Middelburg Dronk

't fransche Schilt

De Markt anno 1895.JPG
Algemeen
Soort Herberg
Eigenaar Cornelis Peroone
Adres Markt
Links
Tijdlijn
Periode 1570-1580
Gebied
Zie ook Markt

Een herberg aan de Markt te Middelburg.

Geschiedenis

1576
Cornelis Peroone

In het Kohier 100ste penning huizen en erven Middelburg van 1576 staat Cornelis Peroone geregistreerd als eigenaar van herberg 't fransche Schilt - Peroone moet 7 pond Vlaams betalen. 't fransche Schilt was, toont het Kohier, gevestigd naast De Soutkeet en heette in 1812 De Swarte Galeye, wellicht was het ook toen nog een herberg. Het is wel frappant dat de terminologie ten huize van Domas Jansz in de Swarte Galeye (zie bijzonderheden) werd gebruikt - een formulering die vaak aangaf dat het om een herberg ging - maar er zijn vooralsnog geen bewijzen gevonden dat De Swarte Galeye ook daadwerkelijk een herberg was.

Foto's


Naamgeving

Bijzonderheden

  • In de 17de eeuw zat herberg Het Schild van Vrankryk (ook wel het Fransse Schilt genoemd) in de Bellinkstraat en herberg T Fransche Schilt in de Langstraat te Arnemuiden - in de 19de eeuw zat tapperij Het Fransche Schild aan de Turfkaai.
  • Het lemma Rotterdam Notariele Akten 1599-1622, te vinden bij het Rotterdams gemeentearchief vermeldt het volgende:

- (20-1-1611) NN Casembroot, verklaart dat hij onderhands land heeft verkocht aan Leunis Corneliss Loyss, die nu weigert de overeengekomen prijs te betalen. Het land is verkocht in opdracht van zijn moeder joffrouwe Cornelia Poppe, weduwe van raetsheer Casembroot, in aanwezigheid van zijn zwager Pompeus de Roevre, raedt van Dordrecht. De verkoop vond plaats ten huize van Domas Jansz in de Swarte Galeye, gelegen naast de Groote Soutkeet te Middelburch. Het verkochte land was gelegen in Huge Laureynse Block op Walcheren. Een van de andere kopers was Jan Adriaens Blauwaert.

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Markt Middelburg

Bronnen

Externe links