Middelburg Dronk

De Econoom

 

De Econoom

Rotterdamsekaai O 247
Middelburg

 

Een herberg die was gelegen aan de Rotterdamsekaai O 247 (later vernummerd tot 11) in Middelburg. Het historisch pand bestaat nog steeds en heeft thans een woonfunctie.

Geschiedenis

1823
J. Klaassen

In 1822 treedt opperstuurman Jacobus Klaassen in het huwelijk met Catharina Jacoba Jansen. Hij beëindigt zijn zeemanscarrière een jaar later en staat in 1824 op het adres O 247 als herbergier geregistreerd (zeeuwengezocht [1]). In 1827 vertrekt hij naar Rotterdamsekaai O 246 waar hij Het klein Oostindisch Huis begint.

Foto's


Naamgeving

Aangezien de naam van de herberg vooralsnog ontbreekt, is gekozen voor De Econoom, de naam die het huis in de jaren 70 van de 20ste eeuw droeg.

Bijzonderheden

  • Het zou kunnen zijn dat herberg De Econoom in feite de herberg De Stad Zierikzee of Het Sassche Veerhuis was, doch aangezien gegevens daaromtrent (nog) niet voorhanden zijn is uiteindelijk voor deze naam gekozen. Theo de Roos meldde dat hij, ongeveer 50 jaar geleden, regelmatig papieren naar administratiekantoor De Econoom bracht, aangezien dit kantoor de boekhouding deed voor café Het Melkboerinnetje - waarvan akte.
  • Paul Nieuwenburg schrijft: "Ik zag tot mijn verrassing op de website Middelburg Dronk een item over ‘De Econoom’, oftewel Rotterdamse Kaai 11. Dit is mijn ouderlijk huis. Ik weet niets van een herberg die De Econoom heette. Het kan zijn dat het pand al de naam had toen mijn grootvader voor W.O. II er zijn bedrijf (Cornelis Johannes Nieuwenburg) vestigde. In de 60er en 70er jaren van de vorige eeuw was De Econoom een off-set drukkerij (geboortekaartjes e.d.), en boekhoudkantoor. Op de eerste verdieping (in een ruimte die door ons ‘Het Instituut’ werd genoemd) werd schrijfmachine-onderwijs gegeven (voor secretaresses) door de broer van mijn grootvader (Francois Nieuwenburg). Mijn grootouders woonden er toen ik een kleuter was: ik kon vanuit de woonkamer de aankomst van Sinterklaas zien bij de Spijkerbrug. Ons gezin heeft het pand van 1970 tot 1974 bewoond. In die jaren was ‘Het Instituut’ mijn speelkamer. Ik kan mij nog levendig het lawaai van de drukpersen herinneren. Het bedrijf is in uiteindelijk overgenomen door de toenmalige drukkerij Meulenberg.

Tijdens de bezetting werd er in het pand illegaal gestencild. Mijn vader (Jacob Nieuwenburg) heeft me ooit verteld dat hij tijdens de oorlog op zolder aan de stencilmachine stond te werken, toen hij een luid gestommel op de trap hoorde. Hij kon nog net op tijd de machine verbergen toen een aantal Duitse officieren de zolder op marcheerde. Zij wilden vanuit het zolderraam bekijken hoe het Prins Hendriksdok eruit zag, om enigszins te kunnen beoordelen hoe het er vanuit een geallieerd vliegtuig uitzag. De (Duitse) stencilmachine hebben zij niet ontdekt, waarschijnlijk omdat ze gefocust waren op andere zaken."

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen

* Foto's: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek,  Johanneke de Vries Noorbergen,