Middelburg Dronk

Buitentuin (2)

 

Buitentuin (2)

Noordbolwerk 37
4331SH Middelburg

 

Een sociëteit annex café aan het Noordbolwerk 37 (eerder M 129a) te Middelburg.

Geschiedenis

1873
T.G. Briels

Op 27 juni 1873 opent de NV Nijverheids-Vereeniging sociëteit de Buitentuin aan het Noordbolwerk in Middelburg - de sociëteit wordt - conform het model van sociëteit De Vergenoeging - verpacht. Thomas G. Briels (zeeuwengezocht [1]) is de eerste pachter en hij zit tot 1889 in de Buitentuin.

1889
W.B.F. Boekhout

In 1889 volgt Willem B.F. Boekhout (zeeuwengezocht [2]) Briels op - hij pacht de zaak slechts voor een jaar.

1891
S.W.A. Compter

Vanaf 1891 is Simon W.A. Compter (zeeuwengezocht [3] pachter van dienst

1894
F.A. Hillebrand

Frans A. Hillebrand (zeeuwengezocht [4]) is de laatst bekende pachter van de Buitentuin - hij was pachter vanaf 1895 tot zeker 1900. In 1922 houdt de Buitentuin op te bestaan en op 5 april 1923 wordt het consultatiebureau van de Zeeuwsche vereeniging tot bestrijding der T.B.C. in het pand geopend.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Buitentuin (2)/fotos


Naamgeving

Bijzonderheden

  • Over het gebouw van de sociëteit in de Wete 4, 2001: "In 1902 won Goethals junior een prijsvraag, uitgeschreven door de Nijverheidsvereniging, voor het bouwen van een

dependance van de sociëteit De Vergenoeging op het hoogste punt van het Noordbolwerk. De Buitensociëteit werd, volgens het bekroonde ontwerp, door de firma C.A. Goethals en Zoon in Jugendstil gebouwd. Opvallend was de chaletstijl, met in de ingangspartij hoefijzervormige ramen, die een oriëntaalse indruk gaven. Het gebouw is in 1983 gesloopt. Door zijn hoge ligging op het Noordbolwerk was het van veraf te zien voor wie via de Noordweg Middelburg naderde."

  • Na de oorlog is het pand nog bewoond geweest door drie families; in de theetuin waren toen twee barakken met daarin de kraamkliniek en een noodwoning; later is het pand ook nog door de kraamkliniek in gebruik geweest; pas daarna is de christelijke huishoudschool er in gekomen en op het laatst de sterrenwacht; gesloopt in juni 1983 (Bron: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek)
  • W.B.F. Boekhout zat eerder in de Stationsrestauratie.
  • S.W.A. Compter zat ook in de Stationsrestauratie, Neuf en De Pauw (2)
  • De zoon van T.G. Briels zat in Münchener Bierhalle en Briels
  • Er was ook een Buitentuin aan de Vlissingsesingel.
  • Vlakbij de Buitentuin was op het Noordbolwerk ook De Kolfbaan gevestigd.

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen