Middelburg Dronk

't Hof van Holland

 

't Hof van Holland

Latijnse Schoolstraat 5
4331 BP Middelburg

 

Bierhal en later café-restaurant dat van 1882 tot 1923 gevestigd was aan de Latijnse Schoolstraat D 27 (later vernummerd tot 5) te Middelburg - een voorloper van Novum en Centrum.

Geschiedenis

1882
D. Bos

D. Bos opent op 9 oktober 1882 zijn nieuwe bierhal en bierbottelarij op het adres Latijnse Schoolstraat D 27 - hij heeft de bierhal tot 1895 op dat adres (zeeuwengezocht [1] en [2]).

1895
H.J. Stappers

In oktober 1895 neemt Hendrikus Jacobus Stappers de bierhal over van D. Bos en hij staat ook als zodanig geregistreerd (zeeuwengezocht [3]).

1914
Jacob Merison

Op 31 maart 1914 neemt Jacob Merison (hij zat eerder in De Vooruit in de Nieuwstraat) de Bierhall en Bottelarij over van Stappers. Wellicht verval dan de bottelarijfunctie, want Merison vraagt in juli 1915 verlof A aan voor de logeergasten van de gelagkamer van zijn logement. In 1921 vertrekt Merison naar Java in Vlissinge.

1921
A. Hubregtse

In november 1921 meldt Adriaan Hubregtse middels een advertentie in de Middelburgsche Courant de heropening van Café-Restaurant-Pension 't Hof van Holland. Wanneer hij in 1923 failliet gaat (zeeuwengezocht [4]) neemt J.A. van Dorst de zaak over en doopt hem om tot café Novum.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op 't Hof van Holland/fotos.

Naamgeving

Bijzonderheden

  • Bijschrift foto's Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek: "De bierhal van D. Bos voor de verbouwing (vergelijk rec. nr. 114866). D. Bos, inwoner in 1889 Middelburg, was kiezer voor de Tweede Kamer der Staten-Generaal, Provinciale Staten en de Gemeenteraad, kiezer voor de leden van de Kamer van Koophandel en Fabrieken. Bos was bierslijter en woonde aan de Lomberdstraat C 87 Zijn bierhal en bottelarij waren gevestigd aan de Latijnsche Schoolstraat nr. D 27.

Mooie verhalen

Karel Tiggelman schrijft:

Wat leuk zo'n oude kroeg waar boven en naast wij hebben gewoond. In jullie artikel "Kroegpraat - Het hield er gewoon nooit op" in de bode van 11 april, week 15, pagina 5, staan 2 foto's van "'t Hof van Holland" vermoedelijk gemaakt voor - en ver na de oorlog. Latijnseschoolstraat 7.

In 1948 kwam ik met mijn ouders van Breda naar Middelburg en kregen een bovenwoning in de Latijnseschoolstraat 9, naast dit café toegewezen. Beneden woonde een bakker met zijn gezin. Op de eerste etage was onze woonkamer en keuken, de twee slaapkamers waren boven het café. De eigenaar was de heer Minderhoud, welke vele jaren later een ander café genaamd "Café Centrum"op Plein 1940 opende.

Daar er in die jaren nog geen koeling was kwam er wekelijks paard en wagen voorrijden met grote rechthoekige stukken ijs, welke op de schouder het café werden binnen gedragen. Wanneer er veel klanten waren kwam de dranklucht door de zolder omhoog en hadden we geen middeltjes nodig om in slaap te vallen. Op Koninginnedag kregen alle kinderen uit de straat een glas oranje limonade. Mijn ouders zouden hier vast meer over hebben kunnen vertellen, helaas, zij leven niet meer.

Boven aan de straat, er was toen nog geen R.K. Kerk, R.K.Lagere school, gebouw De Schakel en Hotel De Burg, kon je in 1950 tussen de ruïnes door, bijna het station zien. In de Latijnseschoolstraat waren rechts de stallen en ruimte voor de paarden en wagens van Van Gend en Loos (daar is / was nu drukkerij Verhage), t.o.v. ons het Gymnasium met de beheerder/ conciërge de heer Tierse. Naast ons woonden op nr. 11 de Burgemeester van Middelburg de Heer Bolkesteijn met zijn gezin. Zij hadden een grote tuin, waar in ook wij regelmatig gingen spelen. Grenzend aan deze tuin was er een smal achterpad, dat regelmatig vol stond met lege kinderwagens van moeders welke op baby en kleuterconsult gingen bij de huisarts Dr. Frumau. Op nummer 13 stond een groot huis, bewoond door de Fam. Visser ( Magda en Onne ), hun ouders waren eigenaar van Hotel de Burg. Beide kinderen zijn ook de horeca in gegaan. Magda is een aantal jaren eigenaar geweest van Hotel Restaurant De Brasserie aan de Lange Delft. Achter het restaurant was een grote foyer, waarachter het City theater (bioscoop en theaterzaal) is aangebouwd. Later werd het City theater/bioscoop beheerd door de Fam. Wöhler. Heel veel later was er de HEMA in gevestigd en nu Blokker.

Aardig is om te vertellen; De echtgenote van de Burgemeester was kinderarts. Samen met onze huisarts, haar achterbuurman, hebben zij ervoor gezorgd dat wij, wegens gezinsuitbreiding een noodzakelijk geworden nieuwe eengezinswoning ( met eigen doucheruimte, luxe!) in Nieuw Middelburg konden gaan bewonen.

Adres en contactgevens

Bachtensteene Middelburg

Externe links

Bronnen