Middelburg Dronk

Kota Radja

 

Kota Radja

Vlasmarkt 4
4331 PE Middelburg

 

Een Chinees-Indisch restaurant dat tussen 1967 en 1998 was gevestigd aan Vlasmarkt 4 in Middelburg, in het pand waar eerder herberg De Morgenster, Bon Appetit en De Vlaskam zaten, later Allez en nu café 't Fust zit.

Geschiedenis

1967
Kao Lu Wu

Het Chinees-Indisch restaurant Kota Radja werd door Kao Lu Wu op 28 september 1967 geopend op het adres Vlasmarkt 4 te Middelburg.

1969
G. Picciuca, Th. F. van der Wansem en J. Hoogendoorn

In 1969 werd de zaak overgenomen door een driemanschap. Het mooie was dat er vanaf dan geen Chinees meer in de keuken stond, maar een kok van Italiaanse komaf, de heer G. Picciuca. Hij was mede-eigenaar, samen met het vriendenpaar Th. F. van der Wansem en J. Hoogendoorn dat de bediening verzorgde. Dit driemanschap leidde jarenlang een zeer succesvolle zaak, waar vooral de Middelburgse middenstand frequent een vorkje prikte. In juni 1998 werd de zaak verkocht en startte café Allez op deze locatie.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Kota_Radja/foto's


Naamgeving

Kota Radja is een stad op het Indonesische eiland Sumatra - het betekent letterlijk koningsstad.

Bijzonderheden

  • Een van de kelners die jaren bij Kota Radja werkte, Will Minnaar, begon in 1979 Lubercquo aan de Turfkaai.
  • De eerste verdieping was ook in gebruik als restaurant. Het eten kwam via een lift vanuit de keuken naar boven. De bovenzaal werd soms ook gebruikt voor feestjes en recepties.
  • Andre Kuijpers herinnert zich: in de toiletten van de zaak waren tandenborstelautomaten te vinden, waaruit je een wegwerptandenborstel kon 'trekken', mét pasta.
  • Oud-medewerkers zijn onder meer: Raymond v.d. Ven, Johan van Tiggelhoven, Krista Polderman-Verhage
  • In november 1967 opende de eerste eigenaar ook nog een restaurant met de naam Kota Radja in Vlissingen, aan de Kleine Markt
  • Op een visitekaartje staat ook de aanduiding 'Hotel'. Dat was Kota Radja blijkbaar ook...

Mooie verhalen

De Dames Miehoen

In 1969 nam een driemanschap Kota Radja over van de eerste eigenaar Kao Lu Wu. Dat driemanschap bestond uit de heren Picciuca, Van der Wansem en Hoogendoorn. Toch wel een beetje bijzonder triumviraat aangezien Picciuca, de man die achter de kachel stond, van Italiaanse afkomst was. Het vriendenpaar Van der Wansem en Hoogendoorn droeg zorg voor de bediening en dat deden ze met veel voorkomendheid en een vriendelijkheid die soms welhaast een vloeibare vorm leek aan te nemen. De zaak floreerde al snel en in het weekend zag het er vaak zwart van Middelburgse middenstanders die op een koopje buiten de deur aten. Na enige tijd werd de bovenverdieping omgetoverd tot eetzaal en rezen de maaltijden met een amechtig piepend goederenliftje ten hemel. Er bloeide ook een romance op tussen de heer Picciuca en serveerster Lia Westdorp - een dochter van de Wedam, de toenmalige winkel van sinkel een eindje verderop aan de Vlasmarkt - en die romance duurt nog steeds. Op de bovenverdieping werd menig feestje gebouwd door gezelschappen die iets onafwendbaars te vieren hadden; veel ex-handballers van E.M.M. weten daar - naarmate de avond vorderde sommigen dubbel of semidubbel - van mee te praten. De heer Van Wansem stond altijd op de uitkijk, niet alleen in de zaak, maar ook, wanneer de bezetting dat toeliet, op de stoep voor Kota Radja. Er ontging hem weinig en hij vergaarde, staande de vergadering, zo ook kennis van toevallige passanten die zorgvuldig werd opgeslagen op de harde schijf van zijn geheugen. Met zijn verbale kwaliteiten was hij een expert van het halve woord en tegelijkertijd een goed verstaander - hij had in de politiek moet gaan. In mijn tropenjaren bij de gemeentelijke sectie voorlichting lunchte ik er weleens met toenmalig burgemeester Chris Rutten en dan werden we altijd zeer doorluchtig welkom geheten door een knipmessende heer Van Wansem. Mijn eerste lunch zal ik niet licht vergeten, want toen Klaas, mijn voorlichtende baas, vroeg waar we gegeten hadden en ik "Kota Radja" antwoordde zei hij: "Ah, bij De Dames Miehoen". Dat lijkt niet erg politiek correct, maar aangezien Klaas eveneens de Griekse beginselen is toegedaan, is het woord veeleer een nicht van de gedachte.

Chinees

Theo Richel herinnert zich uit zijn tijd als keukenhulp:

"Aan het begin van de Vlasmarkt was ook Chinees Indisch restaurant Kota Radja. Toen ik zat had van HongKong kon ik hier meteen aan de slag. Ik herinner me een grote metalen bak op het fornuis waar ‘au bain marie’ allerlei pannetjes in werden warmgehouden, saté en andere vleesgerechten. De bereiding was eenvoudig: ’s ochtends het gas aan en ’s avonds het gas weer uit en vooral niet te vaak de inhoud verversen. Het personeel woonde boven de zaak, en op een gegeven moment stond ik achter op het plaatsje iets schoon te maken toen de eigenaar (?) op een balkonnetje verscheen in zijn witte onderbroek en vroeg of ik even boven wilde komen. Boven begon hij een praatje, ‘ kijk hier wonen we’, en zwaaide een deur open van een klein kamertje waarachter een bejaarde Chinees zat te masturberen. Bij mij sloeg de paniek toe dus ik maakte meteen duidelijk dat ik dit niet leuk vond en ben m gesmeerd."

Externe links

Bronnen