Middelburg Dronk

De Heeren van St. Jan

 

De Heeren van St. Jan

Sint Janstraat 34
4331 KD Middelburg

 

Een restaurant dat van 2000 tot 2011 was gevestigd aan de Sint Janstraat 34 in Middelburg. De zaak was een opvolger van Mangerie T & T en een voorloper van Il Senso.

Geschiedenis

2000
Tom Wigmore en Marlies Keukelaar

In september 2000 openen Tom Wigmore en Marlies Keukelaar restaurant De Heeren van St. Jan op het adres St. Janstraat 34 in Middelburg. Antonio Guarde de Beus, eerder sous-chef in Het Groot Paradijs staat achter de kachel en op 15 maart 2003 neemt hij, samen met zijn vrouw Daniëlle, de zaak over.

2003
Antonio Guarde-de Beus en Daniëlle Guarde-de Beus

Antonio Guarde de Beus, eerder sous-chef in Het Groot Paradijs kookt aanvankelijk voor Tom Wigmore en op 15 maart 2003 neemt hij, samen met zijn vrouw Daniëlle, de zaak over. Zij blijven tot 2007 in De Heeren van St. Jan

2007
Sebastian van de Ven en Daniëlle van de Ven

In 2007 komen Sebastian en Daniëlle van de Ven in het restaurant. Wanneer zij in 2011 met De Heeren van St. Jan stoppen, vestigt Italiaans restaurant Il Senso zich in het pand.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De_Heeren_St.Jan/fotos.


Naamgeving

Uit het boek Geld uit de belt : archeologisch onderzoek in de bouwput van de gemeentelijke parkeerkelder en het belastingkantoor aan de Kousteensedijk te Middelburg, R M van Heeringen; O Goubitz; Jan Kuipers; et al, ADZ 1994:
"Deze Middeleeuwse straat ontleent zijn naam aan de Heren van St. Jan, ook St. Jansridders of Johannieters genoemd. Die in ca. 1050 gestichte geestelijke orde vindt haar oorsprong in Palestina. Pas in 1113 kreeg deze orde, met als schutspatroon Johannes de Doper, het karakter van een geestelijke ridderorde. Hun kleding was aanvankelijk zwart; later droegen zij een rode mantel met een wit achtpartig kruis. Behalve de vestigingen in het Heilige Land verwierven de St.-Jansridders kloosters en bezittingen in heel Europa. Omstreeks 1317 vestigden de Johannieters zich ook in Middelburg. Graaf Willem III schenkt hen in dat jaar een vlak achter het gravenhof (ten zuidoosten van de Gravenstraat) gelegen werf en gracht, na een reeds eerder aan hen geschonken boomgaard. Dit uitgestrekte terrein bevond zich aan het eind van de straat die werd genoemd naar haar belangrijkste bewoners: de Heren van St. Jan. Op de werf bouwde de orde haar commanderij (ordehuis) en in de nabije omgeving verrezen een kerk, een woning voor de commandeur, een brouwerij, een bleekhof waarop een huisje stond, een kruidhof, een kerkerve, een kerkhof, een vijver en een visserij." Zie ook het artikel Commanderij.

Bijzonderheden

  • Marlies Keukelaar zit later in De Peperboom in Veere.
  • De vader van Tom Wigmore, eveneens Tom genaamd, runde met zijn echtgenote jarenlang een kapperszaak in het pand op de hoek van de Sint Janstraat, waar de ingang was, en de Nieuwe Haven. In 1874 zat de ingang van het pand aan de Nieuwe Haven en was daar het Nieuw Koffiehuis (2) gevestigd. Tom Wigmore Sr. zat ook een periode in Le Rendez Vous in de Langeviele.

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen