Middelburg Dronk

De Morgenster

 

De Morgenster

Vlasmarkt 4
Middelburg

 

Een herberg die in ieder geval tussen 1720 en 1770 was gevestigd aan de Middelburgse Vlasmarkt. Deze herberg was een voorloper van Kota Radja, Allez en 't Fust, waar de naam De Morgensterre nog boven de deur prijkt. In oude advertenties wordt de locatie van de herberg aangeduid als 'Staande op de Vlasmarkt', in de nabijheid van de Groote Markt'. In 1855 wordt broodbakkerij De Morgenster, gelegen aan de Vlasmarkt L 6 (later vernummerd tot Vlasmarkt 4) geveild in Het Nederlandsch Logement in de Abdij.

Geschiedenis

1727
Jacque Dassouville

Een advertentie uit de Amsterdamse Courant maakt melding van herberg De Morgenster aan de Vlasmarkt in Middelburg. Wellicht was Jacque Dassouville toen al eigenaar van de herberg.

1738
Willem Matthysz

Een advertentie uit de Oprechte Haarlemse Courant van 22 mei 1738 geeft aan dat Willem Matthysz per 1 mei van dat jaar herberg De Morgenster heeft overgenomen van Jaque Dassouville.

1766
Willem van Stokkum

Een advertentie in de Middelburgsche Courant van 11 maart 1766 geeft aan dat De Morgenster te huur is. In mei van dat jaar zit Willem van Stokkum in de herberg - hij overlijdt in 1785 (zeeuwengezocht [1]).

1769
Sebastiaan Hertog

Een advertentie uit de Oprechte Haarlemse Courant van 12 september 1769 meldt dat Sebastiaan Hertog De Mogenster heeft overgenomen van een kastelein die 3 jaar in de zaak zat - dit bevestigt het aantreden van Willem van Stokkum in 1766. Een jaar later zit Hertog nog steeds in de zaak geeft de site zeeuwengezocht aan bij de begraafinschrijving van zijn echtgenote Margarieta Cornelia van Dijken (zeeuwengezocht [2]).

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te zinden op De Morgenster/fotos.


Naamgeving

Bijzonderheden

Op 13 juli 1740 overlijdt Jacob Koorsmaij, zijn adres: Vlasmarkt in de Morgenster (zeeuwengezocht [3]).

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen