Middelburg Dronk

De Burg

 

De Burg

Groenmarkt 13
Middelburg

 

Een Hotel-restaurant dat tussen 1934 en december 1971 was gelegen aan de Groenmarkt 13 in Middelburg. In mei 1940 werd het hotel verwoest. Het hotel werd tijdelijk heropend, in september van dat jaar, aan Loskade 45. Daar zat het tot begin jaren '50. In januari 1950 werd bekend dat De Burg herbouwd kon worden op de Groenmarkt. Een opmerkelijk detail is dat die herbouw werd gefinancierd met zogenaamde Marshall-gelden (financiële steun voor de wederopbouw van Europa na de Tweede Wereldoorlog). Dat bouwproject was het enige project in de provincie Zeeland dat voor deze gelden in aanmerking kwam.

Geschiedenis

1933
A. Visser

In 1933 begint A. Visser - hij is net gestopt als pachter van de St. Jorisdoelen - in eerste instantie restaurant De Burg; het zou even later hotel-restaurant worden. Het pand aan de Groenmarkt werd daarvoor kort bewoond door burgemeester Dumon Tak. Wanneer de zaak in 1940 verwoest wordt, gaat De Burg tijdelijk verder op het adres Loskade 45. In december 1952 wordt het nieuwe hotel op de oude locatie opgeleverd, helaas overlijdt A. Visser eerder dat jaar.

1952
A.C. Visser en E. Visser

In 1952 zetten de zonen van de overleden eigenaar, A.C. en E. Visser, de zaak voort. De Burg blijft nog 19 jaar in bedrijf, tot de gebroeders Visser in december 1971 met vervroegd pensioen gaan. De inboedel wordt geveild en het pand aan de Groenmarkt wordt verkocht aan de Provinciale Planologische Dienst.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De_Burg/fotos


Naamgeving

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen