Middelburg Dronk

De Fluijter (3)

 

De Fluijter

Sint Sebastiaanstraat L 136
Middelburg

 

Bierhuis aan de Sint Sebastiaanstraat L 136 (later vernummerd tot 6-8). Het historische pand bestaat nog steeds en is thans een pakhuisje met bovenwoning

Geschiedenis

Gijsberta Maria de Fluijter staat in 1895 op het adres Sint Sebastiaanstraat L 136 ingeschreven als bierhuishoudster - vier jaar later vertrekt ze. Haar zusters Geertruida en Maria hadden eerder in bierhuis De Fluijter aan de Wal gezeten en Maria ook nog in een bierhuis in de Schuddebeursstraat ( De Fluijter (2) ).

Foto's


Naamgeving

Aangezien de naam van het bierhuis vooralsnog onbekend is, werd gekozen voor De Fluijter de naam van de eigenaresse.

Eigenaars

  • G.M. de Fluijter (1895-1900)

Bijzonderheden

  • In het laatste kwart van de negentiende eeuw waren er drie gezusters De Fluijter actief in het Middelburgse bierhuiswezen: Geertruida Jacomina Gijsbertina, Maria Jacoba en Gijsberta Maria. Ze waren ongetrouwd, kregen zo links en rechts een kind - dat helaas vaak kort na de geboorte overleed - kortom, het waren voor die tijd vrije vrouwen in de meest brede zin van het woord. Een saillant detail was het feit, dat hun vader de kost verdiende als agent van politie.
  • Het bierhuis van Gijsberta de Fluijter (3)]] zou een opvolger kunnen zijn van de herberg van Pieter Maks die eind 18de eeuw in de Sint Sebastiaanstraat gevestigd was.

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen

  • Krantenknipsels en foto's Krantenbank, en Beeldbank Zeeuwse Bibliotheek