Middelburg Dronk

De Fluijter (2)

 

De Fluijter (2)

Schuddebeursstraat
Middelburg

 

Een bierhuis dat rond 1895 was gevestigd aan de Schuddebeursstraat G 65 (later vernummerd tot 2). Wanneer men nu op zoek gaat in de Schuddebeursstraat (die vroeger Schuddevischstraat genoemd werd) 2, komt men uit bij een nummerbordje dat aan de tuinschutting hangt van het pand Dam 42 (hoek Schuddebeursstraat) - wellicht betrof het een achterhuis dat later is afgebroken.

Geschiedenis

1895
M.J. de Fluijter

Maria Jacoba de Fluijter staat in 1895 op het adres Schuddebeursstraat G 65 ingeschreven als bierhuishoudster. Twee jaar later vertrekt ze naar de Fluijter aan de Wal - dat bierhuis was eerder van zus Geertruida geweest. Haar andere zus, Gijsberta, zou later nog een bierhuis ( De Fluijter (3) ) aan de Sint Sebastiaanstraat uitbaten.

Foto's


Naamgeving

Aangezien de naam van het bierhuis vooralsnog onbekend is, werd gekozen voor De Fluijter, de naam van de eigenaresse.

Bijzonderheden

In het laatste kwart van de negentiende eeuw waren er drie gezusters De Fluijter actief in het Middelburgse bierhuiswezen: Geertruida Jacomina Gijsbertina, Maria Jacoba en Gijsberta Maria. Ze waren ongetrouwd, kregen zo links en rechts een kind - dat helaas vaak kort na de geboorte overleed - kortom, het waren voor die tijd vrije vrouwen in de meest brede zin van het woord. Een saillant detail was het feit, dat hun vader de kost verdiende als agent van politie.

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen