar
 +
| jaar=1970
 +
| naam=C.J. Paardekooper
 +
| tekst=Of Paardekooper voor of na Harte in de zaak zit is nog niet bekend, maar hij was even eigenaar, in 1970, blijkens een advertentie in de krant uit dat jaar, voor een frituurbedrijf aan de Koepoortlaan in Middelburg.
 
   
 
   
 
}}  
 
}}  

Versie van 1 feb 2013 om 18:30

´t Smulhoekje, foto Rob van Hese 2013.jpg
Algemeen
Soort Restaurant
Eigenaar Abjan van Eenennaam
Simon Boonman
Adres Koepoortlaan 1
Telefoon 0118 625688
Links
Tijdlijn
Periode 1950-1960
Gebied
Zie ook Koepoortlaan

Een cafetaria aan de Koepoortlaan 1 te Middelburg.

Geschiedenis

1954
A. Nederhand

Een advertentie uit de PZC van 7 juli 1954 meldt het zwaard van Damocles boven een friteskraam aan het Molenwater. De eigenaar van dit friteskraam is A. Nederhand, maar toen stond dat friteskraam nog bij Miniatuur Walcheren recht tegenover de Branderijmolengang. Later, in de jaren '60, kreeg zijn kraam een vaste plek op de hoek van het Molenwater en de Koepoortlaan. Daar verkocht hij ook bier, namelijk flesjes Heineken - zie ook het verhaal Neus Narre bij De Schouwburg. Nederhand had de bijnaam Neus Narre, een gegeven waar toenmalig stadsdichter Jan J.B. Kuipers een sonnet aan wijdde (zie externe links).

1970
J. Harte

Rond 1970 neemt J. Harte het kraam van Nederhand, hij vervangt de ouwe sannie en zet er een houten kraam voor in de plaats.

1970
C.J. Paardekooper

Of Paardekooper voor of na Harte in de zaak zit is nog niet bekend, maar hij was even eigenaar, in 1970, blijkens een advertentie in de krant uit dat jaar, voor een frituurbedrijf aan de Koepoortlaan in Middelburg.

1973
X. Sohier

De vader van Gillis Sohier komt rond 1973 in de zaak.

1978
Ben van Aken en Niki Meulmeester

Ben van Aken en Niki Meulmeester komen in 1978 in het friteskraam, maar ze blijven daar koud een jaar.

1979
Abjan van Eenennaam en Simon Boonman

In 1979 neemt Abjan van Eenenaam het friteskraam van Nederhand over en krijgt het ook de naam 't Smulhoekje. In het begin van de 21ste eeuw komt compagnon Simon Boonman in de zaak en in 2003 verdwijnt het oude houten kraam van J. Harte naar de stort en komt er een zogenaamde futuristische kiosk voor in de plaats.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op 't Smulhoekje/foto's.


Naamgeving

Bijzonderheden

Je kan nog steeds een biertje kopen in 't Smulhoekje - wel meenemen.

Mooie verhalen

De Druppel

Abjan van Eenennaam vertelde over de geschiedenis van zijn zaak en over zijn voorgangers. Hij kon ze allemaal bij naam en toenaam opnoemen en ook hoelang ze bij benadering in de zaak gezeten hebben. Hij kocht de zaak van Ben van Aken en Niki Meulmeester en dat was niet geheel toevallig, aangezien Niki een nicht van hem is. Voor Van Aken en Meulmeester was Sohier de fritesbakker van dienst en daar ontbreekt de voornaam of -letter van, vandaar de X., maar Abjan wist wel dat hij de vader van Gillis Sohier is dus dat komt nog wel goed. J. Harte, die het nieuwe houten kraam plaatste, had jarenlang een groentenzaak op de hoek van de Langeviele en de De Ruyterstraat - die wist dus wel iets van aardappelen. De eerste eigenaar A. Nederhand kent Abjan alleen maar van horen zeggen, maar dat zegt in deze genoeg. Hij vertelde dat een bezoek aan de friteskraam van Neus Narre voor Middelburgse intimi een bijzonder gevoel van afwachting opriep. Narre had namelijk tamelijk frequent een druppel aan de neus vallen en men wachtte altijd in spanning af wanneer die druppel zou vallen en waar dan wel - een patatje oorlog was geboren.

Adres en contactgevens

Koepoortlaan 1 4331 RX Middelburg

Externe links

Bronnen

  • Krantenknipsel's: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
  • Foto's: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek en collectie Rob van Hese