Middelburg Dronk

't Smulhoekje

 

't Smulhoekje

Koepoortlaan
4331 RX Middelburg

0118 625688

 

Een friteskraam dat van 1955 tot heden gevestigd is aan de Koepoortlaan 1 in Middelburg - de zaak is een opvolger van Verkleij. Een cafetaria aan de Koepoortlaan 1 te Middelburg.

Geschiedenis

1965
A. Nederhand

In 1965 verkast Nederhand zijn kraam (zie Verkleij van het Molenwater (t.o. de Branderijmolengang) naar de locatie hoek Koepoortlaan/Molenwater Daar verkoopt hij ook bier, namelijk flesjes Heineken - zie ook het verhaal Neus Narre bij De Schouwburg. Nederhand had de bijnaam Neus Narre, een gegeven waar toenmalig stadsdichter Jan J.B. Kuipers een sonnet aan wijdde (zie externe links).

1970
C.J. Paardekooper

C.J. Paardekooper was eigenaar in 1970, blijkens een advertentie in de krant uit dat jaar, voor een frituurbedrijf aan de Koepoortlaan in Middelburg.

1971
J. Harte

Rond 1971 neemt J. Harte het kraam van Nederhand, hij vervangt de ouwe sannie en zet er een houten kraam voor in de plaats dat hij de naam ´t Smulhoekje geeft.

1973
X. Sohier

De vader van Theo Sohier komt rond 1973 in de zaak.

1978
Ben van Aken en Niki Meulmeester

Ben van Aken en Niki Meulmeester komen in 1978 in het friteskraam, maar ze blijven daar koud een jaar.

1979
Abjan van Eenennaam en Simon Boonman

In 1979 neemt Abjan van Eenenaam 't Smulhoekje over. In het begin van de 21ste eeuw komt compagnon Simon Boonman in de zaak en in 2003 verdwijnt het oude houten kraam van J. Harte naar de stort en komt er een zogenaamde futuristische kiosk voor in de plaats.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op 't Smulhoekje/foto's.

Bijzonderheden

  • Wellicht bestaat er een familierelatie tussen Adriaan Nederhand (zeeuwengezocht [1]) en Henderik Nederhand van het Fransch Huis in de Sint Janstraat.
  • De dochter van Paardekoper, Mia, zat later in cafetaria De Driesprong.
  • Je kan nog steeds een biertje kopen in 't Smulhoekje - wel om mee te nemen.

Mooie verhalen

De Druppel

Abjan van Eenennaam vertelde over de geschiedenis van zijn zaak en over zijn voorgangers. Hij kon ze allemaal bij naam en toenaam opnoemen en ook hoelang ze bij benadering in de zaak gezeten hebben. Hij kocht de zaak van Ben van Aken en Niki Meulmeester en dat was niet geheel toevallig, aangezien Niki een nicht van hem is. Voor Van Aken en Meulmeester was Sohier de fritesbakker van dienst en daar ontbreekt de voornaam of -letter van, vandaar de X., maar Abjan wist wel dat hij de vader van Gillis Sohier is dus dat komt nog wel goed. J. Harte, die het nieuwe houten kraam plaatste, had jarenlang een groentenzaak op de hoek van de Langeviele en de De Ruyterstraat - die wist dus wel iets van aardappelen. De eerste eigenaar A. Nederhand kent Abjan alleen maar van horen zeggen, maar dat zegt in deze genoeg. Hij vertelde dat een bezoek aan de friteskraam van Neus Narre voor Middelburgse intimi een bijzonder gevoel van afwachting opriep. Narre had namelijk tamelijk frequent een druppel aan de neus vallen en men wachtte altijd in spanning af wanneer die druppel zou vallen en waar dan wel - een patatje oorlog was geboren.

Externe links

Bronnen