Middelburg Dronk

Bellevue


Bellevue
Locatie Vlissings Wagenplein
Periode 1880-1890
Eigenaar A.J. van Goozen


Cafe Bellevue Vlissingsch Wagenplein 1880.jpg

Beschrijving

Café/Logement met een lange geschiedenis, aan het inmiddels verdwenen Vlissings Wagenplein (Wijk Q nummer 118), tussen 1860 en 1930. Niet te verwarren met de beroemde en beruchte gelijknamige Herberg die tot ongeveerd de jaren '20 was gelegen aan de Oude Vlissingseweg, nabij Groot Abeele.

Geschiedenis

In 1850 drijft A. Midavaine een herberg op het adres Q 118. Wanneer hij in 1859 overlijdt neemt zijn weduwe A.M. Midavaine (geboren De Hamer) de zaak over - ze blijft tot haar overlijden (1870) in de zaak.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Bellevue/fotos.


Naamgeving

Eigenaars

  • W. Kwekkeboom richt in 1862 'een geheel nieuw koffijhuis' in, aan het Wagenplein. Het is niet zeker, maar mogelijk gaat het om Bellevue
  • A.J. van Goozen is tussen 1874 en 1880 koffiehuishouder aan het Vlissingsch Wagenplein Q 118 (bron: adresboek Middelburg)
  • Maria Margaretha Hubertina Classen, weduwe van Heinrich Ferdinand Wehrman (overleden te Middelburg op 8 september 1875) beveelt zich op 20 november 1880 aan als nieuwe exploitant van café Bellevue. In 1881 wordt de zaak echter alweer te koop gezet. In dat jaar overleed haar 8-jarige zoontje. In 1879 had Classen overigens ook nog het café/logement De Stad Hamburg, op de Rouaansekaai in Middelburg. Tussen 1879 en 1880 verhuisde de zaak kortstondig naar de Gravenstraat in Vlissingen.
  • Mevrouw Berger (tussen 1909 en 1918)
  • Antje Nomen: vanaf 1924. Zij zat ook nog in de De Vriendschap (2), in dezelfde wijk.

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Er waren twee cafés. "In één daarvan trad de straatmuzikant Willem Leiendecker op, beter bekend als Koperen Ko." Later ging Leiendecker naar Rotterdam en inspireerde Wim Sonneveld tot het typetje Nikkelen Nelis. Minstens zo beroemd in Middelburg was orgelman Jan Pluijmers met zijn Mina. "De mensen waren arm, maar het was een door en door gezellige buurt. Als mijn moeder in het kraambed lag, kwam er altijd wel iemand met een pannetje soep langs." Rond het Wagenplein lagen inmiddels verdwenen straten als de Teerpakhuizenstraat en de Winterstraat. "In de Winterstraat stond het café van Gerrit Rinkel met een prachtig Mortierorgel. Ik heb er vaak voor het raam gestaan om te luisteren. Prachtig! Helaas werd het café in de oorlog door een Engelse bom getroffen."

  • Op het Vlissings Wagenplein waren niet alleen café's en logementen te vinden; in krantenartikelen worden ook verhalen aangetroffen over orgeldraaiers, landlopers en hoeren. Een heel bekende dame had een bordeel op het Wagenplein rond 1810. Zij duikt in verschillende krantenartikelen op als J.W. De ene keer betreft het een verslag van een politie-inval, de andere keer van door kwajongens ingegooide ruiten. Waar J.W. precies woonde is nog niet duidelijk, maar het is heel goed mogelijk dat zij open huis hield in een van de logementen of cafés. Zie ook Bellevue/fotos.

Adres en contactgevens

Vlissingsch Wagenplein Q 118

Externe links

Bronnen

  • Krantenknipsels Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek