Middelburg Dronk

Novum

Café-restaurant dat van 1923 tot 1927 gevestigd was aan de Latijnse Schoolstraat D 27 (later vernummerd tot 5) te Middelburg - een voorloper van Novum en Centrum.

Geschiedenis

1923
J.A. van Dorst

In september opent Jacobus Adrianus van Dorst (zeeuwengezocht [1]) café Novum op het adres Latijnsche Schoolstraat D 27. J.A. van Dorst (eerder in Huijsman (2)) overgaat. Van Dorst breidt in 1924 uit. In dat jaar vraagt hij ook een vergunning aan voor het naburige D 26, maar dat pand wordt een jaar later gerund door ene C.B. Koolwijk, die de naam van de zaak verandert in Centrum. Het laatste bericht van café Novum, over een biljartconcours, in de Middelburgsche Courant is uit 1925. Van Dorst adverteert in 1927 nog steeds onder de naam Novum in de krant - de zaak zit dan echter op de Houtkade 2 in Vlissingen! In 1940 komt café Centrum in het pand.


Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Novum/fotos.


Naamgeving

Novum is in het Latijnse een nieuw feit.

Bijzonderheden

  • Men schonk hier ook bieren van brouwerij De Griffioen uit Schiedam

Mooie verhalen

  • Bijschrift foto's Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek: "De bierhal van D. Bos voor de verbouwing (vergelijk rec. nr. 114866). D. Bos, inwoner in 1889 Middelburg, was kiezer voor de Tweede Kamer der Staten-Generaal, Provinciale Staten en de Gemeenteraad, kiezer voor de leden van de Kamer van Koophandel en Fabrieken. Bos was bierslijter en woonde aan de Lomberdstraat C 87 Zijn bierhal en bottelarij waren gevestigd aan de Latijnsche Schoolstraat nr. D 27.

Adres en contactgevens

Latijnse Schoolstraat D nr. 27

Externe links

Bronnen

  • Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
  • Foto's: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek, Peter Bolderman